AK Parti'den MHP'ye İki Seçenekli Paket
AK Parti, CHP ile görüşmeler başarısızlıkla sonuçlanırsa MHP'ye iki seçenekli koalisyon paketi sunacak. Masaya konacak ilk ve öncelikli seçenek koalisyon, ikinci seçenek ise azınlık hükümeti olacak.
Koalisyon arayışlarını sürdüren AK Parti, istikşafi görüşmeler yaptığı CHP ile koalisyon görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlanırsa ibreyi MHP'ye çevirecek. AK Parti, CHP'den farklı bir koalisyon arayışı sürdüreceği MHP'ye iki seçenekli koalisyon paketi sunacak.
AK PARTİ-MHP SEÇENEĞİ MASADA
Hükümetin kurulması için anayasal süre 23 Ağustos'ta doluyor. CHP ile koalisyon görüşmelerini sürdüren AK Parti'de, MHP seçeneği de masada duruyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun MHP ile temasların olduğunu söylemesi üzerine gözler MHP'ye çevrildi. Kulislerde AK Parti'nin MHP ile olası bir koalisyon görüşmelerinin CHP'den farklı yürüteceği belirtiliyor.
AK PARTİ MHP'YE İKİ PAKETLE GİDECEK
AK Parti MHP'ye 2 seçenekli koalisyon paketi sunacak. AK Parti öncelikli olarak MHP'ye koalisyon kurmak istediğini söyleyecek. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin seçim gününden bu yana sürdürdüğü 'koalisyon istemiyorum' ısrarı devam ederse, tekrar seçimde kurulacak olan seçim hükümetinde HDP'nin yer almasını istemeyen AK Parti ikinci seçenek olarak seçim tarihi belli azınlık hükümeti teklifini götürecek.
KASIM VEYA MAYISTA SEÇİM
AK Parti, MHP'ye ya kasımda ya da mayısta seçim yapılacağını belirterek kurulacak AK Parti azınlık hükümetine destek isteyecek. Kulislerde, koalisyon olmazsa MHP'nin de AK Parti gibi seçim hükümetinde HDP'nin yer almaması için buna sıcak bakacağı belirtiliyor. Bunun için MHP'nin AK Parti'ye güvensizlik oyu vermek yerine çekimser kalarak AK Parti azınlık hükümetini destekleyeceği belirtiliyor.
AK PARTİ'NİN ÖNCELİKLİ KONULARI
Olası bir AK Parti -MHP koalisyonunda ise AK Parti'nin öncelikli konuları da belli oldu. AK Parti'nin ister koalisyon olsun ister azınlık hükümeti kurulsun MHP'ye götüreceği teklifin başlıkları da netleşmeye başladı. Buna göre AK Parti, seçim barajının düşürülmesini, 1991 seçimlerinde olduğu gibi hem milletvekili hem de partiye oy verilmesini sağlayan tercihli seçim sistemi değişikliği yapılmasını önerecek. AK Parti, belediye meclisi kararı ile yapılan son zamanlarda HDP'nin elinde bulunan belediyeler kanalıyla şehir ve köy isimlerinde yaptıkları değişikliklerin de önüne geçmek istiyor. Bunun için MHP'ye götürülecek teklifler arasında bir yasal değişikliğe gidilerek belediyelerden bu yetkinin alınması ve Bakanlar Kurulu'na yetkinin verilmesi de yer alacak. AK Parti, Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Kanunu'nda da bir takım değişiklikler yapılması teklifini götürecek.
YALÇIN'IN AÇIKLAMALARI ANKARA'YI KARIŞTIRDI
MHP Genel Başkan Yardımcısı Edip Semih Yalçın'ın Reuters'e yaptığı açıklama kulisleri hareketlendirdi. Reuters, Yalçın'ın, azınlık hükümetine ilişkin soruya, "Azınlık hükümetine destek vermemiz mümkün değil. Ancak ortaya bir seçim tarihi konursa AK Parti'nin kuracağı azınlık hükümetine destek verebiliriz" dediğini iddia etti. Yalçın, seçimin kasım ayında yapılması gerektiğini söyledi. Haberin servise konulmasının ardından ise bu defa Yalçın'dan yazılı bir açıklama geldi. Sözlerinin çarpıtıldığını belirten Yalçın şunları söyledi: "Azınlık hükümetiyle ilgili sorulan bir soruya verdiğim cevap çarpıtılarak, asıl anlamından uzaklaştırılarak medyaya servis edilmiştir. MHP'nin maksatlı şekilde tartışmaya açılan 'Azınlık Hükümeti' formülüne nasıl baktığı Sayın Genel Başkanımız tarafından teferruatlı bir şekilde açıklanmıştır. Partimizin herhangi bir 'Azınlık Hükümeti' seçeneğine sıcak ve olumlu yaklaşması düşünülemeyecektir. Söylemek istediğim öz olarak bundan ibarettir. Kaldı ki, Sayın Genel Başkanımızın muhtemel bir 'Azınlık Hükümeti'ni desteklememe kararının hilafına herhangi bir parti yöneticimizin söz, beyan ve iması söz konusu değildir."
MHP 'ÇÖZÜM'Ü NETLEŞTİRDİ
MHP, kırmızı çizgileri arasında bulanan Çözüm Süreci ile ilgili net tavır belirledi. MHP, AK Parti ile resmen koalisyon görüşmeleri başlatırsa 'Çözüm Süreci' konusunda masaya bazı taleplerle gelecek. Buna göre İmralı ile HDP arasındaki görüşmeler son bulacak. Ancak süreç kapsamında gerçekleşen 'cezaevlerinde Kürtçe görüşme yapılması, mitinglerde yerel dillerde de konuşulabilmesi ve Kürtçe televizyon yayını' gibi konulardan geriye dönüş olmayacak. Bunlar vatandaşların demokratik talepleri olarak, terör örgütünden farklı ele alınacak ve devam edecek. Öte yandan MHP, AK Parti ile CHP arasındaki istikşafi görüşmelerden aldığı 'sinyalleri' değerlendirerek diğer seçenekleri masaya yatırdı. Bahçeli'nin kurmayları ile yaptığı toplantılarda, "MHP önce ülkem ve milletim sonra partim ve ben diyen partidir. Bir çare bulunmalı ve ülke kaosa gitmeden düze çıkarılmalı" görüşünü ifade ettiği öğrenildi.
(Kaynak: Sabah)