AK Parti'nin "cinsel istismar" suçuna ilişkin önergesi
AK Parti'nin kadın milletvekilleri, önergenin "toplumsal bir sorunu" gidermeye dönük olduğunu savunuyor
TBMM (AA) - MELDA ÇETİNER- AK Parti'li kadın milletvekilleri, "cinsel istismar" önergesinin toplumda sayıları 4 bini bulan mağduriyetleri gidermek ve toplumsal bir sorunu gidermek amacıyla yapıldığını, Anadolu'nun her yerinden konuyla ilgili taleplerin olduğunu söyledi.
TBMM Gene Kurulunda, Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısına geçici maddeyle, "cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden olmaksızın 16 Kasım 2016 tarihine kadar işlenen cinsel istismar suçunda, mağdurla failin evlenmesi durumunda hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına, hüküm verilmiş ise cezanın infazının ertelenmesine karar verilir." fıkrasının eklenmesi, kamuoyunda tartışmalara yol açtı.
TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır, Anadolu'da yaptıkları ziyaret ve çalışmalarda, ailelerin ve gençlerin rızasıyla yapılan erken yaşta evliliklerle ilgili bir talebi tespit ettiklerini belirterek, "Devlet bu tür evlilikleri tespit ettiğinde erkek cezaevine, kadın da çocuğuyla açlığa, yoksulluğa terk ediliyor." dedi.
Satır, konuyla ilgili yanlış algı oluşturulduğunu, bazı kadın dernekleri ve medya kuruluşlarının kadın konularına duygusal gerçekçi davranmadıklarına dikkati çekerek, "Kanunlar, toplumsal ihtiyaçlara göre zaman içinde düzenlenebilir. Tecavüzcüyü, tacizciyi korumak, erken yaşta evlilikleri teşvik etmek ve kadınları mağdur etmek durumu yoktur. Amaç aile bütünülüğünü korumak, halen aile olarak yaşayan, çocukları olan tarafların meşru ve doğal gördüğü birlikteliklerdeki hukuki sorunu çözmektir." diye konuştu.
AK Parti iktidarları döneminde erken evlilikleri önleyici, kadınlara yönelik şiddet, taciz ve tecavüz konularını önleyecek gerekli tüm yasalar düzenlemelerin yapıldığını vurgulayan Satır, "düzenleme taciz ve tecavüzcüyü affediyor, teşvik ediyor" söyleminin gerçekçi olmadığını, sosyal hayattaki bir ihtiyaca yönelik olduğunun altını çizdi.
Satır, düzenlemeye bir süre konulduğunu, ayrıca "cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden olmaksızın..." şartının içerildiğini belirterek, yaklaşık 3 bin olduğu tespit edilen evliliklerdeki mağduriyetleri gidermeye yönelik olduğunu söyledi. Tarafların rızası, ailelerin onayıyla, davullu zurnalı düğünle evlenen, toplumun kabul ettiği, ancak küçük yaşta evlilik tespiti nedeniyle mağdur olanlara yönelik ihtiyaçtan kaynaklı bir durumun söz konusu olduğuna dikkati çeken Satır, düzenlemenin bir ihtiyaç olduğunu ancak üzerinde başka değişikliklerin yapılabileceğini dile getirdi.
Satır, "Yaş sınırı tartışılabilir ama özünde gerekli bir düzenlemedir. Koparılan yaygara duygusal ve rasyonel değil. Amaç üzüm yemek değil, bağcıyı dövmektir. AK Parti kurucusu, avukat ve kadın milletvekili olarak Türkiye'de bulunan tüm kadınlardan daha fazla kadın haklarını savunan biriyim. Kadınları duygularıyla değil, akıl ve rasyonaliteyle kadın konularına yaklaşmaya davet ediyorum."dedi.
- "Cinsel istismar düzenlemesi olarak görmüyoruz"
AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı ve Ankara Milletvekili Lütfiye Selva Çam da Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da daha büyük bir sıkıntı olmasına rağmen kendi seçim çevresi olan Ankara'daki seçim çalışmaları sırasında vatandaşların kendilerine ilettiği sorunu çözmeye dönük bir düzenleme yapıldığını, cinsel istismar suçunu işleyenleri cezasız bırakmaya yönelik olmadığını vurguladı.
Muhalefet milletvekillerinin de konudan haberdar olduğuna işaret eden Çam, ancak iktidarı yıpratmak adına farklı bir yaklaşımda bulunduklarını savundu. Türkiye'nin her yerinden yaklaşık 4 bin aileyi ilgilendiren bir sorunla karşı karşıya olunduğunu anlatan Çam, dinledikleri bir mağdurun, "Üç çocuğum var ve eşimle mutlu bir hayat sürerken kocam ile komşum arasında bir tartışma yaşandı. Komşum bizi ihbar etti, kocamı içeriye aldılar, üç çocuğuma götürecek ekmeğim yok. Çocuklarımla 10 yıl mı bekleyeceğim, lütfen bizi birleştirin." dediğini aktardı.
Benzer durumda çok sayıda aile olduğunu, medyanın onlara da mikrofon uzatması gereğini ifade eden Çam, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Burada tecavüze uğrayan genç kızı, erkekle bir araya getirip onun cezasını hafifletmek ya da affetmek yok. Geçmişte TCK'da bu yöndeki düzenlemeyi kaldıran bir partiyiz. Erken yaşta evlilikleri önlemek için eğitim süresini 12 yıla çıkardık. Hiçbir şekilde erken yaşta evlilikleri onaylamıyoruz ama bir realite var. Burada bir bardak suda fırtına koparmak isteniyor. Yapılanlar da iyi niyetli değil. Kadın dernekleri ayağa kalktı. Sabahtan beri telefonlar alıyorum, onlara da izah etmeye çalışıyorum. Ama bunlar bilinçli yapılıyor. Düzenlemeye Kasım ayı itibarıyla bir süre sınırı konuldu. Ayrıca bir kereye mahsus çıkarılıyor. Araştırmalara ve komisyon raporlarına baksalar eleştirilerinin gerçekçi olmadığını ve gündem değiştirmek adına yapıldığı görülür. Bir realiteden gitmek lazım. Yapılanı, cinsel istismar düzenlemesi olarak görmüyoruz. İki gencin birbirini sevip, belki gençlik hatası da olsa, bir takım reel verilerden hareket edildi. Konunun saptırılmasını hiç doğru bulmuyorum. Çünkü komisyon konuyu detaylı çalıştı. "
-"CHP, yaygara koparttı"
TBMM Aile Bütünlüğünü Koruma Araştırma Komisyonu Üyesi ve AK Parti Konya Milletvekili Hüsnüye Erdoğan ise önergenin, Araştırma Komisyonunda dinledikleri mağdur ailelerin sorunun gidermek amacıyla verildiğini belirterek, "tecavüzcüsüyle evlenmeye" yasası denilerek algı operasyonu yapıldığını savundu.
CHP'nin yönlendirme yaptığını, kendi algısını toplumda aratmak istediğini iddia eden Erdoğan, Araştırma Komisyonunda bazı muhalefet kadın milletvekillerinin de eşi cezaevinde olan, üç çocuklu mağdur kadını ailesiyle birlikte dinlediklerinde "mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini" savunduklarını anlattı.
Erdoğan, geçici ve 16 Kasım öncesini kapsayan bir düzenleme olduğuna dikkati çekerek, "Gece 24.00'te CHP, her zaman yaptığı gibi algı operasyonuyla 'tecavüzcüler affediliyor' diye yaygara koparttı. Medya doğruyu haber yapmalı." dedi.
Kaynak: