Anestezi teknisyeninin 90 dakika sonra hayata dönmesi

Anestezi teknisyeninin 90 dakika sonra hayata dönmesi

Karşıyaka Devlet Hastanesi Anestezi Birimi Sorumlusu Dr. Koşanoğlu: "Hastamızın kalbi normal hale gelmedi, uğraşa devam ettik. 1,5 saat sonunda solunum ve ritm normal hale gelmeye başladı. Herkesin çığlık attığı ve çok sevindiği bir andı"- "Herkes Hüseyin

İZMİR (AA) - İzmir'de, görev yaptığı ameliyathanede geçirdiği kriz sonucu kalbi duran anestezi teknisyeni Hüseyin Çapur'a 90 dakika kalp masajı ve 7 elektroşok uygulayan sağlık ekibi, arkadaşlarını yaşama döndürmenin mutluluğunu yaşıyor. 

Karşıyaka Devlet Hastanesinin Anestezi Birimi Sorumlusu Dr. Semih Koşanoğlu, AA ekibine, 1,5 saatlik ölüm kalım mücadelesini bir başka sağlık personeli üzerinde canlandırarak anlattı. 

Anestezi teknisyeni 43 yaşındaki Çapur'un 30 Kasım'da bir ameliyat öncesi sosyal alanda aniden fenalaştığını kaydeden Koşanoğlu, morarmalar ve kasılmalar üzerine arkadaşlarını sedyeyle yoğun bakım servisine taşıdıklarını belirtti. 

Yoğun bakımda Hüseyin Çapur'a kalp masajına başladıklarını anlatan Semih Koşanoğlu, şu bilgileri verdi:

"Kapılarımızı kapattık. Arkadaşlarımızla Hüseyin'e kalp ve solunum desteği vermeye başladık. Bu sırada derhal ekibimizi oluşturduk. Epey süre uğraşmışız, farkında değiliz, 1,5 saat uğraşmışız. 7 sefer hastayı şokladık. Kardiyoloji uzmanı arkadaşımız geldi. Kalp atımını değerlendirdi ve tekrar tekrar şok verildi. Hastamızın kalbi normal hale gelmedi, uğraşa devam ettik. 1,5 saat sonunda solunum ve ritm normal hale gelmeye başladı. Herkesin çığlık attığı ve çok sevindiği bir andı."

Müdahale sırasında 12 kişilik ekibin sürekli olarak "Hadi Hüseyin, başaracaksın" diye arkadaşlarını motive etmeye çalıştığını söyleyen Dr. Koşanoğlu, "Herkes Hüseyin'e destek verdi. 'Hadi Hüseyin, sen güçlüsün' dedik. O da bize cevap verdi. 20 yıldır birlikte çalıştığımız arkadaşımızın yaşama tutunması bizi çok mutlu etti" dedi. 

- "Bu şekilde kurtardığımız çok hasta var"

Semih Koşanoğlu, Hüseyin Çapur'un yaşama dönmesini "mucize" olarak nitelendiremeyeceklerini, ancak hastanın kalp krizini bahçede geçirmesi durumunda bu kadar kısa sürede müdahale edemeyeceklerini ve beynin oksijensiz kalabileceğine değindi.

Mesleğini 30 yıldır severek yaptığını ve kim olursa olsun o mücadeleyi ekip olarak vereceklerini ifade eden Dr. Koşanoğlu, "Biz her hafta 4-5 sefer böyle vakalara müdahale ediyoruz. Kurtarılan kişi personelimiz olduğu için gündem oldu. Hastanemizin şartları da iyi. Bu şekilde kurtardığımız çok hasta var" diye konuştu. 

Dr. Semih Koşanoğlu, Mersin'de ailesinin yanında dinlenen Çapur'u yeniden aralarında görmeyi sabırsızlıkla beklediklerini, onun için küçük bir karşılama da yapacaklarını dile getirdi. 

- "İşin başarısı, kayıp yaşanmaması"

Hastanenin anestezi uzmanlarından Dr. Ayşe Taşdemir, kalbin 90 dakika durduğunu ve masajla ritmi devam ettirmeye çalıştıklarını ifade etti.

Çok çabuk müdahale ile beyin fonksiyonlarında herhangi bir kayıp yaşanmadığını aktaran Taşdemir, "Bu işin başarısı, kayıp yaşanmaması. Hastayı geri döndürebilirsiniz ama sekelle, yani arazla geri dönebilir. Hüseyin arkadaşımız herhangi sorunu olmadan aramıza katılacak" şeklinde konuştu. 

Olayın ardından çok duygulandıklarını, ancak müdahale sırasında duygularını ön planda tutmadıklarını söyleyen Ayşe Taşdemir, "Bir başka hasta da olsa aynı şekilde davranacaktık. Duyguları işin içine katmamaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Karşıyaka Devlet Hastanesi Ameliyathane Servisi'nde görevli anestezi teknisyeni Hüseyin Çapur görev sırasında kalp krizi geçirmiş, arkadaşlarının 90 dakikalık kalp masajı ve 7 elektroşok uygulamasının ardından yeniden yaşama tutunmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı