AKİB Koordinatör Başkanı Arslan:
"Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, yayınladığı resmi yazı ile ordinonun kaldırıldığını, Türkiye'deki tüm gümrük müdürlüklerince aranmayacağını belirtti"- "Hassasiyetlerinden dolayı Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ve Müsteşar Cenap Aşçı'ya sesimize kul
MERSİN (AA) - Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Mahmut Arslan, dış ticaret alanında faaliyet gösteren nakliye acentelerinin birçok isim altında tahsil ettikleri işlemlere ait yüksek ücretlerin kaldırılması için hükümet nezdinde girişimler yapıldığını belirterek, "Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yayınladığı resmi yazı ile ordino uygulamasının kaldırıldığını, Türkiye'deki tüm gümrük müdürlüklerince aranmayacağını belirtti." ifadesini kullandı.
Arslan, yazılı açıklamasında, ithalat ve ihracat alanında faaliyet yürüten nakliye acentelerinin manifesto, terminal güvenlik, ekipman survey, geçici kabul ücreti veya başka isimler altında tahsil ettikleri ücretlerin fahiş oranlarda uygulandığını ve çoğu zaman navlundan daha yüksek bir meblağa ulaştığını savundu.
Acentelerin uygulamaları nedeniyle ithalatın yanı sıra ihracat yaparken de haksız yere kesilen ücretlere maruz kaldıklarını öne süren Arslan, şöyle devam etti:
"Konşimento, acente tarafından hazırlanarak ihracatçı firmaya verilmektedir. Bunun karşılığında da acente firmadan para talep eder. Fakat hazırlanan bu belgenin acenteye kağıt masrafından başka hiçbir külfeti olmadığı gibi acente, firmaya 25 dolar ile 80 dolar arasında değişen bir maliyet yüklemektedir. Geçici kabulde ise konteynerin yüklenme amacıyla gümrüklü alan dışına çıkarılıp, yükleme bittikten sonra tekrar gümrüklü alana girebilmesi için yapılan prosedürdür ve gümrüğe ödenen masrafı acenteler firmalara yansıtır. Yaklaşık olarak acentenin maliyeti 15 dolar olmasına rağmen firmalara beher konteyner olarak 25 dolar ile 118 dolar arasında fatura edilmektedir."
Arslan, ordino uygulamasıyla diğer belge ücretlerinin ihracatçı için büyük bir maliyet ve zaman kaybına sebep olduğunu, ihracatçılar olarak ithal ham madde ve ara malı taşınmasına ödenen bu ücretinlerin kaldırılmasını talep ettiklerini hatırlattı.
Konuyla ilgili girişimlerde bulunduklarını aktaran Arslan, şöyle devam etti:
"İhracatçımızın sadece ordino uygulamasından kaynaklı maliyeti yaklaşık 700 milyon lira civarındadır. Diğer işlemler ise bunun 4-5 katıdır. İhracatımızın bu tarz keyfi uygulamalardan dolayı olumsuz etkilenmemesi adına uygulamanın kaldırılması için hem Birliğimizce hem de çatı kuruluşumuz olan Türkiye İhracatçılar Meclisince çalışmalarda bulunduk. Yapılan girişimlerin sonuç verdi ve konuyla ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızdan sevindirici haber geldi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yayınladığı resmi yazı ile ordino uygulamasının kaldırıldığını, Türkiye'deki tüm gümrük müdürlüklerince aranmayacağını belirtti. Bakanlık resmi yazıda gümrük mevzuatında ordino hakkında bir hüküm bulunmadığını da belirtti. Hassasiyetlerinden dolayı Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ve Müsteşar Cenap Aşçı'ya sesimize kulak verdikleri ve vakit kaybetmeden sorunumuza çözüm buldukları için tüm ihracatçılar adına çok teşekkür ediyoruz. Ordino dışındaki diğer ücretlendirmelerde de gerekli düzenlemelerin yapılmasını ümit ediyoruz."
AA
Kaynak: