Afyonkarahisar’da Madencilik Çalıştayı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alaboyun: - "Ülkemizi kalkındıracaksak Hükümet olarak, bu sektörü desteklemek zorundayız. Bunu birlikte yapacağız. Madencilikte mümkün oldukça, kamu kaynaklarından özel sektöre geçiş politikası üzerinde duruyoruz
AFYONKARAHİSAR (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ali Rıza Alaboyun, "Ülkemizi kalkındıracaksak Hükümet olarak, bu sektörü desteklemek zorundayız. Bunu birlikte yapacağız. Madencilikte mümkün oldukça, kamu kaynaklarından özel sektöre geçiş politikası üzerinde duruyoruz." dedi.
Alaboyun, maden sektörü sivil toplum kuruluşlarınca oluşturulan Maden Platformu tarafından Afyonkarahisar'da bir otelde düzenlenen Madencilik Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, madencilikte temel sıkıntının, sorunların üzerine kurumsal anlamda gidilememesinden kaynaklandığını belirtti.
Bu nedenle TBMM’de üç ayrı rapor hazırlandığını, son raporun da Soma'da yaşanan kazadan sonra kendisinin başkanlığında hazırlandığını aktaran Alaboyun, "Madenciliğin sorunlarının çözülmesi için TBMM’de de ilk defa bir komisyon kuruldu ve başkanı olarak ben göreve geldim. Ailenin bir parçası olarak biz de bu sorunlara el atalım istiyoruz. Bu işi diyalog içerinde yapmaya çalışıyoruz. Amacımız sorunları ortaya koyalım, somut olarak çözüm yollarını ortaya koyalım." diye konuştu.
Alaboyun, madencilik sektörünün 10-15 yıl içerisinde 5 milyon dolardan, 5 milyar dolara çıkan bir ihracat hacmi bulunduğunu ifade ederek, ihracattaki bu artışın çok ciddi olduğunu bildirdi.
Madencilikle uğraşanların 8 ayrı bakanlık, 97 ayrı yasa, 16 ayrı uluslararası sözleşme imzalamak, 8 tüzük ve 22 değişik kurumdan izin almak durumunda kaldığını anlatan Alaboyun, şunları kaydetti:
"Böylesine zor bir sektör herhalde başka bir yerde yok. Biz de madenciler gibi sıkıntılar yaşayan bir bakanlığız. Termik santral kurmak istiyoruz. Bununla ilgili ÇED raporuyla ayrı uğraşıyoruz, imarla ayrı uğraşıyoruz, Hazineyle ayrı uğraşıyoruz. Biz de 'bakanlığız' diye hepsini hemen yerine getiremiyoruz. Maalesef bu sıkıntı var. İnşallah bunu somut olarak ortaya koyar, önümüze getirirsek, Sayın Bakanımız da bunu Bakanlar Kurulunda ilgili bakanlardan neler isteyeceğini bilebilir, ne söyleyeceğini bilebilir."
- "Kömür aramada profesyonel ve kurumsal anlayışa geçmek istiyoruz"
"El birliği içerisinde bu sektörü kalkındırma niyetimiz var" diyen Alaboyun, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Ülkemizi kalkındıracaksak Hükümet olarak, bu sektörü desteklemek zorundayız. Bunu birlikte yapacağız. Madencilikte mümkün oldukça, kamu kaynaklarından özel sektöre geçiş politikası üzerinde duruyoruz. Enerjide de aynısını yaptık. 10 yıl önce enerjinin yüzde 65’ini devlet üretirken, şu an yüzde 35’e düşmüşüz. Tabii sepetimizin içerisinde farklı kaynaklar var, bunun en önemlisi de madencilik ve kömür. Kömür kanununu düzenlemek istiyoruz. Kömür aramada profesyonel ve kurumsal anlayışa geçmek istiyoruz. Artık madenciliği bir gecekondu mantığıyla değil, ayağı yere basan, kurumsal bir mantıkla ele almamız lazım. Bir taraftan sermaye desteği, bir taraftan teşviklerle olaya global bakacağız. Yani bir işi uzmanına vermemiz gerekiyor. Madencilik bir kültür, bir birikim, bir deneyim. Dolayısıyla bu birikimin bu kültürün, artı bir sinerji olarak ekonomimize, istihdama yansıması gerekiyor. Burada en büyük istihdamı yapan genelde madenciler. Bu konuda teknoloji gelişti, imkanlar da gelişti. Burada eğer el birliği içerisinde olursak, sorunlarımızı doğru bir şekilde dile getirir, doğru çözüm önerileri gelirse, tutarlı bir şekilde biz bunu aktarabiliriz."
Alaboyun, "Nasıl bir çözüm varsa birlikte bulalım. Biz bunu yaparsak madenciliğe bir sinerji gelir. Bu sinerji hepimizde üretim hazzını harekete geçirir, keyif alırız. Daha çok insanı istihdam ederiz. Daha çok dua alırız. Ekonomimize daha çok katkı sağlarız. Böylesi toplantıların madenciliğe katkı sağlamasını, ufuk açıcı olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.
AA
Kaynak: