Beyin ve kas sağlığınızı "üç adım testi" ile ölçün
Düşmenin temel nedenleri arasında yer alan beyin, kas, sinir ve iskeletin sağlıklı olup olmadığı "üç adım testi" ile ölçülebiliyor- BAÜ Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Şahin:- "Düşme riskim var mıdır, böyle bir
BALIKESİR (AA) - SEYHAN KIRICI - Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nilay Şahin, düşmenin temel nedenleri arasında yer alan beyin, kas, sinir ve iskeletin sağlıklı olup olmadığının "üç adım testi" ile ölçülebileceğini belirtti.
Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşlılarda düşmenin önemsenmesi gereken bir durum olduğunu, düşme sonucu ciddi yaralanmalar, kırıklar ve hatta ölümlerin görülebildiğini söyledi.
Özelikle normal ortamlarda ve alçak yerlerde düşenlerin mutlaka hekime başvurması gerektiğine dikkati çeken Şahin, "Düşme, genellikle yaşlılarda çok yaygın görülen ciddi bir sorundur. Onun için dikkate alınması gereken bir konudur. Alçak bir seviyeden düşmek, yolda yürürken takılıp düşmek bazen sıradan gibi gelir ancak altında yatan nedenler vardır" dedi.
Doç. Dr. Şahin, düşmenin beyin ve kas rahatsızlığı, eklemlerde kireçlenme, sinir sıkışması gibi problemler sonucu ortaya çıkabildiğine değindi.
Düşmeyi normal bir durum olarak görmemek gerektiğini anlatan Şahin, "Düşme riskim var mıdır, böyle bir problem yaşar mıyım diye merak edenler, bunu çok basit, evde uygulanabilecek üç adım testiyle öğrenebilir" diye konuştu.
- Testin uygulanması
Testin fazla zaman almadığını dile getiren Şahin, şunları kaydetti:
"Birinci adımda tek ayak üstünde 30 saniye durmak gerekiyor. 30 saniyeden daha kısa sürede devriliyorsanız, dengenizi kaybediyorsanız veya testi bırakmak istiyorsanız, ikinci adım testine geçiyorsunuz. İkinci adım testinde, bir ayağın topuğu diğer ayağın ucuna gelecek şekilde, 10 ayak gidiyorsunuz. Bu sırada dengeniz kaybolursa, üçüncü adıma geçiyorsunuz. Üçüncü adımda bir sandalyeye oturuyorsunuz. Kalkıp ileri üç adım atıyorsunuz, hemen ardından dönüp üç adımda yerinize tekrar oturuyorsunuz. Bu işlemi 14 saniyenin altında yapıyorsanız sıkıntı yok. 14 saniyenin üstünde ise mutlaka bir hekime başvurun çünkü düşme riskiniz çok yüksektir, nedeninin araştırılması gerekiyor."
Testin sırasıyla yapılmasının önemini vurgulayan Şahin, ilk aşamada başarılı olunması halinde diğerlerine geçmeye gerek duyulmayacağını belirtti. Şahin, üç adımda da başarı sağlanamazsa düşme riskinin yüksek sayılacağını sözlerine ekledi.
AA
Kaynak: