M. Ali Köseoğlu
Ayaklara değil başlara hizmet!
Hafta sonunda Ankara’daydım…
Türkiye Yazarlar Birliği’nin düzenlediği 1. Şehir Tarihi Yazarları Kongresi’ni dinlemeye Konya’dan TYB Konya Şube Başkanı Bekir Şahin, Bekir Biçer ve avukat arkadaşımız Serdar Ceylan’la birlikte gittik…
Bulgaristan, Irak, İran, Kosova, Makedonya, Türkmenistan ve Türkiye’den 40 kadar akademisyen ve yazar şehir tarihine yönelik tebliğde bulundular.
Bunlar arasında Karaman Belediye Başkanı Dr. Kamil Uğurlu’nun da bulunması, memnuniyetimizi bir kat daha artırdı.
Cumartesi akşamı da aralarında olmaktan hoşnutluk duyduğum M. Atilla Maraş, Mustafa Özçelik, Şaban Abak gibi ağabeylerle ve diğer şair dostlarımızla TYB Ankara Şube Başkanı Talip Işık tarafından yönetilen “Şehir Şiirleri Programı”nda şiirler okuduk.
Ankara’da olmamızın tek nedeni kongre değildi…
TYB’nin Sümer 1 Sokağı’ndaki yeni genel merkezinin açılışına da tanıklık ediyorduk…
Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın da katıldığı açılışta belediyelerin şehir tarihi ve şehircilik alanlarındaki kayıtsızlıklarından duyduğu üzüntüyü ve endişeyi dile getirdi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın ve Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek’in kayıtsızlıklarına işaret düşerken yerinde ve ağır cümleler kurdu.
Kongrenin Ankara’da yapılıyor olmasının Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin konuya gösterdiği alaka nedeniyle olmadığını beyan ettikten sonra “Onun işi kafa ile değil, ayak iledir! Ankara’yı kafa ile, fikirde, kültürde temsil onu ilgilendirmez. O ayakla temsil için büyük kaynaklar ayırmayı tercih eder. Bugün bu toplantı Ankara’da yapılıyorsa Hacı Bayram Veli’nin yüzü suyu hürmetinedir!” cümlelerinin ister istemez altını çizdik.
Aslında bu sözler tüm şehirler adına önemli mesajlar içeriyordu…
Değil mi ki, Türkiye’nin hemen her şehrinde gördüğümüz ‘gelişme’, kaldırımlar, yollar, binalar ekseninde…
Ayaklar tamam ama ya kafalar!
Fikirlerle, yani başlarla ilgilenen yöneticilerin hemen hemen yokluğu, gün gibi aşikâr.
Kafalara yönelik işleri şükür ki yapacak TYB gibi kuruluşlarımız var…
Bu kongrede bildiri sunan bazı isimleri zikredeyim ki yapılan işin boyutu daha bir anlaşılsın:
Türk tarihçiliğinin kutbu Prof. Dr. Halil İnalcık, Prof. Dr. Semavi Eyice, şair Ömer Erdem, Prof. Dr. Suphi Saatçi, Mustafa Armağan, Prof. Dr. Musa Çadırcı, Dr. Kamil Uğurlu, Dr. Nazif Öztürk…
Türkmenistan’dan kongreye katılan Türkmenistan edebiyatının önemli isimlerinden Agageldi Allanazarov’un değerlendirme konuşmasını dinleseydiniz gözyaşlarınızı tutamazdınız.
Kongrenin 1.’si katılımcılar adına da oldukça verimli geçti…
2.’si için ‘ayaklara değil kafalara da’ hizmet ettiğini gösterecek ev sahibi bir şehir bakarsınız bulunur.
Belki de bu kongrenin 2.’si Konya’da olur…
Neden olmasın?
Hacı Bayram Veli’nin yüzü suyu hürmetine Ankara’da, Mevlana’nın, Şems’in, Konevi’nin yüzü suyu hürmetine Konya’da…