7 soruda çocuğunuza aşı yaptırmalı mısınız?
Sağlık Bakanlığı koronavirüsle mücadelede aşı yaşını 15'e indirdi. Kronik rahatsızlığı olan 12 yaş üstü çocuklara da aşı hakkı tanındı. Çocuklara aşı kararı çıktı ancak anne-babaların kafasında "Çocuğuma aşı yaptırmalı mıyım?" sorusunun cevabı netleşmedi.
Sağlık bakanlığından yeni aşılama kararı. Tüm 15 yaş üstüne ve kronik hastalığı olan 12 yaş üstüne aşı hakkı tanımlandı. PCR pozitifliği sonrası aşı uygulaması 3 aydan 1 aya çekildi.
4. dozlar, 3. dozdan 21 gün sonrasına tanımlandı. ABD’li çocuk doktorlarının önemli bir kısmı 12 yaşın üzerindeki çocukların aşılanması gerektiğini söylüyor.
Bulaşıcı hastalıklar uzmanı Sean O’leary, “Çocuklar aşılanmaları durumunda maskesiz bir şekilde kapalı alanlarda da bulunabilecekler” diyor. Şimdi ebeveynlerin aklında çocukların aşılanması için bazı sorular var.
1-ÇOĞUMU AŞILAMAYI DÜŞÜNMELİ MİYİM?
Amerika Pediatri Akademisi ve Salgın Hastalıkları Önleme Merkezi 12 yaşından büyük çocukların aşılanması gerektiğini söylüyor. Salgının başından bu yana ABD’de 4 milyon çocuğun Covid-19 geçirdiği bildirildi. Bu çocuklar arasında en az 300’ü hayatını kaybetti. 2019-2020 grip mevsimlerinde yine ABD’de 188 çocuk gripten yaşamını yitirmişti. Yine de bulaşıcı hastalıklar uzmanı O’Leary’ye göre Covid-19 çocuklar için ölümcül olan ilk 10 hastalık arasında.
2-ÇOCUĞUM AŞI OLMAYA UYGUN MU?
Şu anda 12 yaş ve üzerindekilerin mRNA aşısı olması tavsiye ediliyor. Türkiye’de de yaygın olarak kullanılan Pfizer-Biontech aşısının 12 yaş ve üzerinde kullanımı ABD tarafından onaylandı. 6-11 yaş arası çocuklar için ise testler devam ediyor. Moderna ise 6 aylık-17 yaş arası çocuklar için bir mRNA aşısı üzerinde çalışıyor. ABD’nin bulaşıcı hastalıklar konusunda en çok güvendiği isim olan Doktor Fauci ise önümüzdeki yılın başında her yaştan çocuk için uygulanabilecek aşıların piyasada olacağını söylüyor.
3-YETİŞKİNLERE YAPILAN AŞIDAN ÇOCUKLARA DA MI YAPILACAK?
Evet, Türkiye’de de yoğun olarak kullanılan Pfizer-Biontech aşısı 12 yaşından büyük çocuklar için yetişkinlere yapıldığı doz miktarında uygulanacak. Pfizer’den yapılan açıklamaya göre 12 yaşın altının da aşılanması için onay çıkınca bu yaş grubuna daha düşük bir miktar doz uygulanacak.
4-ÇOCUKLARIN AŞILANMASI ONAYLANDI MI?
ABD 12 yaşından büyük çocuklar için Pfizer-Biontech aşısı adına acil kullanım onayı verdi. Moderna da ergenlerin kullanımı için bir aşı onayı almak için başvuruda bulundu. Pfizer-Biontech çocuklar için acil kullanım onayı aldı ama tam kullanım onayı alması için 12-15 yaş arası çocukların aşı olduktan sonra uygun bir süre kadar gözlenmesi ve sonuçların sunulması gerekiyor.
5-AŞI ÇOCUKLAR İÇİN GÜVENLİ Mİ?
Pfizer-Biontech aşısının 12-15 yaş arasındaki çocuklarda yaygın bir rahatsızlık yarattığına ilişkin bir bulgu henüz yok.
6-ÇOCUKLAR İÇİN YAN ETKİLER NE OLABİLİR?
Tıpkı yetişkinler gibi aşı olan çocuklarda da kol ağrısı, aşı olan bölgede kızarıklık, kas ağrısı ve ateş gibi semptomlar kısa süreli görülebilir. CDC’nin açıklamasına göre genç ergenlerin semptomları özellikle ikinci dozdan sonra yaşça büyüklerinden daha fazla olabilir. Bu yan etkilerin en fazla birkaç gün sürmesi bekleniyor.
7-MİYOKARDİYAL RİSK VAR MI?
ABD’de yapılan araştırmalara göre 14-19 yaş arasında aşı olan 7 çocukta nadir görülen bir kalp rahatsızlığı olan kalp kası iltihabı rahatsızlığı gözlendi. Hastalık şiddetli seyretmedi. ABD’li sağlık otoriteleri aşı ve kalp rahatsızlığı arasında aşı kaynaklı bir bağ var mı yok mu kesin olarak söyleyemiyor. İsrail sağlık otoriteleri ise bir bağlantı olabileceğini belirtiyor.
SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA NE DİYOR?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 22 Mayıs'ta yaptığı açıklamada çocukların aşılanması hakkında, “BioNTech aşısının 16 yaşa kadar bir sorun teşkil etmediği otoriteler tarafından tespit edildi. ABD, 16 yaşa kadar aşı yapıyor. Biz de eylül sonuna kadar 16 yaş üstünü aşılamış oluruz diye düşünüyorum. Bu arada BioNTech’in 12 yaş üstüne yapılıp yapılamayacağına dair bir araştırma var. O araştırmanın sonucu birkaç hafta içinde netleşecek. O durumda da 12 yaşa kadar inebiliriz” demişti.