Bilim danışmanları TUSKAD’da
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın danışmanı olan Yahya Coşkun TUSKAD derneğinin düzenlediği Tecrübe paylaşım programına konuk oldu.
Aynı zamanda Bakan Işık’ın Kocaeli ve TÜBİTAK’tan sorumlu danışmanı da olan Coşkun, savaş muhabiri olarak gazetecilik yıllarında yaşadığı hatıralarını anlattı. Coşkun, “Devletlerin İstikametleri” başlıklı konuşmasında coğrafyaların önemini, hedeflerin belirlenmesini ve tarihsel mirasın ne derece önemli olduğunu paylaştı. Osmanlı döneminden beri önemli coğrafya olan Ortadoğu’da, batılı devletlerin oyunlarından ve yaptıklarını gözler önüne serdi. Mavi Marmara gazisi olan Coşkun, “ Batılı devletler, Türkiye’nin önünü her fırsatta kesmeye çalışıyorlar. Türkiye’nin Ortadoğu’ya bağlantı ve ilişki kurmasından korkuyorlar. Bunun için ellerinden gelen her türlü oyunları Ortadoğu ve Türkiye’de oynuyorlar. Geleceğin en önemli konusu olan enerji ve Petrolun bu coğrafyada bulunması bu yerlerin önemini on kat daha artırıyor” dedi.
TÜRKLER İSLAM DÜNYASINI TEMSİL EDİYOR
Sudan, Somali, Suriye, Bosna Hersek ve çeşitli yerlerde gazetecilik yapan ve belgesel programı hazırlayan Coşkun, birçok olaya gözleriyle tanık olduğunu söyleyerek konuşmasına devam etti. Coşkun, “ Türk milletinin Balkanlarda, Kuzey Afrika’da ve Ortadoğu’da halen tarihi mirası ve kültürü büyük bir önemle devam ediyor. Somali’deki gezilerimizde kız çocuklarının birçoğunun adının İstanbul olduğunu öğrendik. Bosna Hersek’deki Ayvaz Dede Şenlikleri’ndeki kutlamalar halen Türk ve Osmanlı bayraklarıyla yapılıyor. Orada yaşayan insanlar Türklere sahip çıkıyor ve kolluyor. Kuzey Afrika ülkelerinde özellikle Osmanlı eserlerine büyük bir saygı duyuluyor. Osmanlının ve Türkiye’nin, Tarihsel mirası adaleti, hoşgörüsü, merhameti ve bu ülkelere sahip çıkmasından dolayı, halen Türk milletini kurtarıcı kahraman olarak görüyorlar” şeklinde konuştu. Devletlerin istikametleri başlıklı konuda konuşan Danışman Coşkun, Türkiye’nin 2023 hedeflerinin önemini anlattı. Yapılan enerji ve birçok anlaşmanın sona ereceği yıllarda, hazır bir şekilde planlı olarak yol kat edildiğinin altını çizdi. Coşkun, Birçok hedefin günümüzde uygulamaya konulduğunu anlatarak, “savunma sanayisinden, tarıma kadar birçok alanda projeler hazırlayarak hayata geçirdik. Silahlarımızı ve savaş malzemelerimizi yerli olarak yapıyoruz. İnsansız hava araçlarımızı kendimiz üretiyoruz. Yerli otomobilimizi hem dizel hem de elektrikli olarak üretiyoruz. Önümüze her türlü engelleri koyamaya devam eden batılı devletlere karşı her türlü hedeflerimizi gerçekleştireceğiz. “ dedi. Sohbetin ardından TUSKAD üyeleriyle hatıra fotoğrafı çektiren Coşkun bir Konya’nın bir çok sorunu dinleyerek çözüm arayacaklarını da ilave etti. Sami Gediz- Memleket