Akıncı Üssü davası
FETÖ'nün darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 sanığın yargılanmasına devam edildi
ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya sanıklar, şehit yakınları ve gaziler ile taraf avukatları katıldı.
15 Temmuz'da, Kayseri 12. Hava Ulaştırma Üs Komutanlığı 221. Filo Komutanlığında kol komutanı olarak görev yapan sanık eski yüzbaşı Adem Çakır, bir gün önce filo komutanı Engin Yetgin'in terörle mücadele harekatı kapsamında uçuş planlaması yapmasını istemesi üzerine emri yerine getirdiğini anlattı.
Terörle mücadele harekatı dolayısıyla gece görev yapacak personeli evlerine gönderdiğini belirten Çakır, 18.00 civarı birlikten ayrılıp evine gittiğini, sonraki süreçte köprülerin kapatıldığını ve terör olayları olabileceğini öğrendiğini söyledi.
Sanık Çakır, Yetgin'in araması üzerine filoya gittiğini ifade ederek, gazinoda izlenilen televizyonun, uçuş ekiplerinin gecikmemesi için kapatılmasını istediğini savundu.
Çakır, benzer sebeplerle personelin telefonlarını da kapatmasını istediğini öne sürdü.
Uçak komutanlarının endişeli olduğunu ve harekat komutanı Erhan Baltacıoğlu ile görüştüklerini öğrendiğini anlatan Çakır, ilerleyen saatlerde uçakların kalkışı olduğunu bildirdi.
Çakır, uçakların sivil ve askeri otoriteden onaylı şekilde kalktığını savunarak, verilen görevlerin kanuni olduğu düşündüğünü söyledi.
"Kafamdaki karışıklıkların netleşmesi sonucu o ana kadar zaman zaman açılan televizyonun tamamen açılmasını sağladım." diyen Çakır, devlet kurumlarının bombalandığı, Ankara üzerinde uçan jetler olduğunu öğrendiğini, Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarından sonra darbe girişiminden haberdar olduğunu iddia etti.
Çakır, meydanın açık olması, Kayseri'de darbe girişimine destek veren birlik bulunmaması gibi sebeplerle devletin ve milletin yanında hareket ettikleri düşüncesine sahip olduğunu öne sürerek, Malatya'ya yönlendirilen 12. Üsse bağlı kargo uçaklarındaki personelin de inmesinin ardından önce silahlı askerlerce sarıldıklarını, sonra serbest şekilde gazinoya gittiklerini öğrendiğini anlattı.
"İçim rahatladı." ifadelerini kullanan Çakır, harekat komutanı Baltacıoğlu'nun savcılığa ifade vermek üzere ayrıldığını öğrendiğini, çıkış yapabileceklerinin söylenmesi üzerine de evine gittiğini söyledi.
Çakır, hafta sonu evde olduğunu, pazartesi günü mesai bitimi evine gittiğini ve ifade vermek üzere çağrıldığı savcılıktan serbest bırakıldığını belirterek, bir süre sonra TSK'dan ihraç edildiğini bildirdi.
Başka bir ile taşındığını dile getiren Çakır, 6 Eylül'de tekrar ifade vermesinin ardından tutuklandığını kaydetti.
Verilen emirlerin kanuni olduğu düşüncesiyle hareket ettiğini, darbeye yönelik emir almadığını öne süren Çakır, tahliyesini ve beraatini talep etti.
Duruşma savcısının "Bir pişmanlığın var mı? 'Keşke gitmeseydim.' dediğin oldu mu?" şeklindeki sorusu üzerine Çakır, ağlayarak "Benim darbeye yönelik bir girişimim olmadı. Benim suçlu olduğuma yönelik bir kanaat varsa beni burada asın, burada asın, burada asın. Ben bugün de çağrılsam yine terörle mücadele harekatı görevlerine giderim. Dün gittim, 15 Temmuz'da çağrıldım, gittim." diye konuştu.
AA
Kaynak: