"Antibiyotik direnci azalınca ölüm riski artıyor"

"Antibiyotik direnci azalınca ölüm riski artıyor"

HÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ünal: - "Antibiyotiklerin yan etkilerinin en önemlisi, öldürmeye çalıştığımız mikrobun zaman içerisinde direnç kazanmasıdır. Antibiyotik direnci azalınca ölüm riski artıyor. Artık o antibiy

ŞANLIURFA (AA) - RAUF MALTAŞ - Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, "Antibiyotiklerin yan etkilerinin en önemlisi, öldürmeye çalıştığımız mikrobun zaman içerisinde direnç kazanmasıdır. Antibiyotik direnci azalınca ölüm riski artıyor." dedi.

Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastaya uygun ilacın uygun sürede ve dozda kullanımının önemli olduğunu hatırlattı.

Bakteriyel enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin gereksiz tüketilmemesi uyarısı yapan Ünal, antibiyotiklerin akılcı ilaç kullanımındaki en önemli ilaçların başında geldiğini vurguladı.

İnsanların çevresinde sayısız mikrop bulunduğunu belirten Ünal, vücuda giren mikropların enfeksiyon hastalıklarına neden olduğunu söyledi.

Türkiye'de antibiyotik kullanımının fazla olduğuna işaret eden Ünal, şunları kaydetti:

"Antibiyotik, bakterileri öldürmek için kullanılıyor. Örneğin, vücudumuza zatürre yapan mikrop girdiğinde akciğerlerimiz zarar görüyor. Biz de antibiyotik vererek o bakterileri öldürüyoruz. Ancak antibiyotik verdiğimiz zaman vücutta iyi etkilerin yanında kötü ve yan etkiler de vardır. En önemli yan etkisi, böbrek ve karaciğere zarar verebilir. Antibiyotiklerin yan etkilerinin en önemlisi, öldürmeye çalıştığımız mikrobun zaman içerisinde direnç kazanmasıdır. Antibiyotik direnci azalınca ölüm riski artıyor. Artık o antibiyotikten bakteri etkilenmez hale gelebiliyor. O kadar yaygınlaşıyor ki bu o mikrobu hiç öldüremiyoruz, bakteriler insanları öldürür hale geliyor."

- "Hastalıklar çok çabuk yaygınlaşıyor"

Serhat Ünal, antibiyotik kullanımında asıl sorunun direnç olduğunu ifade ederek, "Mikrobu öldüreceğim diye antibiyotik verdiğinizde mikrop bir yolunu bulup o antibiyotiğe karşı direnç kazanıyor. Antibiyotik direncinin en önemli nedeni antibiyotik kullanımıdır ama kullanmak zorundayız. Önemli olan kuralına göre kullanmaktır. Doğru antibiyotiği kurallarına göre kullanmak zorundayız. Gerekmedikçe antibiyotik kullanılmaz." dedi.

Türkiye'de bulaşıcı hastalıkların çok çabuk yaygınlaştığının görüldüğünü aktaran Ünal, her yıl bir kişinin ortalama 4-5 kez nezle olduğunu belirterek, özellikle bu tür hastalıklarda gereksiz ilaç kullanımından uzak durulmasının zorunlu olduğunu vurguladı.

Enfeksiyon hastalıklarında zaman zaman hastaların doğru ilaç kullanımına uymakta zorlandığını kaydeden Ünal, "Nezlede ateş ve burun akıntısı olur. Ateş olunca enfeksiyondur diyerek antibiyotiğe sarılırsak virüslere karşı antibiyotik kullanmaya kalkarsak bunları tedavi edemediğimiz gibi etrafta bulunan diğer bakterilerin bu antibiyotiği tanıyıp direnç gelişmesine yol açmış oluruz. Bir ülkede gereksiz antibiyotik kullanımı ne kadar yaygınsa direnç gelişmesi de o kadar fazla oluyor. Antibiyotik tedavisi başladıktan sonra onun kendi kuralları var. Doğru sürede, doğru dozajda kullanmak gibi. Sağlımız için bunlara uymak zorundayız." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı