Böhmermann hakkında hukuki sürecin başlatılmasına onay
Alman hükümetinin Böhmermann hakkındaki onay yazısı savcılığa ulaştı
BERLİN (AA) – Alman hükümetinin, okuduğu şiirle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret eden komedyen Jan Böhmermann'ın yargılanması talebiyle hukuki sürecin başlatılmasına onay yazısı Mainz Savcılığına ulaştı.
Mainz Savcılığı, Böhmermann hakkında Alman hükümetinin onay yazısı ve Alman Ceza Kanununun 104. maddesinin "a" fıkrası uyarınca Türk hükümetinin adli kovuşturma talebinin kendilerine ulaştığını açıkladı.
Savcılıktan yapılan açıklamada,Türkiye Cumhurbaşkanı’nın avukatı aracılığıyla iletmek istediği görüşün ise savcılığa henüz gelmediği, şimdiye kadar bir avukat görevlendirmeyen Böhmermann’a ifade verme olanağının tanınması gerektiği kaydedildi.
Açıklamada, başka soruşturma yapma gereği duyulmaması durumunda, konuya ilişkin bir suç unsurunun oluşup oluşmadığına karar verileceği bildirildi.
Açıklamada ayrıca, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın şikayetinin, kişisel suç duyuruları ile Türk hükümetinin adli kovuşturma talebinin birleştirileceği ve tüm hukuki açılardan değerlendirileceği aktarıldı.
Türkiye, 31 Mart’ta Almanya’nın ZDF televizyon kanalında yayınlanan “ZDF Neo Royal” programında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret içeren şiiri okuması nedeniyle Alman Ceza Kanunu'nun 103. maddesine göre Böhmermann’ın yargılanması için Alman Dışişleri Bakanlığına nota vermişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca Böhmermann hakkında Alman Ceza Kanunu'nun 185. maddesine göre hakaretten dolayı Mainz Savcılığında şikayetçi olmuştu.
Savcılığa çok sayıda kişi de ZDF yöneticileri ve Böhmermann hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
Alman hükümeti de Böhmermann hakkında yargılanması talebiyle hukuki süreç başlatılmasına onay vermişti.
Alman Ceza Kanununun 103. maddesine göre, yabancı devlet temsilcilerine ve kurumlarına hakaret edilmesi 3 yıla kadar hapis veya para cezasıyla cezalandırılıyor. Bu hakaretin iftira niteliğinde olması durumunda ise 5 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.
Ceza Kanunun 104 maddesinin “a” fıkrası ise, hangi şartlarda kovuşturma yapılabileceğini düzenliyor. Buna göre Almanya ile ile ilgili ülke arasında karşılıklı diplomatik ilişkilerin bulunması ve Alman hükümetinin hukuki sürecin başlamasına onay vermiş olması gerekiyor.
AA
Kaynak: