Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi

Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Kadooğlu:- "Ekonomiden çok siyaset ağırlıklı yoğun günlerden geçerken 25 federasyon, 190 dernek, 40 bin şirket ve 24 bin 100 iş insanıyla ülke ekonomisine katma değer yaratmayı sürdürdük"

MERSİN (AA) - Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, "Ekonomiden çok siyaset ağırlıklı yoğun günlerden geçerken, 25 federasyon, 190 dernek, 40 bin şirket ve 24 bin 100 iş insanıyla ülke ekonomisine katma değer yaratmayı sürdürdük." dedi.

KOBİ'lerin büyümesi hedefi doğrultusunda, Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği ve TÜRKONFED iş birliğiyle yürütülen "Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi (BORGİP)"nin Mersin toplantısı, Garanti Bankasının desteğiyle Divan Otel'de yapıldı.

Kadooğlu, buradaki konuşmasında, Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğini söyledi. Ülke olarak son bir yılda birçok badirenin atlatıldığını, ekim ayından bu yana da referandum sürecine odaklanıldığını belirten Kadooğlu, şöyle devam etti:

"Ekonomiden çok siyaset ağırlıklı yoğun günlerden geçerken, 25 federasyon, 190 dernek, 40 bin şirket ve 24 bin 100 iş insanıyla ülke ekonomisine katma değer yaratmayı sürdürdük. Toplumu ilgilendiren konularda öneriler ortaya koyduk. Aile şirketlerinde kurumsallaşma, teknoloji konularında rekabet gücünü artırmaya yönelik projeler geliştirdik. Ülkenin küresel rekabet gücünü artırma yolu, firmalarımızın, dolayısıyla KOBİ'lerin rekabetçiliğini artırmaktan geçiyor. Türkiye ekonomisinin yüzde 99'unu KOBİ'ler oluştururken, bu işletmelerin yüzde 95'i aile şirketleri tarafından yönetiliyor. 2014'te toplam girişiminin yüzde 99'unu, istihdamın yüzde 74'ünü, ihracatın yüzde 55'ini ve ithalatın da yaklaşık yüzde 38'ini KOBİ'ler gerçekleştirdi. Buna karşın KOBİ'lerin Ar-Ge harcaması yüzde 17'de kalırken, yüzde 60 düşük teknolojik üretim yapmış durumdayız. KOBİ'lerin yüksek teknoloji üretimi ise yüzde 4 gibi düşük seviyede."

Kadooğlu, ekonominin bel kemiğini oluşturan KOBİ'lerin katma değer yaratacak ürünler geliştirmesinin önündeki en büyük engelin, ileri teknoloji kullanımındaki eksiklik olduğunu vurgulayarak, "4. Sanayi Devrimi'ni kaçırma lüksümüz yok. Kaçırırsak, ekonomimizin uluslararası alanda rekabetçilikte 40 yıl geride kalacağı bir gerçek. TÜRKONFED olarak KOBİ'lerin dönüşümü ve finansmana erişimi noktasında yaptığımız çalışmalarla, politika önerilerimizi paylaştık ve birçoğu hayata geçti. Finans kaynaklarına erişim noktasındaki sıkıntıları ve nitelikli insan kaynağı sorununu çözmek için çalışmalarımız sürüyor." diye konuştu.

BORGİP'in, Türkiye'nin dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girmesinin ve orta gelir tuzağından çıkışın anahtarı niteliğinde olduğunu dile getiren Kadooğlu, "KOBİ'lerimizin ülke ekonomisinin büyümesinde çok önemli rol oynadığına inanıyoruz. Projenin tüm Türkiyeyi kapsayan bir proje olması için çaba gösteriyoruz. İş insanı olarak ülkemize güvendik inandık, elimizi taşın altına koymaktan çekinmedik." ifadesini kullandı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı