"Belen Kahvesi"ne turist akını

"Belen Kahvesi"ne turist akını

Muğla'ya bağlı Çaybükü köyünde bulunan ve meşhur "Ormancı" türküsüne konu olan "Belen Kahvesi", yılda ortalama 50 bin turist ağırlıyor- Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Tufan:"Belen Kahvesi'ni yaz aylarında günlük 250-300, kı

MUĞLA (AA) - Muğla'ya bağlı Çaybükü köyünde, meşhur "Ormancı" türküsüne konu olan "Belen Kahvesi", tatilcilerin en çok ziyaret ettiği yerlerden birisi haline geldi.

Muğla Valiliğince restore ettirilen Belen Kahvesi'nin bir odasında "Ormancı" türküsünde adı geçen muhtar Tevfik Cezayir, bay Mustafa (Mustafa Şahbudak) ve ormancı Mehmet İn'in dama oynarken gösterilen maketleri sergileniyor. Kahvenin duvarlarını, türküde adı geçenlerin fotoğrafları ve mahkeme tutanakları süslüyor. O günü yaşatmak için kahvehanede "Ormancı" ile diğer Muğla türküleri çalınıyor.

Ziyaretçiler, türküde adı geçenlerin isimlerini ve hikayelerini okurken, maketler sayesinde de o anı gözlerinde canlandırabiliyor. Köyde yaşayan vatandaşlar da ürettikleri ürünleri yerli ve yabancı ziyaretçilere satarak, aile bütçelerine katkı sağlıyorlar.

Belen Kahvesi'nin bağlı olduğu Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Salih Tufan, kahvenin yılın 12 ayı ziyaret edilebildiğini söyledi.

Belen Kahvesi'ni, Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Muğla El Sanatları Sanayi Ticaret Ltd. Şti. (MELSA) işletildiğini anlatan Tufan, "Belen Kahvesi'ni yaz aylarında günlük 250-300, kış aylarında ise ortalama 100 kişi ziyaret ediyor. Yani yılda ortalama 50 bin kişi burayı görmek için geliyor. Kahvede 5'i sürekli, 6'sı ise sezonluk olmak üzere 11 kişi çalışıyor. Gelen turlara ve misafirlere kahvaltı, ormancı tostu, ayran, çay ve kahve gibi hizmetler vermekteyiz." dedi.

- Yöre halkı da satış yapıyor

Salih Tufan, kahvenin girişinde köy halkının kendi ürettiği bal, el işi kıyafetler ve doğal bitkilerin satışını yaptığını, bu ürünlerin ziyaretçilerin ilgisini çektiğini belirterek, "Yöremizin önemli ürünlerinden birisi olan tescilli zeytinyağının da gelen ziyaretçilerimize satışı yapılmaktadır. Aynı zamanda zeytinyağından elde edilen losyon, krem ve sabun gibi ürünler de misafirlerimizin hizmetine sunulmaktadır." diye konuştu.

Belen Kahvesi'ni görmek için ailesiyle Aydın'ın Söke ilçesinden gelen Nuran Ceylan, kahvedeki fotoğraflar ve hikayenin çok ilgisini çektiğini dile getirdi.

İçeri girerken türküyü bir kez daha okuduğunu ifade eden Ceylan, "Gezerken de içerideki fotoğraflar ve hikaye çok ilgimi çekti. İnsanların gerçek halini görmek o tarihlere götürdü beni. Sadece deniz değil, kültür turizmi de bizi besleyen bir sektör. Tarihimizi, kültürümüzü bilmemiz gerekiyor. Burada olmak güzel bir şey." şeklinde konuştu.

Denizli'den gelen Fatih Çallıoğlu ise türkülerin hikayelerini öğrendikten sonra daha da anlam kazandığını belirtti.

Hikayenin içerisinde hüzün olduğuna işaret eden Çallıoğlu, "Bir ziyaret esnasında buraya geldik. İyi ki de gelmişiz. Muğla'da deniz de güzel. Denize de gittik. Ama kültüre sahip çıkmak, bunları anlamak bence biraz daha anlam kazandırıyor. Gittiğimiz her yerde bu tip yerleri de ziyaret etmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı