Brüksel'de çini sergisi ve klasik Türk müziği konseri
BRÜKSEL (AA) - Türkiye'nin AB Daimi Temsilciliği'nde, çini sergisi ve Osmanlı Sultanlarının eserlerinden oluşan klasik Türk müziği konseri gerçekleştirildi.Çini...
BRÜKSEL (AA) - Türkiye'nin AB Daimi Temsilciliği'nde, çini sergisi ve Osmanlı Sultanlarının eserlerinden oluşan klasik Türk müziği konseri gerçekleştirildi.
Çini sanatçısı Nur Avlupınar tarafından hazırlanan "Aşkla Mayalanan Klasik Devir Osmanlı Çinileri" sergisinde, 15'inci ve 16'ncı yüzyıl örneklerinin yanı sıra eski motif ve tekniklerden yola çıkılarak oluşturulan özgün eserlere yer verildi.
Avlupınar, 128 eserin yer aldığı sergiye dair yaptığı açıklamada, çini sanatına ilk adımı attığında her dönemin bir önceki dönemden beslendiğini gördüğünü belirterek, "Bunun Orta Asya'ya kadar gittiğini fark ettim. Bir maya var. Bende de var. Ben de onlardan etkileniyorum." dedi.
- "Bu maya halen devam ediyor"
Klasik dönem çinilerinde bunu gördüğünde bundan çok etkilendiğini ifade eden Nur Avlupınar, "Bu etkilenme ile sevgimize bu ismi verdik. Bu maya halen devam ediyor." diye konuştu.
Sergide yer alan özgün çalışmalarda da eski teknik ve motiflerin izlerinin görüldüğüne dikkati çeken sanatçı, Osmanlı saraylarının sanatkarı koruyarak ve bütün üretim atölyelerini koordine ederek sanatın gelişmesine büyük katkı yaptığını söyledi.
Avlupınar, serginin Türkiye'nin AB Daimi Temsilciliği'nde açılmasına dikkati çekerek, Osmanlı dönemindeki sanatkarı koruma anlayışını tekrar yakalamanın önemli olduğunu dile getirdi.
- Osmanlı Sultanlarının eserleri
24 Mayıs'a kadar gezilebilecek serginin açılışının ardından ise "Sultan Bestekarlar" temalı klasik Türk müziği konseri verildi.
Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Selim Yenel'in ev sahipliğindeki etkinlikte eserler, Gazi Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Müdürü ve ud sanatçısı Prof. Dr. Gülçin Yahya Kaçar, TRT ses sanatçısı Elif Güreşçi, kanun sanatçısı Tahir Aydoğdu ve ney sanatçısı Uğur Onuk tarafından icra edildi.
Konserde, Sultan 2. Bayezid, Sultan Korkut, 2. Gazi Girayhan, Sultan 4. Murad, Sultan 1. Mahmud, Sultan 3. Selim ve Sultan Abdülaziz'in eserlerine yer verildi.
Çok sayıda AB kurumları yetkilileri ve yabancı misyon temsilcilerinin de katıldığı konserin sonunda, talep üzerine sanatçılar ikinci kez sahneye gelerek bir eser daha seslendirdi.
AA
Kaynak: