Mevduatlar Azalırken Kredi ve Kredi Kartı Kullanımı Artıyor

Mevduatlar Azalırken Kredi ve Kredi Kartı Kullanımı Artıyor

Merkez Bankası ve BDDK verilerine göre, bankacılık sektöründe toplam mevduat gerilerken kredilerde ve kredi kartı harcamalarında artış gözlemlendi. Uzmanlar, faiz indirimlerinin mevduat azalışında etkili olduğunu belirtiyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) haftalık para ve banka istatistiklerine göre, bankacılık sektörünün toplam mevduatı 3 Ocak ile biten haftada 317 milyar 623 milyon lira azalarak 19 trilyon 144 milyar 565 milyon liraya geriledi. Türk lirası cinsinden mevduatlar yüzde 2,81 düşüşle 11 trilyon 746 milyar liraya gerilerken, yabancı para cinsinden mevduat yüzde 0,02 artışla 6 trilyon 471 milyar liraya yükseldi.

Bankalardaki toplam yabancı para mevduatı ise 192 milyar 4 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu tutarın 163 milyar 210 milyon doları yurt içi yerleşiklerin hesaplarında bulunurken, parite etkisinden arındırılmış verilere göre yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatında 144 milyon dolarlık bir artış görüldü.

Faiz İndirimi Mevduatı Etkiledi

Uzmanlar, TCMB'nin 2024 Aralık ayında politika faizini 250 baz puan düşürmesinin mevduat düşüşünde etkili olduğunu ifade ediyor. Daha düşük faiz oranları, tasarruf sahiplerini TL cinsinden mevduat yatırımı yapmaktan uzaklaştırırken, yatırımcıları farklı araçlara yönlendiriyor.

Kredi ve Kart Harcamaları Artışta

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftalık bültenine göre, 3 Ocak ile biten haftada bankacılık sektöründeki toplam krediler 15 trilyon 900,6 milyar TL’den 15 trilyon 958 milyar TL’ye yükseldi.

Tüketici kredileri 2 trilyon 11,7 milyar TL’den 2 trilyon 19,4 milyar TL’ye, bireysel kredi kartı harcamaları ise 1 trilyon 795,1 milyar TL’den 1 trilyon 840,7 milyar TL’ye ulaştı. Takipteki alacaklar ise 287,5 milyar TL’den 293,7 milyar TL’ye çıkarak dikkat çekti.

Ekonomide Denge Arayışı

Mevduatlardaki düşüş ve kredilerdeki artış, ekonomik dengeler üzerinde belirgin bir etki yaratıyor. Uzmanlar, mevduat ve kredi arasındaki bu dengesizliğin uzun vadede bankacılık sektöründe riskler oluşturabileceğine dikkat çekiyor. Faiz politikaları ve ekonomik adımların, bu dengenin sağlanmasında kritik öneme sahip olduğu vurgulanıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.