Ayrı bir gelenek: Şivlilik

Ayrı bir gelenek: Şivlilik

Konya'da önemli geleneği ‘Şivilik’le, çocukları sevindirirken komşuluk bağlarını da güçlendiriyor. Şivlilik ekonomik açıdan da şehre katkı sağlıyor

Konya'da yüz yıllardır yaşatılan geleneklerden biri olan Şivilik, çocukları sevindirirken komşuluk bağlarını da güçlendiriyor. Yaşlısıyla genciyle yüzlerce Konyalı, üç ayların gelişini ve Regaip Kandilini Şivilikle hep birlikte kutluyor.

HAZIRLIKLAR AKŞAMDAN BAŞLIYOR

Sadece Konya merkeze özgü olan Şivlilik tarihi hakkında kesin bilgilere sahip olunmasa da,  geleneğin eski Türklere kadar dayandığı, yöresel dilde ise "Şivlilik"in, "kandil" anlamına geldiği biliniyor. Regaib Kandilinden bir gün önce, akşam “Fener Alayı ile başlayan kutlamalar da kâğıttan yapılan fenerlerini ellerine alan çocuklar, anne-babalarıyla beraber sokaklarda dolaşmasıyla başlıyorlar. Mahalle gençlerinin ise yaktıkları ateşin üstünden atlamaları ile eğlence büyük coşkuyla gece saatlerine kadar devam ediyor. Ev hanımlarının, ertesi güne yaptıkları börek, simit ve “bişi” denilen yöresel lezzet hazırlıkları ile son bulan gece sabahın erken saatlerinde büyük bir heyecanla tekrar başlar. Sabahın erken saatlerinde koşuşturarak mahalleleri, ev ev gezen çocuklar çeşitli maniler söyleyip, ev sahibinin elini öpüp kandilini kutladıktan sonra sıra ile ellerinde ki poşetlere ya da boyunlarına takmış oldukları keselere ikram edilen çikolata, şeker veya gofretleri koyarak bir başka kapıya yönelirler. Eskiden bu verilen ikramlar bişi, kandil simidi, leblebi, kuru üzüm olsada günümüzde bu yiyecekler yerini çikolata, gofret, şekere bırakmıştır. Hatta bazı çocuklar ikram edilen gofretleri beğenmeyip kapıdan geri dönebiliyorlar. Tüm gün akşama kadar bütün mahalle mahalle dolaşan çocuklar akşam eve geldiklerinde ise topladıkları şeker, çikolata ve gofretleri poşet poşet ayırarak büyük bir mutluluk la bu topladıkları abur cuburların çoğunu bile yiyemeden uyuyakalıyorlar ne yazık ki. Sadece ev gezmesiyle sınırlanmayan bu gelenek Konya esnafı için de kültürel bi değer olarak devam ediyor. Minikler aynı zamanda esnafı da gezip ellerini öperek kandillerini kutluyor ve ikramları torbalarına atıyorlar.

ŞİVLİLİK KONYA İLE SINIRLANDIRILMAMALI

Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz toptancılar sitesi esnaflarından Emrah Çabuk, Şivliliğin Konya esnafına ekonomik olarak ciddi katkısı olduğunu belirtti. Çabuk, Konya’ya özgü olan bu kültürel mirası sadece Konya merkezle sınırlandırmayarak taşra ilçelere hata tüm Türkiye’ye yayılması gerektiğini söyledi. Komşuluk ilişkileri ve geleceğe aktaracağımız değerler bakımından Şivliliğin Konya açısından önemli bir değer olduğunu vurgulayan Çabuk, “Konya halkı ve yöneticileri olarak Şivliliğin tanıtımı iyi yapılmıyor. Oysa bu gelenek esnafa ekonomik yönden katkısı söz konusu olunca ciddi bir gelir söz konusu. Bu geleneğin, bir de Türkiye geneline yayıldığını düşünürsek maddi ve manevi olarak Türkiye ekonomisine ve insan ilişkilerine ciddi katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Ayrıca tüketicilerin ürün alımında daha kaliteli ve insan sağlığını tehdit etmeyecek gıdaları tercih etmelerini öneriyoruz” dedi.

BİZİM KÜRÜMÜZÜ BİZE SATIYORLAR

Fener alayında çocukların ellerinde taşıdığı fenerlerin bile Çin’ den ithal edildiğine dikkat çeken işadamı İbrahim Çalışkan ise, ”kültürümüze ait bu değerlerin yozlaşmasını engellemek ve ticari kazançlarını ülkemiz içinde bırakabilmemiz için daha bilinçli olmalıyız. Kilometrelerce uzakta olan Çin bile Konya’mıza özgü olan bu değeri öğrenip bunu bize pazarlayabiliyorsa ciddi olarak bir tehdit var demektir” şeklinde konuştu. Kadir Kılıç- Memleket