Akıncı Üssü davası
FETÖ'nün darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davaya, sanık savunmalarıyla devam edildi
ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları kampüsündeki mahkeme salonunda görülen duruşmanın öğleden sonraki bölümü, sanık eski jandarma yüzbaşı Münir Işık'ın savunmasıyla başladı.
Darbe girişiminden iki gün önce Konya Jandarma Bölge Komutanlığına atandığını söyleyen Işık, emir komuta zinciri içinde hareket ettiğini, suç olabilecek bir emri yerine getirmediğini öne sürdü.
Dönemin Kurmay Başkanı Albay Mustafa Sakaoğlu'nun emriyle Ankara'da muhabere malzemesi almak için görevlendirildiğini, buna ilişkin görev yazısı hazırlandığını kaydeden Işık, "Fakat Sakaoğlu, akşam saatlerinde görevin iptal olduğunu söyledi. Bunun yerine Ankara'ya giden sanık eski Konya Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Timurcan Ermiş'in makam aracını götüreceğimi söyledi." dedi.
Bunun üzerine sanık eski astsubay Mustafa Can Mengül ile aracı 15 Temmuz akşam saatlerinde Ankara'ya getirdiklerini anlatan Işık, aracı Ermiş'e götürmesi için Astsubay Tuncay Nergiz'e teslim ettiğini kaydetti.
Işık, daha sonra Keçiören'deki kız kardeşinin evine giderek sabah saatlerine kadar burada kaldığını söyledi.
Darbe girişimine ilişkin gelişmeleri televizyondan izlediğini belirten Işık, darbeye katkı sağlayacak hiçbir eylemin içinde bulunmadığını iddia etti.
16 Temmuz sabahı teslim ettiği aracın akıbetini öğrenmek için Mengül ile Jandarma Genel Komutanlığına gittiğini ancak aracı burada bulamadığını anlatan Işık, daha sonra aracın darbenin merkezi Akıncı Üssü'nde bulunduğunu öğrendiğini aktardı.
Bu gelişmeden sonra Konya'daki görev yerine gittiğini söyleyen Işık, hakkında isnat edilen suçlamaları kabul etmeyerek, FETÖ ile bağlantısının olmadığını iddia etti.
Çapraz sorgu sırasında Mahkeme Başkanı Selfet Giray, sanığa araçta ele geçirilen iki MP5 yarı otomatik tabancanın kime ait olduğunu sordu.
Söz konusu tabancaların komutanın korumalarına ait olduğunu ifade eden Işık, bunların her araçta bulunabilecek türden silahlar olduğunu belirtti.
Araç teslim edilirken resmi bir evrak alıp almadığına ilişkin soru üzerine, herhangi bir evrak tanzim edilmediğini söyleyen Işık, bir başka soru üzerine yüzbaşı olmasına rağmen Sakaoğlu'nun araç teslimi için ısrarla kendisini görevlendirdiğini sözlerine ekledi.
- Sanıklar gelmeyince duruşma ertelendi
Sanık Işık'ın savunmasından sonra Mahkeme Başkanı Giray, tensip tutanağında yer alan sanıkların isimlerini okuyarak, savunma yapmaları için kürsüye gelmelerini istedi.
Sanıklardan bazıları duruşma salonunda bulunmazken, ismi okunan diğer sanıklar ise avukatlarının hazır olmadığı gerekçesiyle bir sonraki celse savunma yapacaklarını bildirdi.
Bunun üzerine Başkan Giray, sanık ve avukatlarının hazır olmamalarına tepki göstererek, "Kimi zaman bir an önce savunma yapmak istediğini söyleyenlerden bir sürü laf duyuyoruz. Ancak bugün ise savunma yapacak kimse yok. İsmi geçenler hazır olsunlar, avukatlarıyla ilgili bir problem varsa halletsinler. Aksi durumda sırası geldiği halde savunma yapmayanların, bütün sanıklar dinlendikten sonra savunmaları alınacak." diye konuştu.
Giray, duruşmaya yarın sanık savunmalarıyla devam edileceğini söyleyerek, bugünkü celseyi tamamladı.
AA
Kaynak: