"5. Uluslararası Gastrointestinal Kanserler Konferansı"

"5. Uluslararası Gastrointestinal Kanserler Konferansı"

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Yalçın:- "Kolon kanserinde kişisel tedavilerin yaygınlaşması ve yeni ilaçlarla yaşam süresi uzadı. Tüm kanserlerin yüzde 20'sini sindirim sistemi kanserleri oluşturmaktadır. Bu kanserler, ülk

İSTANBUL (AA) - Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın, kolon kanserinde kişisel tedavilerin yaygınlaşması ve yeni ilaçlarla yaşam süresinin uzadığını belirterek, "Tüm kanserlerin yüzde 20'sini sindirim sistemi kanserleri oluşturmaktadır. Bu kanserler, ülkemizde kanser ölümlerinin de önde gelen nedenlerindendir" dedi. 

Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC), Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü ve Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği'nin desteği ile düzenlenen 5. Uluslararası Gastrointestinal Kanserler Konferansı, İstanbul Grand Hyatt Otel'de başladı.

En sık görülen kanser grubu arasında yer alan gastrointestinal kanserlerle (sindirim sistemi kanserleri) ilgili her türlü bilimsel gelişmelerin ele alındığı konferansa 12 ülkeden 50'si yabancı yaklaşık 400 bilim insanı katıldı. 

En yeni tanı ve tedavi yöntemlerinin tartışıldığı konfreransta konuşan Yalçın, sindirim sistemi kanserlerine yönelik çalışmaları anlattı. 

Son yıllarda gastrointestinal kanserler konusunda önemli gelişmeler olduğunu belirten Yalçın, sindirim sistemi kanserlerinin yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsak, rektum, anüs, karaciğer, safra kesesi ve yolları, pankreas kanserleri, gastroenteropankreatik nöroendokrin ile gastrointestinal stromal tümör ve lenfomaları içerdiğini söyledi. 

Kongrede bu tümörlere yönelik, tanı, tedavi ve bakım ile ilgili gelişmelerin tartışıldığını ve tedavi standartları konusunda güncel bilgilerin yenilendiğini ifade eden Yalçın, şunları kaydetti:  

"Kolon kanserinde kişisel tedavilerin yaygınlaşması ve yeni ilaçlarla yaşam süresi uzadı. Tüm kanserlerin yüzde 20'sini sindirim sistemi kanserleri oluşturmaktadır. Bu kanserler, ülkemizde de kanser ölümlerinin önde gelen nedenlerindendir. Ülkemizde en sık kalın bağırsak kanseri görülüyor ve bunu da mide kanseri izlemektedir. Normalde sağlıklı beslenme ile korunma olanağı olan bu kanser, maalesef ülkemizde hala önemli ve yaygın olmaya devam etmekte ve maalesef hastalar doktora geç başvuruyor. Özellikle erişkin yaşta demir eksikliği anemisi olan kişiler bu konuda araştırılmalıdır. Ancak son zamanlarda mide kanseri tedavisinde önemli gelişmeler olmuştur. Kemoterapi ajanlarının daha iyi gelişmesine ilave olarak hedefe yönelik ajanlar ve immünoterapiler ile mide kanseri tedavisinde çok önemli tedavi başarıları elde edildi."

Kolon kanserinin ülkede en sık görülen sindirim sistemi kanseri olduğuna dikkati çeken Yalçın, bu kanser türünün günümüzde neden ve nasıl oluştuğu yönünde çok önemli bilimsel gelişmeler olduğunu söyledi. 

Artık bu kanseri çok daha iyi anladıklarını ifade eden Yalçın, şöyle konuştu:

"Kalın bağırsak kanseri, tüm kanserlerin yüzde 8'ini oluşturmakta olup sindirim sisteminin en sık görülen kanseridir. Bu kanser, kadınlarda meme kanserinden sonra ikinci, erkeklerde ise akciğer ve prostat kanserinden sonra üçüncü sırada yer alıyor. Bu durumda Türkiye'de yıllık yaklaşık 10-12 bin yeni vaka bekleniyor. En önemli risk faktörü, yaşlanmadır. En sık 50 yaş sonrası görülür. Bu kanser, beslenme ile doğrudan ilişkilidir. Fazla yağlı ve kırmızı etten zengin beslenme, şişmanlık, sebze ve meyveyi az tüketme, az posalı ve az lifli gıda tüketme, riski artırmaktadır." 

- Kanserden korunmak için

Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk da birçok kez gastrointestinal kanserlerin sinsi seyretmekte olup genellikle ileri evrede belirtilere yol açtıkları için çoğu kez geç aşamada tanı konulduğunu ve tedavi şansının bu nedenle azaldığını söyledi.

Kutluk, bu kanserlerden korunmak için tedbirlerin alınması gerektiğinin altını çizerek, "Bunların başında tütünden uzak durma, sağlıklı beslenme, kilo kontrolü ve egzersiz gelmektedir. Ayrıca enfeksiyonlardan korunmak, Hepatit B'ye karşı aşı olmak ve alkolden uzak durmak gereklidir. Kanserden korunmada bireylerin tedbir alması dışında toplumsal ve sosyal önlemlerin de alınması önemlidir. Bunların başında çocukluk çağından itibaren sağlıklı yaşamın desteklenmesi lüzumludur. Bunun için de çocukların korunması çok önemlidir" diye konuştu. 

5. Uluslararası Gastrointestinal Kanserler Konferansı, 6 Aralık'a kadar devam edecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı