Doç. Dr. Murat Kayacan
Başörtüsü direnişçileri Konya’da
Başörtüsü direnişçileri Konya’da
Geçtiğimiz cumartesi Konya’daki başörtüsü eylemlerinin 113. her zaman olduğu gibi Kayalıpark’ta gerçekleştirildi. Dile kolay Konyalılar bu yasağın kalkması için kar kış, düğün bayram demeden mücadele ediyor. İki yılı aşkın bir süre Kur'an’ın emrettiği bir farzın uygulanmasına yönelik baskılara direniyor. Bu açıdan tebriki hak ediyorlar.
Başörtüsü eylemlerini Konya’dan çok önceleri başlatan iller ve ilçeler var. Geçtiğimiz hafta eylem Sakarya’da 217., Van’da 145., Kocaeli’de 238., Akyazı’da 144. ve Ankara’da da 198. haftasını doldurdu. Aslında bu eylemler hakkın şahitliğini yapma açısından oldukça değerli. Ulusal medyada pek ilgi görmese de bu yasaktan zarar gören ve çözüme katkıda bulunmak isteyenler “ahirette mazeretle olsun” diye didinip duruyorlar. Allah ecirlerini zayi etmesin.
Önümüzdeki Cumartesi, Konya’da başörtüsü eylemlerinin 114.’sü diğer illerden gelecek başörtüsü platformlarının katılımıyla yapılacak. Bu bağlamda Konya’da bir dizi etkinlik gerçekleştirildi, gerçekleştiriliyor ve gerçekleştirilecek. İlk olarak Konya İnanç Özgürlükleri Platformunun davetiyle 31 Ekim 2009 Cumartesi günü Mehmet Göktaş “Örtünme Çağrısı” adlı bir konferans verdi. Ayrıca geçtiğimiz pazartesi gününden başlayarak (9 -14 Kasım) önümüzdeki Cumartesiye kadar sürecek “Başörtüsüne Özgürlük Direnişe Davet” başlıklı bir fotoğraf sergisi düzenleniyor. Kayalıpark‘taki sergide başörtüsü yasağı ve direnişinden çarpıcı kareler Konya halkının ilgisine sunulmakta ve “Zulüm bitene kadar! Biz Hakka teslim oldukça özgürleşenleriz, ne zulmederiz, ne zulme boyun eğeriz!” sloganı ile konuya duyarlı kesimlerin ilgisini çekmeye çalışmakta.
13 Kasım 2009 Cuma günü ise yine bu bağlamda Saat 19:30’da Konevi Kültür Merkezi’nde bir panel gerçekleştirilecek. Alpaslan Aslan (ADAP) “Hassasiyetlerin Gevşeme Nedenleri”, Kadrican Mendi (SAGİR) “Platformların hedefleri ve direniş mektebi” Canan Bezirgân (İMKANDER) “90’lı yıllarda Başörtüsü mücadelesi” Nigar Gümrükçüoğlu (KOCAELİ İnanç Özgürlükleri Platformu) “Platformlar niçin ve nasıl başladı?” Fuat Değer (VAHÖP) “Başı örtmek neyin simgesidir?” ve Konya’dan Ali Küçük de “Kuran’da Başörtüsü” konulu bir konuşma yapacak.
Cumartesi günü ise diğer illerin (kimisi gözlemci olan) platform temsilcileri direnişin dününü, bugününü ve yarınını değerlendirecekler.
Konya hareketleniyor, bereketleniyor ve bu şehir de “özgürlük ve hak arama mücadelesi tarihine” adını yazdırıyor. Alemlerin Rabbi’ne hamdolsun.