Borsa İstanbul'un işgali davası

Borsa İstanbul'un işgali davası

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminde, biri polis 2 kişinin şehit edildiği, 46 kişinin de yaralandığı Borsa İstanbul'un işgal edilmesine ilişkin davanın duruşmasında, şehit yakınları ile mağdurlar, olay gecesi yaşadıklarını anlatarak sanıklardan şikay

İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminde, biri polis 2 kişinin şehit edildiği, 46 kişinin de yaralandığı Sarıyer'deki Borsa İstanbul'un işgal edilmesine ilişkin 1'i firari 2 binbaşının da aralarında bulunduğu 15 sanığın yargılandığı davanın duruşmasında, şehit yakınları ile gaziler olay gecesi yaşadıklarını anlattı.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi karşısındaki binada görülen duruşmada, müştekilerin ve mağdurların beyanları alındı.

Duruşmada söz alan şehit Mehmet Şevki Uzun'un eşi Nuriye Uzun, söyleyecek çok sözünün olmadığını belirterek, "Kelimeler anlayan insanlara söylenir. Dün bir sanık avukatı acımızı anladığını, bizi haklı bulduğunu söyledi. Bizim acımızı, bizim gibi yakınını kaybetmediği sürece kimse anlayamaz, bizimle aynı duyguları paylaşamaz. Savunduğu insanlar, söz olarak bizim söylediğimiz sözlere bile tahammül edemedi." diye konuştu.

Uzun, 15 Temmuz'dan beri yaşadığı acıları sadece kendisinin bildiğini dile getirerek, "16 ay boyunca her hafta sonu oğlumu terapiye götürüyorum. Daha bu sabah bile gözyaşlarına şahit oldum. Ben bunları her gün yaşarken yüreğimde alev dururken onlara söyleyecek sözün milyonda birini söylemiyorum. Masumlar üzerine alınmasın, öndeki vatan hainleri üzerine alınsın." ifadelerini kullandı.

- "Oğlu her gün babasını soruyor"

Burada sanıklarla hesaplaşacaklarını ancak asıl hesaplaşmanın mahşerde olacağını vurgulayan Uzun, "Allah hepsinden hesabını mahşerde soracak, yaptıkları her şeyi. Dilleri sussa da elleri konuşacak, mahşerde tek tek hesabını verecekler." dedi.

Uzun, oğlunun her gün babasını sorduğunu anlattı.

Sanık Binbaşı Ahmet Baykal'ın ek süre talebine tepki gösteren Uzun, "Bunlar ne hakla ek süre talep ediyor? Onlar vatana darbe yapamadılar ama asıl darbeyi bizim evimize yaptılar. Ben onlara ek süre verilmesini istemiyorum. Burada olmasa bile mahşerde hesaplaşacağımızı akıllarından çıkarmasınlar." diye konuştu.

- "Hainlik bunların ruhuna işlemiş"

Şehit Mehmet Şevki Uzun'un ağabeyi Mete Uzun da kardeşini şehit edenlerden davacı olduğunu söyledi.

Davaya katılma talebinde bulunan Uzun, şunları kaydetti:

"20 yıldır astsubayım, bu vahim olaydan sonra istifa edip İstanbul'a geldim. Kardeşimin şehadetini izindeyken aldım. Beni niye çağırmadılar çünkü biz onlar gibi hain değiliz, 20 yıl hizmet ettim. Bunlar gibi hain olup o örgüte mensup olsaydım, bizi de çağırırlardı. Bunlar hikaye okuyorlar. Masum insanlara ateş ediyorlar ve ek savunma istiyorlar. Ek savunma ile neyi ispat edecekler, katil olduklarını mı?

Uzun, sanıkların Pensilvanya'daki "hain" tarafından yönlendirildikleri için yalan söylediklerini belirtti.

Hafta sonu oğlunu ve yeğenini gezdirdiğini anlatan Uzun, "5,5 yaşındaki yeğenim Ahmet'in yanında oğlumu 'oğlum' diye sevemiyorum, yeğenim etkilenir diye. Askere giderken yemin ederiz ama bunlar ettikleri askeri yemine ihanet ediyorlar çünkü hainlik bunların ruhuna işlemiş." ifadelerini kullandı.

- "Havaya ateş ettik diyenler bize ateş etti"

Şehit Fatih Satır'ın kardeşi Osman Satır da sanıkların hepsinden şikayetçi olduğunu belirterek, "Özellikle de kardeşime kurşunu sıkanın kim olduğunu bilmek istiyorum." dedi.

Gazi Halil Gram ise askerlere 500 metre uzakta olduklarını anlatarak, gazilerden Bayram Sağlam'ın vurulduğu yerde olduğunu söyledi.

Savunmalarında "Havaya ateş açtık." diyenlerin önünde olduklarını anlatan Gram, şöyle devam etti:

"Havaya ateş ettik diyen hainler, havaya ateş etmediler, bize ateş etti. Bayram Sağlam vurulup düştü. Ben ona müdahale ederken beni de sol ayağımdan vurdular, üzerimize yaylım ateşi açtılar."

Gram, sanıkların sadece bir rütbeliye işaret ettiğine vurgu yaparak, bir rütbelinin ateş etmesi durumunda bu kadar insanın nasıl vurulabileceğini sordu.

Havaya ateş ettiklerini öne sürenlerin kendilerine ateş ettiğini belirten Gram, "Arkadaşlarımız geldi bizi çekip bankamatiğin arkasına aldı. Bankamatikte çok sayıda mermi izi vardı. Biz bankamatiğin arkasındayken bile hala ateş etmişler." diye konuştu.

- "Bilerek, nişan alarak ateş ettiler"

Gazilerden Bayram Sağlam, 30 metrelik büyük bir Türk bayrağıyla yürürken, arkalarında yaklaşık bin kişilik bir grubun bulunduğunu söyledi.

Tekbir getirerek ilerlediklerini ve bir tek taş dahi atmadıklarını dile getiren Sağlam, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"500 metre mesafeden ateş ettiler ve bilerek, nişan alarak ateş ettiler. Ben vurulup yere düştüm, arkadaşlarıma seslendim. Beni almaya gelenlerden Halil Duran'ı vurdular. Beni araca bindirenlerden birini daha omzundan vurdular. Bunlar o şekilde hain ve insafsızlar, insan değiller."

- "Şehit polisi TOMA'dan biz çıkardık"

Gazi Mikail Akıncı da o gün Borsa İstanbul'a giren ikinci kişi olduğunu belirterek, sabaha kadar orada olduğunu anlattı.

Oradaki alışveriş merkezinin önünden geçerken yerde yatan bir vatandaş gördüklerini ve bu kişiyi arabaya koymak istediğini ifade eden Akıncı, o vatandaşı almak isterken kendilerine ateş edildiğini aktardı.

Akıncı, TOMA'nın saat 24.00 civarında geldiğini ve aracın arkasına geçerek ilerlediklerini belirterek, darbeci askerlerin ateş açması sonucu şehit olan, TOMA'yı kullanan polisi kendilerinin araçtan çıkardıklarını anlattı.

- "Kaçan binbaşıya FETÖ abisi yardım etti"

Olay gecesi firari sanık eski Binbaşı Murat Çelik'in yaralı olarak kaçmasına yardım ettiğini belirttiği kişiyi oturduğu sokaktan tanıdığını anlatan Akıncı, şöyle devam etti:

"Bu kişiyi yakinen tanıyorum. Kendisi FETÖ'nün İstanbul bölge imam yardımcısı, aynı zamanda da Beşiktaş ve Sarıyer abisidir. Defaatle ihbar etmeme rağmen kendisi gözaltına alınmamıştır. Hala iş adamıdır ve sokakta geziyor, onunla aynı sokakta oturuyoruz. İstenirse ismini de verebilirim."

Mahkeme Başkanı da bunun üzerine Akıncı'ya söz konusu kişinin ismini daha sonra mahkemeye bildirmesini istedi.

Gazi Abdülsamet Akkaya'nın babası Mustafa Akkaya ise olay günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısının ardından camiye gidip "Allah'ını, milletini, vatanını seven sokağa çıksın, korkmasın" şeklinde anons yaptığını anlattı.

Bu anonsu camilerden sela okunmadan önce yaptığını ifade eden Akkaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısından 15 dakika sonra yaptığı bu anonsun camilerden darbe karşıtı yapılan ilk anons olduğunu söyledi.

Mağdur ve müşteki beyanlarının ardından tutuklu sanık Zafer Öztan da savunmasını tamamladı.

Mahkeme heyeti, duruşmaya öğle arası verdi.​

AA

Kaynak:Haber Kaynağı