
Alanyalı Turizmcilerden Aytemiz'in Dolfeni Tesisine Tepki
Alanya'nın Yeşilöz sahilinde Aytemiz'e ait Dolfeni Tesisinin kapasite artışına onay verilmesi, Alanyalı turizmcilerin tepkisini çekti. Alanya Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı Burhan Şili, "Bu yapı hem çevreye hem de turizme zarar verecek" dedi.
Alanya'nın Yeşilöz sahiline 2011 yılında inşa edilen Aytemiz akaryakıt firmasına ait Dolfeni Tesisinin kapasite artışına Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporundan olumlu sonuç çıkması, Alanya turizm camiasında büyük tepkiye neden oldu. Yeni ÇED raporuyla birlikte gemi yanaşma kapasitesinin 60 bin DWT’den 160 bin DWT’ye çıkarılması ve dolfenlerin kedi yolu ile birlikte 324 metre uzunluğa ulaşacağı açıklandı.
"Turizme Zarar Verebilir" Endişesi
Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Şili, kapasite artışı kararına yönelik endişelerini dile getirerek, şunları söyledi:
"Bölgemiz deniz, kum ve güneş turizmiyle anılıyor. Mevcut akaryakıt dolum tesisinin kapasite artışına yönelik daha önce de olumsuz görüş bildirmiştik. Bu tesisin büyütülmesi, risklerin de büyümesi anlamına geliyor. Bu durumun tüm bölgenin turizmine olumsuz etki edeceğini düşünüyoruz. İlgili mercilere başvurularımızı yapıyoruz ve hukuki süreçleri başlatacağız. Sağduyu çağrısında bulunuyoruz. Bu tesisin turizmin olmadığı daha uygun bir bölgede yapılması temel isteğimiz."
"Çevresel Riskler Büyük"
Dolfeni tesisinin büyütülmesi ile ciddi çevresel risklerin oluşacağını belirten Şili, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu yapı hem deniz altı hem de karasal çevreyi olumsuz etkileyebilir. Gaz salınımları, akıntılar ya da olası bir yangın durumunda çevreye ciddi zarar verebilir. Dolayısıyla bu anlamda da bu projeyi istemiyoruz."
"Turizmi Baltalayacak!"
Kleopatra Otelciler Derneği Başkanı Servet Şakiroğlu ise, tesisin kapasite artış projesinin Alanya'nın doğasına, ekonomisine ve imajına zarar vereceğini vurguladı:
"Mevcut kapasite bile tartışma konusuyken, büyütülmesi asla kabul edilemez. Bakanlığın kararını mahkemeye taşıyacağız. Alanya gibi turizm kentlerinde bu tür projeler turizmi baltalar. Hem güvenlik hem de çevre açısından sağlıklı değil. Göz göre göre böyle bir projeye nasıl olumlu ÇED raporu verilir, anlamış değiliz."
Kaynak:

