Bakan Google- YouTube sert çıktı

Bakan Google- YouTube sert çıktı

Bakan Yıldırım'dan Google ve YouTube'a: Bunu yemezler! Sürekli gündemde tutulan konuyla ilgili sert açıklamalarda bulundu...

Ulaştırma Bakanı Yıldırım Google ve YouTube'u suçladı

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Youtube ve Google’a erişimin engellendiği iddiasıyla ilgili olarak, " Yargıya gidip hakkını aramayacaksın, Türkiye’de irtibat ofisi kurmayacaksın, burada mükellef olmayacaksın, yerli içerik üretmeyeceksin. Bütün bu çağrılara kulak asmayacaksın, ondan sonra vatandaşa ’Türkiye’de internet yasaklanıyor, Türkiye yasakçı bir zihniyet’ gibi bir propagandaya girişeceksin. Bunu yemezler" dedi.

Yıldırım, PTT’nin yeni hizmeti "Hybrid Mail" sistemini hizmete açtı. PTT Avrupa Yakası Kargo İşletme Merkezi’nde düzenlenen törende konuşan Yıldırım, 170 yıllık tarihi olan PTT’nin ülkenin yüz akı bir kuruluş olduğunu söyledi.

PTT’nin kuruluşundan bu yana Türk insanının özlemini ve kederini taşıdığını, sevincine ve üzüntüsüne ortak olduğunu anlatan Yıldırım, geçmişte sadece mektup sözcüğünü çağrıştıran PTT’nin günümüzde mektubun yanı sıra kargo ve bankacılık hizmetleri vererek günlük hayatı kolaylaştırdığını kaydetti.

Türk Telekom ile yollarını ayırdıktan sonra PTT’nin ayakta kalabilmesi için hizmet alanlarını artırmaya yönelik olarak 2004 yılında değişim ve dönüşüm projesi başlattıklarını ifade eden Yıldırım, PTT Bank hizmeti ile PTT’nin sesinin daha sık duyulur hale geldiğini söyledi.

Geçmişte vatandaşların PTT’de bir ayda 2 milyon işlem yaptırırken, bugün bu sayının 27 milyona ulaştığını vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bu da vatandaşın PTT’ye olan ilgisini gösteriyor. PTT bütün rekabet ortamına rağmen 30’dan fazla işlemi yapar hale geldi. Bin civarında bankanın olmadığı yerde artık PTT var. Bu gelişme, kamu kuruluşlarının eğer istenirse neye muktedir olduğunu gösteren en açık örnektir. PTT bir başarı efsanesidir. Bunu genel müdüründen dağıtıcısına kadar 30 bin kişilik PTT ailesi sağladı. Zarar noktasına gelmiş bir kuruluşken, değişim anlayışıyla yarım milyon TL’ye yakın kar eden, 4 bine yakın iş yerinde online hizmet verebilen ve mekanlarını da kamunun en prestijli yerleri haline getiren bir PTT var."


-"TÜRKÇE İSİM BULUN"-

PTT’nin "Hybrid Mail (karma posta)" adıyla yeni bir hizmete başladığını bildiren Yıldırım, yetkililerden buna yeni bir isim bulmalarını isteyerek, "Bunu anlayan var mı? Bunun Türkçesi neyse onu bulacaksınız. Benim vatandaşım böyle anlaşılmaz, fiyakalı laflara karnı tok. Alacağı hizmete bakar" diye konuştu.

Bu yeni hizmetin, kişileri kendi mektuplarını gönderme özgürlüğünden mahrum hale getirdiğini anlatan Yıldırım, "Mektubun içinde ne var ne yok? Hangi renkte basılacak? Tüm bunlarda size destek veren PTT var. Bu hizmetleri verecek 5 tane merkez var. Buralara internet marifeti ile bu bilgiler ulaştırılıyor, basılıp en yakın noktada teslimat yapılıyor" dedi.

Yıldırım, bütün bu kademeleri müşterilerin takip olanağı bulunduğunu belirterek, yeni hizmetin vatandaşın hayatını kolaylaştıracağını söyledi.

Bu hizmetin aslında kamu-özel sektör ortaklığı projesi olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Burada PTT, müşteri odaklı çağdaş hizmet anlayışını kamu-özel sektör birlikteliğiyle geliştirmek istiyor" diye konuştu.

Türk Telekom’un da bu hizmetin ilk müşterisi olduğunu kaydeden Yıldırım, sözlerine "Eli mahkum. Türk Telekom ve PTT 1,5 asırdır yol arkadaşı. Her ne kadar ayrılsalar da daha birçok ortak kültürleri, altyapıları, birlikte kullandıkları tesisler var. ’Ayrılsak da beraberiz şarkısını söyleyerek Telekom ile birlikte vatandaşa hizmet vermeye devam edecekler" diye devam etti.

PTT’nin hizmetlerini artırarak sürdüreceğini ifade eden Yıldırım, sağlanan başarının bölge ülkelerinin posta idareleri tarafından da ilgiyle takip edildiğini kaydetti.


-DİĞER KONUŞMALAR-

PTT Genel Osman Tural da Türkiye’de bir ilk daha gerçekleştirdiklerini belirterek "PTT Genel Müdürlüğü olarak posta, bankacılık ve lojistik alanında bir yandan mevcut hizmetlerimizin kalitesini artırırken bir yandan da müşteri beklenti ve ihtiyaçları doğrultusunda hizmet portföyümüze yeni yeni hizmetler eklemenin azim ve gayreti içerisindeyiz" dedi.

Bugün hizmete giren "Hybrid Mail"in gelişmiş ülke posta idareleri tarafından kullanılmakta olan bir sistem olduğunu vurgulayan Tural, PTT’nin patronunun ondan hizmet alan müşteriler olduğunu söyledi.

Bundan böyle toplu gönderileri olan müşterilerin gönderilerinin basılmasını, zarflanması, adreslenmesi ve teslimi hizmetlerini PTT ile yaptırabileceklerini kaydeden Tural, "Herkese vakit ve nakit kazandıracak bir sistemi müşterilerimizin hizmetine sunuyoruz" diye konuştu.

Türk Telekom Uluslararası ve Toptan Satış Başkanı Mehmet Toros da PTT ile böylesi büyük bir projeye imza atmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Toros, bundan böyle Türk Telekom basılı faturalarının "Hybrid Mail" ile tüm abonelere gönderilmeye başlanacağını belirterek, hem mali, hem verimlilik avantajları açısından bu sistemi tercih ettiklerini söyledi.

"Hybrid Mail" projesinin sistem entegratörlüğünü yürüten Detateknik’in Genel Müdürü Cahide Akkuzu da sistemin maliyetlerin düşürülmesi, teslimat süresini kısalması ve kurumların pazarlama gücünü artırması bakımından avantajlar sağladığını belirtti.

Yapılan konuşmalardan sonra Ulaştırma Bakanı Yıldırım, İstanbul, İzmir, Ankara, Mersin ve Erzurum’daki "Hybrid Mail" merkezilerinin toplu açılışını gerçekleştirdi.


-YOUTUBE’A VE GOOGLE’A ERİŞİMİN ENGELLENDİĞİ İDDİASI-

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, açılıştan sonra basın mensuplarının "Google’a ve Youtube’a erişimin engellendiği" iddialarına ilişkin sorusu üzerine, Youtube yasağının hukuki bir konu olduğunu belirterek, basında yer alan haberlere göre bu yasağın kaldırılması için bir sivil toplum kuruluşunun başvurusu bulunduğunu hatırlattı.

Aslında bu müracaatın yasağın muhatabı olan bu paylaşım sitesi tarafından yapılması gerektiğini ifade eden Yıldırım, sonucun hep beraber görüleceğini söyledi.

Yıldırım, Youtube’a vergi tahakkukuna ilişkin olarak da şöyle konuştu:
"Bu vergi işi meselesi Maliye Bakanlığının işi olduğu için ben orada miktarı, ne zaman, nasıl kesildiğinden ziyade işin mantığına önem veriyorum. İşin mantığı nedir? Bu paylaşım sitesi Google ve Youtube aynı firma. Türkiye’de çok büyük miktarlarda hizmet veriyorlar ama bunun karşılığında çok ciddi gelirler elde ediyorlar. Bu kuruluş buradan para kazandığı halde buraya vergi ödemiyor. Buna normal mi diyeceğiz? İşi kimse çarpıtmasın.

Türkiye bir hukuk devletidir. Hukuk devletinde hukuk işler. Siz bir ceza mı aldınız? ’Bu benim haksız yere aldığım bir ceza’ diyorsanız mahkemeye müracaat edersiniz, hakkınızı ararsınız. Bu yapılmış mı? Yapılmamış. Demişiz ki ’Gelin burada bir ofis açın irtibat yeriniz olsun’. Kuruluşların sizi muhatap alacağı bir yeriniz olsun. Reklam almak için ofisiniz var. Onu ihmal etmiyorsunuz. Bu yapılmıyor. Diyoruz ki 23 ülkede yerli sürüm yapmışsınız. Niye Türkiye’de yapmıyorsunuz? Bunu da yapmıyorlar. Yargıya gidip hakkını aramayacaksın, Türkiye’de irtibat ofisi kurmayacaksın, burada mükellef olmayacaksın, yerli içerik üretmeyeceksin. Bütün bu çağrılara kulak asmayacaksın, ondan sonra vatandaşa ’Türkiye’de internet yasaklanıyor, Türkiye yasakçı bir zihniyet’ gibi bir propagandaya girişeceksin. Bunu yemezler. Bunu hiçbir Türk vatandaşı kabul etmez. Biz vatandaşa mecburen bu safahatı anlatmak mecburiyetinde kaldık ve anlatacağız. Bunun yasakla, yasaklamayla bir alakası yok. "

Bakan Yıldırım, internetin sonuna kadar kullanılmasını istediklerini ve bunun için gerekeni yaptıklarını vurgulayarak, "Biz Türkiye’yi bilgi toplumuna taşıyacak adımları atarken, bir sitenin Türk insanını bloke etmeye çalışmasına asla rıza göstermeyiz" dedi. (aa)