AB'den kanserden korunma önerileri

AB'den kanserden korunma önerileri

Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı tarafından yayınlanan Avrupa Birliğinin 4'üncü Kanserle Mücadele Kodunda, hastalıktan korunmak için öneriler yer aldı

ANKARA (AA) - SELMA BIYIKLI ADABAŞ - Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) tarafından yayınlanan Avrupa Birliğinin 4'üncü Kanserle Mücadele Kodunda, kanserden korunmak için öneriler yer aldı.

Türkiye'nin de katkılarıyla hazırlanan raporda, "Herhangi bir tütün mamulü kullanmayın, sigara içmeyin", "Evinizde ve iş yerinizde pasif içiciliğe maruz kalmayın, dumansız olmasını sağlayın", "Evinizdeki radon düzeyinin yüksek olup olmadığını öğrenin ve eğer yüksekse gerekli önlemleri alın" ve kadınlar için "Emzirmek kanser gelişim riskini düşürmektedir bu nedenle yapabiliyorsanız, emzirin" gibi uyarılarda bulunuldu. 

Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) tarafından Avrupa Birliğinin 4'üncü Kanserle Mücadele Kodu yayınlandı.

AB üyesi ülkelerdeki konuyla ilgili bilim insanları ve uzmanların 2 yıllık çalışmaları sonucu, tamamen bilimsel kanıtlara dayalı hazırlanan, Avrupa genelinde daha sağlıklı yaşam sürülmesi ve kanserin önlenmesini hedef alan metinde, kanserle mücadelenin ana unsurunun, bu hastalığın önlenmesi ve sağlıklı yaşam stratejileri olduğu vurgulandı.

-Uyarılar, önlemler

Avrupa Birliği 4. Kanserle Mücadele Kodunda şu uyarılar ve öneriler yer aldı:

-Herhangi bir tütün mamulü kullanmayın, sigara içmeyin.

-Evinizde ve iş yerinizde pasif içiciliğe maruz kalmayın. Ev ve iş yerinizin "dumansız" olmasını sağlayın.

-Fiziksel olarak aktif olun, oturarak geçirdiğiniz zamanları sınırlayın.

-Sağlıklı vücut ağırlığınıza kavuşmak için çaba sarf edin

-Sağlıklı beslenin; yeterli miktarda tahıl, baklagil, sebze ve meyve tüketin. Yüksek kalorili gıdalardan ve şekerli içeceklerden uzak durun.

-Kanseri önlemek için hiç alkol tüketmemek daha fazla önerilmekle beraber eğer alkol tüketecekseniz de bunu sınırlayın.

-Çocuklarınız başta olmak üzere aşırı güneş ışınına maruz kalmaktan korunun. Güneş koruyucuları kullanın ve solaryumlardan uzak durun.

-İş yerlerinizde kansere yol açabilecek etkenlerden güvenlik ve sağlık talimatlarını okuyarak korunun.

-Evinizdeki radon düzeyinin yüksek olup olmadığını öğrenin ve eğer yüksekse gerekli önlemleri alın.

-Kadınlar için; emzirmek kanser gelişim riskini düşürmektedir bu nedenle yapabiliyorsanız, emzirin. Hormon Replasman Tedavisi (HRT) bir takım kanserlerin gelişim riskini arttırdığından bu tedavinin kullanımını sınırlayın.

-Çocuklarınızın Hepatit B ve HPV aşılama programlarına alınmasını sağlayın.

-Rahim ağzı, kolorektal ve meme kanseri toplum tabanlı tarama programlarına katılın.

-"Türkiye kanser kontrol programını bir çok ülkeden önce hazırladı"

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uluslararası Kanser Araştırma Ajansına (IARC) Türkiye'nin de üye olduğunu ve raporun hazırlanmasına katkı sağlandığını bildirdi.

Raporun 3 kademeden oluştuğunu, bugün açıklanan bölümün birinci kademe olduğunu ifade eden Gültekin, ikinci kademede toplumun kanserle ilgili sorularına yanıtlar bulunacağını, üçüncü kademede ise sağlık profesyoneleri olan uzmanlara yönelik kanıta dayalı bilimsel raporlar yer alacağını söyledi.

Gültekin, alınan karar doğrultusunda AB üyesi ülkelerin ulusal kanser kontrol programları hazırlayacağını belirterek, "Bu kontrol programlarıyla kanserle mücadelede nereden nereye gelindiğine bakılacak. Türkiye kanser kontrol programını bir çok ülkeden önce hazırladı ve uygulamaya koydu" diye konuştu.

AB yılda kanser için 168 milyar avro harcadığını, bunun sadece yüzde 2,7'sinin kanseri önlemeye yönelik olduğunu vurgulayan Gültekin, 2020'ye kadar bu oranın artmasının ve tarama programlarının geliştirilmesinin öngörüldüğünü bildirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı