ABD'de alzaymırdan ölümler 15 yılda yüzde 55 arttı
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri:"ABD'de alzaymır hastalığından kaynaklanan ölümler 15 yılda yaklaşık yüzde 55 arttı"
NEW YORK (AA) - ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), ABD'de alzaymır hastalığından kaynaklanan ölümlerin 15 yılda yaklaşık yüzde 55 arttığını bildirdi.
CDC, ABD'de alzaymır rahatsızlığı nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının da yer aldığı ölüm oranlarıyla ilgili bir rapor yayımladı.
CDC Direktör Vekili Dr. Anne Schuchat, raporla ilgili yaptığı açıklamada, milyonlarca Amerikalı ve aile üyelerinin alzaymır hastalığından büyük ölçüde etkilenmeye başladığını bildirdi.
Schuchat ayrıca, alzaymır hastalığı olan yaşlı Amerikalıların sayısı arttıkça aile üyelerinin de daha önce hiç olmadığı kadar duygusal ve fiziksel açıdan zor roller üstlenmek zorunda kaldıklarını ifade etti.
CDC'nin alzaymır ile ilgili 1999-2014 yıllarında kaydettiği veriler üzerinden bugün yayımladığı analiz sonuçlarına göre, 2014 yılında ABD'de 93 bin 541 kişi bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetti.
Raporda 1999 yılına göre alzaymırdan ölenlerin oranında yüzde 54,5'lik bir artış görüldüğünü kaydeden CDC, hastanelerde bu hastalıktan ölüm oranının yüzde 14,7'den yüzde 6,6'ye düştüğü bilgisine yer verdi.
Raporda ayrıca, söz konusu hastalık nedeniyle yaşanan ölümlerin en fazla ülkenin güneydoğusu ve batı bölgelerinde görüldüğü kaydedilirken, hastalığın etnik ve ırksal farklılıklar gösterdiği bilgisine de yer verildi.
Siyahi Amerikalılardaki ölüm oranının yüzde 99 olduğu belirtilen raporda, bu oranın Hispanik kökenlilerde yüzde 107, Asya/Pasifik kökenlilerde de yüzde 151 oranında artış gösterdiği belirtildi. Beyaz Amerikalılardaki artışın ise yüzde 54 olduğu bilgisine yer verildi.
Genelde 65 yaş ve üstündekilerde görülen alzaymır, ABD'de ölüm nedenleri arasında 6'ncı sırada. Ülke genelinde 5 milyondan fazla Amerikalının muzdarip olduğu bu hastalığı yaşayanların sayısının 2050'de yaklaşık 16 milyonu bulacağı da tahmin ediliyor.
Alzaymırın hafıza kaybı, dil bozukluğu, konsantrasyon ve karar verme güçlüğü, karışıklık veya yolunu kaybetme gibi etkileri bulunuyor.
AA
Kaynak: