Biyonik kolu yüzünü güldürdü
Trafik kazası sonrası kolunu kaybeden 26 yaşındaki Karabacak'a biyonik kol takıldı- Karabacak: - "Çok güzel bir duygu, bazen inanamıyorum kolumun olduğuna"
İZMİR (AA) - Geçirdiği trafik kazası sonrası bir kolunu kaybeden Zübeyde Nisa Karabacak, takılan biyonik kol ile elini kullanmaya başladı.
Gaziantep'de yaşayan 26 yaşındaki biyolog Zübeyde Nisa Karabacak'ın sağ kolu, 8 ay önce geçirdiği trafik kazası sonrası dirseğinden kesildi. Kazadan sonra kol nakli ve biyonik kol üzerine araştırma yapan Karabacak, İzmir'deki bir medikal firmasıyla görüşmeler yaptı.
Çeşitli testler sonrası biyonik kol takılabileceğini öğrenen Karabacak, İngiltere'de yaptırılan biyonik kolunu kullanmaya başladı.
- "İlk gece kimseye dokundurtmadım kucağımda uyudum"
Karabacak, gazetecilere yaptığı açıklamada, 18 yaşında üniversite öğrencisiyken tiroid kanserine yakalandığını 5 yıl süren tedavi sürecinden sonra bu hastalığı atlattığını ve daha sonrasında 2 kez kalp krizi geçirip açık kalp ameliyatı olduğunu söyledi.
Geçirdiği trafik kazasında kolunun minibüsün altında kalarak büyük hasar gördüğünü ve geçirdiği 4 ameliyat sonrası doktorların kangren olan kolunu kesme kararı aldığını belirten Karabacak, şöyle konuştu:
"Kazadan sonra kol nakli, biyonik kol nakliyle ilgili araştırma yaptım, yeniden el sahibi olacaksınız ve en ince ayrıntısına kadar düşünmek zorundasınız. Bu konuda çok fazla bilgi verdiler, sinir kaslarının yeterliliği konusunda testler yaptık. Kolum dün takıldı. Çok güzel bir duygu. Bazen inanamıyorum kolumun olduğuna. Şu an yeni olduğu için bütün hareketleri yapamıyorum, kaslarımı uzun süre kullanamadığım için kaslarda karışıklık oluyor, ilerleyen süreçte daha aktif şekilde kullanacağım. En çok yapmak istediğim şey yazı yazmaktı onu yapacağım inşallah. Kolum ilk takıldığı zaman çok heyecanlandım çığlıklar attım ve ilk gece kimseye dokundurtmadım, (kolum) kucağımda uyudum."
- "Biyonik kolun 48 farklı kavrama özelliği var"
Medikal firmasının yetkilisi Ali Naki Solak ise, cihazın 48 farklı kavrama özelliğinin bulunduğunu ve 5 parmağı birbirinden bağımsız olarak çalıştırdığını anlatarak, biyonik elin beyinin gönderdiği sinyalleri sensör ve elektrotlar vasıtasıyla mikro işlemcilere göndererek çalışmasını sağladığını ifade etti.
Biyonik kol takan Karabacak'ın bardak tutma, bilgisayar kullanma, kıyafet giyme, düğme ilikleme, ayakkabı bağını çözme, makyaj yapabilme, tokalaşma gibi hareketleri çok rahat yapabileceğini aktaran Solak, biyonik kolu beyinin gönderdiği elektriksel sinyalleri alınabilen kişilerin kullanabileceğini söyledi.
Konuşmaların ardından gazetecilere kolu nasıl kullandığını çeşitli nesneleri kavrayarak gösteren Zübeyde Nisa Karabacak, biyonik kolunu kullanarak öz çekim yaptı.
AA
Kaynak: