9. Ulusal Aferez Kongresi
Türk Aferez Derneği Başkanı Prof. Dr. Altuntaş:
GAZİ MAGOSA (AA) - Türk Aferez Derneği Başkanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, kemik iliği nakillerinin sağlık turizminde önemli bir gelir kaynağı olabileceğini belirterek, "Yurt dışına hasta gitmesi bir yana artık kemik iliği nakli için ciddi anlamda yurt dışından da hasta alan alan bir ülkeyiz" dedi.
KKTC'de toplanan 9. Ulusal Aferez Kongresi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Altuntaş, kemik iliği nakli konusundaki gelişmeleri değerlendirdi.
Yakında uygulanmaya başlanacak TÜRKKÖK Projesinin Türkiye'da akraba dışı verici arayan kan kanseri hastaları için umut olacağını dile getiren Altuntaş, Türkiye'de artık akrabasında vericisi olan hastalar için problem kalmadığını ancak diğer hastalar için hala yurt dışındaki veri bankalarına başvurulduğunu söyledi.
Altuntaş, şu değerlendirmelerde bulundu:
"TÜRKKÖK önemli bir proje, çok önemsiyoruz. Bu projeyle akrabasında verici bulamayan hastalarımıza sadece yurt dışından değil ülkemizden de çok sayıda donör arasından arama yapabileceğiz. Ayrıca, kemik iliği nakilleri sağlık turizminde önemli bir gelir kaynağı olabilir. Yurt dışına hasta gitmesi bir yana artık kemik iliği nakli için ciddi anlamda yurt dışından da hasta alan alan bir ülkeyiz. Özellikle Orta Asya Türk Cumhuriyetlerindeki uzmanlara eğitim veriyoruz. Bu ülkelerden ciddi anlamda hasta da geliyor."
Sağlık Bakanlığı ve SGK'nın kemik iliği nakli konusunda ciddi teşvikleri olduğunu anlatan Altuntaş, Türkiye'de kemik iliği nakilleriyle ilgili geri ödemelerde sorun olmadığını vurguladı. Altuntaş, "Ülkemiz sosyal devlet olmanın gereğini yapıyor. Hemen hemen her ilaca ulaşabiliyoruz" diye konuştu.
Uyumsuz nakillerle ilgili de bilgi veren Altuntaş, "Uyumsuz nakiller gelişmiş ülkelerde bile geri ödemede değilken ülkemizde ödeniyor" ifadesini kullandı.
Prof. Dr. Altuntaş, normalde nakillerde yüzde yüz uyum arandığını ancak bu tür nakillerle yakın akrabadan yarı uyumlu kök hücre nakli yapıldığını ifade ederek, "Bu bir deneme tedavisi ve hasta için bir seçenek. Öncelikle akrabaya, yoksa verici bankalarına bakıyoruz. Son seçenek olarak bu tür bir nakli tercih ediyoruz. Hastanın riskler konusunda bilgilendirilmesi şart. Yüksek risk olduğunu bilmesi lazım" diye konuştu.
Önceliklerinin uyumlu nakillerin sayısını artırmak olduğunu, TÜRKKÖK'ün bu amaca hizmet edeceğini ifade eden Altuntaş, "Yarı uyumlu nakiller seçilmiş hastalarda olmalı. Ülkemizde başarıyla uygulanıyor ama her derde deva değil, yüzde 100 başarı yok" dedi.
- "Türkiye hızlı ilerliyor"
Amerikan Aferez Birliği geçen dönem başkanı Prof. Dr. Ravindra Sarode de aferezin Türkiye'de geçmişinin çok eskiye dayanmamasına rağmen büyük gelişmeler elde edildiğini söyledi.
Türkiye'nin bu alanda çok hızlı ilerlediğini ifade eden Sarode, "Bizde sadece FDA onaylı cihazlar kullanılabiliyorken Türkiye'de AB ve Japonya onaylı cihazların rahatlıkla kullanılabilmesi bir avantaj. Ayrıca, kanıta dayalı uygulamalar yapılıyor. Bu çalışmalar bizleri bile etkiliyor" ifadesini kullandı.
- Aferez nedir
Aferez, kanın bileşenlerine ayrılmasında kullanılan bir sistem.
Bu yöntemle kanda bulunan vücuda zararlı olabilecek her türlü maddenin uzaklaştırması mümkün hale geldiği gibi bağışçının kanından istenen miktarda kan ürünü elde edilebilmesi de sağlanıyor.
Ayrıca aferez kök hücre nakli ve hücresel tedaviler için gerekli kök hücrelerin veya hücresel ürünlerin toplanmasında da kullanılıyor.
Kaynak: