Alanya'da yeni tehdit: İlk kez görüntülendi

Alanya'da yeni tehdit: İlk kez görüntülendi

Alanya'da, zehirli dikenlere sahip Kızıldeniz'e özgü çizgili kedi balığı sürüsü görüntülendi. Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, istilacı türün Antalya Körfezi'ne giriş yaptığını doğruladı.

Antalya'nın Alanya ilçesinde, dalış eğitmeni Kürşat Bilgin, Kızıldeniz'e özgü, zehirli dikenlere sahip çizgili kedi balığı (Plotosus lineatus) sürüsüyle karşılaştı. Daha önce Antalya Körfezi'nde hiç rastlanmayan bu istilacı tür, Bilgin tarafından yaklaşık 13 metre derinlikte görüntülendi. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, bu balıkların artık Antalya Körfezi'nde bulunduğunu belirtti.

İstilacı Çizgili Kedi Balığı Sürüsü Görüntülendi

Yaklaşık 30 yıldır dalış eğitmenliği yapan Kürşat Bilgin, Alanya Kalesi yakınlarında gerçekleştirdiği dalış sırasında çizgili kedi balığı sürüsüyle karşılaştı. Bilgin, bu balıkları sualtı kamerasıyla kaydederek, balıkların zehirli dikenleri ve istilacı yapısına dikkat çekti.

Bilgin, "Bu balığı daha önce Türkiye sularında hiç görmemiştim. Küçük boyutlu olan bu balıklar, sürü halinde yaşıyor ve zehirli dikenleriyle dikkat çekiyor. Geceleri aktif olan bu tür, deniz ekosistemini bozarak hızla üreme yapıyor" dedi.

Antalya Körfezi'nde Yeni Bir Tehdit: Çizgili Kedi Balığı

Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, bu istilacı türün Kızıldeniz'den Akdeniz'e geçiş yaptığını belirterek, "Çizgili kedi balığı, Lübnan ve Suriye kıyılarında tespit edildikten sonra İskenderun ve Mersin'de görülmüştü. Ancak Antalya Körfezi'nde ilk kez bu türle karşılaştık. Bu balık, zehirli dikenleriyle balıkçılarımız için de bir tehdit oluşturuyor. Yakalandığında çok dikkat edilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

İklim Değişikliği, İstilacı Türlerin Yayılmasını Kolaylaştırıyor

Prof. Dr. Gökoğlu, iklim değişikliğinin istilacı türler için Akdeniz'de uygun ortamlar oluşturduğunu vurguladı. "Kızıldeniz ile Akdeniz arasındaki eşik daralıyor ve bu tür istilacı balıkların yayılmasına olanak sağlıyor. Balıkçılarımız bu konuda dikkatli olmalı ve yakalandığında temastan kaçınmalı" dedi.

Alanya'da yeni tehdit: İlk kez görüntülendi

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.