Batı Afrika'daki Ebola salgını

Batı Afrika'daki Ebola salgını

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hatipoğlu:

KONYA (AA) - Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, "Afrika’da tek tek vakalar şeklinde görülen Ebola virüs hastalığı şu anda Gine, Liberya ve Sierra Leone'de salgın yapmıştır" dedi.

Hatipoğlu, Türkiye'den yurt dışına, özellikle Afrika'ya seyahat edecek vatandaşların başta "Ebola virüs hastalığı" olmak üzere bulaşıcı ve salgın hastalıklara karşı dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu.

Ebola virüs hastalığının ciddi ve sıklıkla ölümcül bir hastalık olduğuna dikkati çeken Hatipoğlu, şunları kaydetti:

"Hasta kişilerin kan ve vücut sıvıları ile direkt temas ile bulaşır. Aynı zamanda kontamine eşyalar ve enfekte hayvanlarla da bulaşır. Ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, boğaz ağrısı ve güçsüzlük belirtilerini bulantı, ishal ve karın ağrısı izler. Bazı hastalarda cilt döküntüleri ve ciddi vücut kanamaları görülür. Hastalığın ölüm oranı yüzde 90’ları bulmaktadır. Afrika’da tek tek vakalar şeklinde görülen Ebola virüs hastalığı şu anda Gine, Liberya ve Sierra Leone'de salgın yapmıştır. Standart bir tedavisi yoktur. Günümüzde destek tedavisi yapılmaktadır. Sıvı-elektrolit, oksijen, kan basıncı takibi ve sekonder enfeksiyonlar için antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır."

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 6 Haziran 2014 verilerine göre hasta sayısının 844, ölüm sayısının ise 518'e yükseldiğini dile getiren Hatipoğlu, "Bu ölümlerin dörtte birinin son bir ay içinde olması sonucu DSÖ uzmanları hastalığın görüldüğü 11 Afrika ülkesinin Sağlık Bakanlığı temsilcileri ile 2 Temmuz’da durum değerlendirme toplantısı düzenlemiştir. Hastalıktan korunmak için hasta kişilerin kan ve vücut sıvıları ile temastan, bu sıvılarla kirlenmiş eşyalara temas etmekten sakınılmalıdır. Hastalığın görüldüğü bölgelerde hayvanlarla temastan da kaçınılması gerekir" diye konuştu.

 Seyahat sırasında ellerin sık sık su ve sabunla yıkanması gerektiğini vurgulayan Hatipoğlu, "Maske kullanımı, sağlık kuruluşlarına başvuru durumunda kullanılan iğnelerin tek kullanımlık ve aletlerin steril olmasına dikkat etmemiz bu hastalıktan korunabilmemize yardımcı olabilir. Hastalığın insanlar arasında bulaşımını önlemek için hastaların tecrit edilmesi, hastayla ve virüs ortamıyla doğrudan temasta bulunanların eldiven ve koruyucu elbise giymeleri gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı