ANALİZ - ECB politikaları bölgedeki sorunlara çare olmadı
Avrupa Merkez Bankası'nın düşük faiz politikası ve aylık 80 milyar avroluk tahvil alım programına karşın bölgede düşük enflasyon sorun olmaya devam ederken, büyüme ivmesi de henüz hedeflenen seviyeye ulaşamadı- Bankanın ekim ayındaki toplantısında para po
FRANKFURT (AA) - ABDULSELAM DURDAK - Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) parasal genişlemeyi ve düşük faizleri de kapsayan politikaları, bölgede zayıf büyümeye ve düşük enflasyona istenilen etkiyi henüz yapamadı.
Ortak para birimi ve yasal ödeme aracı olarak avroyu seçen 19 AB üyesi ülkenin oluşturduğu "ekonomik ve parasal birlik" olarak adlandırılan Avro Bölgesi, uzun süredir çok düşük enflasyon ve düşük büyüme hızıyla mücadele ediyor.
Avro Bölgesi'nde para politikasını yürütmekten sorumlu olan ECB, bölgede fiyat istikrarını sağlamak için yüzde 2'ye yakın seviyede enflasyon hedefliyor.
ECB, Eylül 2014'teki toplantısında ekonomiyi canlandırmak için radikal kararlar almış, faizleri aşağı çekmişti. Faiz hamlesinin yanı sıra görevi dahilindeki bazı enstrümanları da kullanmaktan çekinmeyen banka, 9 Mart 2015’te başlattığı aylık 60 milyar avroluk tahvil alım programının (parasal genişleme) miktarını da 80 milyar avroya yükseltmişti.
Bankanın aldığı radikal tedbirler, enflasyonu istikrara kavuşturamazken, büyüme ivmesi de henüz istenilen seviyeye ulaşamadı.
- Yavaş büyüme hızı ve düşük enflasyon sürüyor
Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) son açıkladığı verilere göre, Avro Bölgesi'nde mevsimsellikten arındırılmış Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,3 arttı. Avro Bölgesi'nin büyümesi birinci çeyrekteki yüzde 0,6’lık büyümeye oranla daha düşük gerçekleşirken, bu durum, bölgede büyümenin yavaşladığına ilişkin endişelere yol açtı.
Avro Bölgesi'nde bir türlü toparlanamayan çok düşük enflasyon da sorun olmaya devam ediyor. Son verilere göre, Avro Bölgesi'nde yıllık enflasyon ağustosta yerinde saydı. Bölgede geçen ay yıllık enflasyon, temmuza kıyasla değişmeyerek yüzde 0,2 seviyesinde gerçekleşti.
- Büyüme ve enflasyonda revizyonlar
Bankanın ağustos ayında yayınladığı bir raporda, Avro Bölgesi'nin büyüme görünümü üzerindeki risklerin aşağı yönlü olmaya devam ettiği bildirildi.
ECB personelinin eylül ayına ilişkin makroekonomik projeksiyonlarında ise Avro Bölgesi’nde 2016'da yıllık GSYH artışı yüzde 1,6’dan yüzde 1,7’ye yükseltilirken, 2017 ve 2018 için de yüzde 1,7’den yüzde 1,6’ya düşürüldü.
Enflasyon tahminlerinde de aşağı yönlü revizyon yapıldı. Bu yıl için enflasyon beklentisi yüzde 0,2’de sabit tutulurken, 2017 için yüzde 1,3’ten yüzde 1,2’ye revize edildi. Enflasyon beklentisi 2018 için ise yüzde 1,6 olarak korundu.
Öte yandan, ECB Başkanı Mario Draghi, bu ay Frankfurt'taki basın toplantısında, aylık 80 milyar avroluk varlık alım programının 2017'nin mart ayına kadar süreceğini ve gerektiğinde daha da uzatılabileceğini söylemişti.
Bankanın gerektiği durumda görevi dahilindeki tüm enstrümanları kullanarak hareket edeceği söylemini yineleyen Draghi, ekim ayında para politikasına ilişkin değişiklikler yapılabileceğinin sinyalini de verdi.
AA
Kaynak: