Akalazya hastalığına Japon tekniği çare olacak
Yemek borusunun gevşeyememesi, hareket bozukluğu olarak da bilinen ''akalazya'' hastalığının tedavisi için Türkiye'de ameliyatsız yeni bir teknik uygulanmaya başlandı
ANTALYA (AA) - ZEYNEP AKYIL - Yemek borusunun hareket bozukluğu sonucu ortaya çıkan, hastalarda yutma zorluğu ve yemek yiyememe sorununa neden olan ''akalazya'' hastalığına, Türkiye'de ilk kez uygulanan Japon tekniği çözüm olacak.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Bölümünden Uzm. Dr. Fatih Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, akalazya hastalığının yemek borusunun hareket bozukluğu ya da yemek borusunun gevşeyememesi olarak da adlandırıldığını söyledi.
Bu hastalık nedeniyle hastaların yiyemediklerini hatta sıvı gıda bile tüketemez hale geldiklerini anlatan Aslan, ''Akalazya denilen hastalıkta yutma eylemi sonrasındaki gıdaları mideye ilerleten fonksiyon oluşamaz ve yemek borusu-mide bileşkesindeki kaslar gevşemez. Bu nedenle yutulan besinlerin mideye girişi engellenir ve besinler yemek borusunda birikir'' dedi.
Aslan, akalazya hastalığı nedeniyle, çoğu hastanın yeterli besin alamadığına, bunun sonucunda da kilo kaybettiğine dikkati çekti.
Hastalığın tedavisi için önceki yıllarda hastalara bazen 2 veya 3 kez endoskopik balon uygulaması yapıldığını ifade eden Aslan, bu yeni tedavi yönteminin balon uygulamasından çok farklı olduğunu belirtti.
Endoskopik balon genişletme uygulamasından fayda görmeyen hastaların da ameliyatla tedavi edildiğine işaret eden Aslan, şunları kaydetti:
''Şimdi yeni olarak, 2010 yılından itibaren Japonların geliştirdiği bir tekniği (POEM) ilk kez Türkiye'de 12 hastada uyguladık. Akalazya hastalığı için endoskopik olarak ağız içinden giriyoruz, hastalıktan sorumlu kasları endoskopik olarak kesiyoruz ve yine endoskopik olarak dikiş atıp, hastayı üçüncü gün normal yaşantısına devam edecek şekilde taburcu ediyoruz. Şu anda 12 hastamız hayatlarına iyileşmiş olarak devam ediyor. Bu yöntemde ameliyata gerek olmaksızın, ağız içinden girilerek işlem yapılıyor. Hastalar konfor açısından, hayat kalitesi açısından hiçbir sıkıntı yaşamadan normal yaşantılarına devam ediyorlar.''
-Nedeni bilinmeyen bu hastalık, 100 binde bir kişide görülüyor
Her 100 bin kişiden birinde görülen ve nedeni bilinmeyen "akalazya" hastalığının, yemek borusunun gevşemesini sağlayan yapıların kaybolmasından kaynaklandığını anlatan Aslan, gençlerde ve orta yaşlılarda görülmekle birlikte yaşlılarda da görülebildiğini söyledi.
Başka hastalıklarla da karışabilen bu hastalıkta doğru tanının çok önemli olduğunu vurgulayan Aslan, ''Hastalık yutma güçlüğü ile başlar, hasta sıvı ve katı gıdaları yutmada güçlük yaşar. Yutma güçlüğü olan hastaların mutlaka gastroenteroloji hekimlerine başvurması gerekiyor'' dedi.
Aslan, uygulanan yeni teknik ile hastaların hayat kalitesinin artacağını ve rahatça yemek yiyebileceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: