598 Yıllık İznik Çinileri 15 Yıldır Kayıp

598 Yıllık İznik Çinileri 15 Yıldır Kayıp

Bursa'daki tarihi Muradiye Külliyesi'nde Şehzade Mustafa'ya ait türbede bulunan 598 yıllık İznik çinileri, 2009 yılında çalındı. 15 yıldır bulunamayan çiniler hala restore edilmedi ve tahrip edilen alan ziyaretçilerin tepkisini çekiyor.

Bursa'nın Osmangazi ilçesinde yer alan ve Osmanlı tarihine ışık tutan Muradiye Külliyesi, 2009 yılında yaşanan hırsızlık olayının izlerini taşımaya devam ediyor. Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu Şehzade Mustafa'ya ait türbede bulunan 598 yıllık İznik çinileri, kimliği belirsiz kişiler tarafından çalındı. Aradan geçen 15 yıla rağmen paha biçilmez bu tarihi eserler bulunamadı ve tahrip edilen alan onarılmadı. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği külliyede bu tarihi tahribat görenleri derinden etkiliyor.

598 Yıllık İznik Çinileri 15 Yıldır Kayıp

Muradiye Külliyesi’nde Restore Beklentisi

Muradiye Külliyesi, Osmanlı İmparatorluğu'nun önemli şahsiyetlerine ait türbeleri bünyesinde barındırıyor. Sultan 2. Murad, Cem Sultan, Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu Şehzade Mustafa, Şehzade Ahmet, 2. Murad’ın oğlu Alaaddin ve Fatih Sultan Mehmet’in eşi Gülşah Hatun’un türbeleri bu külliyede yer alıyor. Ziyaretçiler, Şehzade Mustafa Türbesi'nde oluşan tahribatın bir an önce giderilmesini talep ediyor.

598 Yıllık İznik Çinileri 15 Yıldır Kayıp

"Muradiye Bir Tarih, Bizim Mirasımızdır"

Muradiye Külliyesi’nin restorasyonu için çağrıda bulunan Harun Tavlı, şunları söyledi: "Muradiye Külliyesi, hem İslam hem de Türk tarihi açısından büyük bir öneme sahip. Bu külliye, Osmanlı’nın en önemli istişarelerinin yapıldığı, 2. Murad’ın metfun bulunduğu çok değerli bir yer. Maalesef Şehzade Mustafa Türbesi’ndeki çiniler çalınmış durumda ve onarılmadı. Bu tarihi miras, geleceğe sağlam bir şekilde aktarılmalı. Kayıp çinilerin bir an önce yerine konulup, külliyenin eski görkemine kavuşturulmasını istiyoruz."

598 Yıllık İznik Çinileri 15 Yıldır Kayıp

Kayıp Çiniler Osmanlı ve İslam Tarihini Zedeliyor

Bursa turizminin gözbebeği olan Muradiye Külliyesi’ndeki tahribat, sadece yerel halkı değil, aynı zamanda bu tarihi mirası görmeye gelen turistleri de derinden etkiliyor. Harun Tavlı, "Turistler buraya geldiklerinde fotoğraf çekiyorlar, bu görüntüler dünya çapında paylaşılıyor. Ancak çinilerin eksikliği, Bursa'nın tarihi ve Osmanlı mirası açısından bir zedelenme yaratıyor," diyerek, yetkilileri bu konuda harekete geçmeye çağırdı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.