Kreşlerde Salgın Riski

Kreşlerde Salgın Riski

Altınbaş Üniversitesi Mikrobiyoloğu Dr. İpek Ada Alver, kreşlerde artan enfeksiyon riskine dikkat çekerek ebeveynlere ve kreş yöneticilerine hijyen eğitimi verilmesini ve çocukların aşılarının tam olmasını önerdi.

Mikrobiyolog Dr. Öğretim Üyesi İpek Ada Alver, 0-5 yaş arası çocukların sıkça kalabalık ortamlarda bulunmasının, özellikle kreşlerde salgınlara yol açma riskini artırdığını belirtti. Çalışan annelerin artan sayısı ile birlikte, çocuklar için bakım yerine eğitim veren kurumların daha fazla tercih edildiğini vurgulayan Dr. Alver, kalabalık alanlardaki enfeksiyon risklerine karşı ebeveynleri uyardı.

Kreşlerde Görülen Enfeksiyonlar Artıyor

Dr. Alver, kreşe başlayan çocuklarda görülen enfeksiyonların özellikle kış aylarında arttığını ifade etti. Semptomsuz taşıyıcıların (portörlerin) çocuklarda hızla enfeksiyon yayılmasına neden olduğunu belirten Alver, çocukların birden fazla enfeksiyon etkeniyle karşılaşarak reenfeksiyon riskiyle karşı karşıya kaldığını açıkladı. Dr. Alver, "Kreşlerde pnömoni, bronşit, COVID-19, influenza ve rotavirüs gibi enfeksiyonlar sıklıkla görülüyor" diyerek ebeveynlerin, çocuklarında tekrarlayan öksürük, burun akıntısı ve ateş gibi semptomları fark ettiklerinde hemen doktora başvurmalarını önerdi.

Hijyen Eğitimi Kreşlerde Sağlık İçin Hayati Önem Taşıyor

Kreşlerdeki salgınların önlenmesinde hijyen eğitiminin önemini vurgulayan Dr. İpek Ada Alver, kreş yönetimleri ve öğretmenlere enfeksiyon hastalıkları konusunda eğitim verilmesi gerektiğini söyledi. Alver, "Çocuklara el hijyeni ve tuvalet hijyenini öğretmek, enfeksiyonların yayılmasını engellemek için kritik önem taşıyor" dedi. Ayrıca, kreşlerdeki ortak kullanım alanlarının düzenli olarak havalandırılması ve dezenfekte edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Enfeksiyon Zincirini Kırmak İçin Ebeveynlere Önemli Tavsiyeler

Çocuklarda görülen enfeksiyon belirtilerinde, evde dinlendirilmesi ve kalabalık ortamlardan uzak tutulması gerektiğini belirten Dr. Alver, "Çocuk evde dinlenerek, kreşe gelmeyerek enfeksiyon zincirinin kırılmasına yardımcı olabilir" diyerek ebeveynleri bilinçlendirdi. Ayrıca, enfeksiyon hastalıklarının hızla yayılmaması için, çocukların kreşe gelmeden önce tam bir iyileşme süreci geçirmeleri gerektiğini vurguladı.

Aşılar ve Beslenme Çocukların Enfeksiyonlardan Korunmasında Temel Rol Oynuyor

Dr. Alver, çocukların kalabalık alanlardaki enfeksiyonlardan korunabilmesi için çocukluk çağı aşılarının eksiksiz yapılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, anne sütü ve bağışıklık sistemini güçlendiren prebiyotik ve probiyotik gıdaların, çocukların beslenme listesine eklenmesinin önemini vurgulayan Alver, kreş yönetimlerinin de beslenme listesini bu tür gıdalarla zenginleştirmesini önerdi.

Kreşlerde Salgın Riski

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.