7. DAS Okulu Eğitim Programı
DAS Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Günaydın: "Hastanelerdeki enfeksiyon riski konusunda eskiye göre çok çok iyiyiz ama hala eksikliklerimiz var, bunlar da düzelecektir"
ANTALYA (AA) - Sağlık Bakanlığı ve Dezenfeksiyon, Antisepsi, Sterilizasyon Derneği (DAS) Prof. Dr. Murat Günaydın, "Hastanelerdeki enfeksiyon riski konusunda eskiye göre çok çok iyiyiz ama hala eksikliklerimiz var, bunlar da düzelecektir" dedi.
7. DAS Okulu Eğitim Programı, sağlık çalışanlarının katılımıyla Antalya'da bir otelde yapıldı. DAS Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Günaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2004 yılında kurulan derneğin, Türkiye'de sağlık çalışanlarının Avrupa Birliği standartlarında sterilizasyon ve dezenfeksiyon konusunda yetiştirilmelerini amaçladığını kaydetti.
Bugüne kadar ülke genelinde 7 eğitim programı düzenlediklerini anlatan Günaydın, bu programlara enfeksiyon hastalıkları uzmanları, klinik mikrobiyoloji uzmanları, hemşire ve sağlık teknisyenlerinin katıldığını söyledi. Eğitim programına tüm sağlık çalışanlarının katılması gerektiğine işaret eden Günaydın, "Bugüne kadar yaklaşık bin 600 kişi bu eğitim programına katılarak sertifika aldı ama bu sayı yeterli değil. Biz şu anda sadece liderlik yapanlara sertifika verebiliyoruz, aslında tüm çalışanların eğitim alması, sertifika sahibi olması gerekiyor. Hastanelerdeki enfeksiyon riski konusunda eskiye göre çok çok iyiyiz ama hala eksikliklerimiz var, bunlar da düzelecektir" diye konuştu.
- "Tek kullanımlık malzemeler birden fazla kullanılabiliyor"
Prof. Dr. Günaydın, hastanelerde dezenfeksiyon konusundaki en küçük ihmalin, telafisi olmayan sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Ameliyathanedeki tüm malzemelerin steril olması konusunda sağlık çalışanlarının çok hassas davranması gerektiğine değinen Günaydın, "Bir malzeme ya sterildir ya da değildir. Eğer bir parça hata yapılırsa büyük sorunlara neden olunabilir" dedi.
Sterilizasyon ve dezenfeksiyon ünitelerinde bazı sıkıntılar yaşandığını belirten Günaydın, bu sorunların aşılması için Sağlık Bakanlığınca düzenleme yapılmasını istediklerini bildirdi.
Yaşadıkları sorunlardan birinin tek kullanımlık malzemelerin birden fazla kez kullanılması olduğunu anlatan Günaydın, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tek kullanımlık malzemeler için normalde üretici bir kullanımlık olarak öneriyor ama bunlar çok pahalı malzemeler, bu nedenle birden fazla kez kullanılabiliyor. Bazen ameliyat için faturalar, SGK'nın belirlediği ücretlerin de üzerine çıkabiliyor. Ameliyatı yaptığınız zaman zararına yapmış oluyorsunuz ama biz bazen bu malzemeleri sterilize ederek birden fazla kez kullanmak zorunda kalıyoruz. Bazı malzemeler birden fazla kez kullanılabiliyor ancak bunların kullanımı konusunda da karmaşa yaşıyoruz. Bununla ilgili de standartların belirlenmesi konusunda bir düzenleme yapılmasını bekliyoruz."
Kaynak: