Apple ve sahte projeleri
Apple'ın çalışanlarını tuzağa düşermek için sahte projeler ürettiği iddiası doğru olabilir mi?
Apple'ın yeni çalışanlarının ne kadar sadık olduğunu ölçmek için onları sahte projeler üzerinde çalıştırdığı iddiaları, yaklaşık 1 yıldır ortada dolaşıyor. Bu sayede çalışanların oltaya takılıp, bu projeleri dışarı sızdırıp sızdırmadıkları takip ediliyor ve aynı iddiaya göre, muhtemel casusluk olayları en başından engellenmiş oluyor. Peki ama Apple'ın gerçekten de böyle bir şey yapmaya ihtiyacı var mı? Bu iddia doğru olabilir mi?
Böyle bir davranış Apple için ek ve gereksiz bir maliyet anlamına geliyor. Ars Technica'dan Jacqui Cheng, Apple'daki kaynakları üzerinde yaptığı araştırmada böyle bir duruma işaret edecek herhangi bir ipucu bulamamış.
Apple'ın sahte projeler üzerinde adam çalıştırdığı raporları, Adam Lashinsky'nin Inside Apple kitabına dayanıyor. Ancak Lashinsky, Apple'daki birçok mühendisin geniş anlamda ne olduklarını bilmedikleri küçük projeler üzerinde çalışmasından bahsediyor. Apple'ın gizli bir tarikat olduğuna dair hikayeler anlatmaktan hoşlananlar ise, bu durumu biraz farklı yorumluyorlar.
Dolayısıyla Ars Technica'nın da belirttiği gibi Apple'ın yöntemi yasalara uygun. Çalışanlarla yapılan gizlilik anlaşmaları varken Apple'ın herhangi bir sahte projeye ihtiyacı bulunmuyor. Ars Technica'nın aldığı bilgiye göre geniş anlamda ne üzerinde çalıştıkları, çalışanlara zaten söylenmiyor. Yani Apple'ın bu işi yasal yollardan yapabilmesi mümkün iken, projelerinin sızmasını engellemek için gereksiz yere para harcamasının da bir anlamı bulunmuyor.