Burun kanamaları kan hastalıklarının habercisi olabilir
Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prf. Dr. Arbağ:
Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hamdi Arbağ, burundaki kuruma ve çatlamalara bağlı olarak özellikle çocuklarda yaz aylarında sık burun kanaması yaşandığını belirterek, bunların bazen sistemik kan hastalığın belirtisi de olabildiğini söyledi.
Arbağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, burunda kuruma ve çatlamaların yaz aylarında daha fazla olması nedeniyle kanamaların daha sık yaşandığını ifade etti.
Bu tür kanamalara karşı burnun nemlendirilmesinin fayda sağlayacağını belirten Arbağ, "Burun kanamaları yazın daha çok görülmekte. Bunun daha çok sebebi de havaların ısınmasına bağlı olarak burun mukozaları kurur. Kurmaya bağlı olarak burunda çatlamalar meydana gelir. Bu çatlaklardan da sızıntılar olur ve kanama oluşur. Burnu sık sık nemlendirmek gerekiyor" dedi.
Burun kanamalarının bazen de lösemi gibi sistemik kan hastalıklarının habercisi de olabildiğini vurgulayan Arbağ, şöyle konuştu:
"Burun kanamaları lokal ya da sistemik nedenlere bağlı olabilir. Lokal nedenler en sık görülen burun kanamaları. Çocuğun burnunu karıştırması ya da burunda oluşan herhangi bir oluşum veya bir tümör olabilir. Bunları görsel olarak bakıp ekarte ediyoruz. Bir de sistemik olarak kan hastalıkları buna sebep olabilir. Yani kanama pıhtılaşma bozukluğu olabilir. Bu da burun kanaması olarak gelebilir. Biz gelen hastalarda lokal nedenleri ekarte ediyoruz. Bir de sistemik olarak kanama pıhtılaşma bozukluğuna bakıyoruz. Burada bir bozukluk varsa kanındaki bazı parametrelere bakarak, yani trombosit gibi kanın pıhtılaşmasını sağlayan kan parametrelerine dikkat ediyoruz. Bunlarda azalma varsa lösemi belirtisi olabilir ya da sistemik başka kan hastalıkları olabilir."
Her burun kanamasının altında bir kan hastalığı ya da bir lösemi gibi sistemik bir hastalık aranmaması gerektiğine işaret eden Arbağ, "Kurumalara dayalı kanamalar daha sık görüldüğü için ilk olarak bunun ekarte edilmesi gerekiyor. Ama, her kanama çatlamadan meydana gelir ya da basit mukoza çatlamasıdır deyip geçmemek gerekiyor. Sistemik yönden de hastanın değerlendirilmesi gerekiyor. Yaz aylarında burun kanaması çok sık görülür. Sıcak havalarda burundaki çatlamalara, kurumalara bağlı olarak gelişebilir. Bunların tedavisinde nemlendirmeye ve kurumanın azaltılmasına bağlı tedaviler veriyoruz" ifadesini kullandı.
- Sistemik kan hastalığı belirtileri
Lösemi gibi sistemik kan hastalıklarının belirtileri olduğunu ifade eden Arbağ, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Burunda durmayan kanamalar olursa, elde ayakta çarpmalara bağlı cilt altı kanamayı gösteren bulgular varsa yani hasta cilt altında çürümeler varsa bunlar sistemik kan hastalığına işaret eden bulgular. Bunlarda daha dikkatli olmak lazım. Çatlamalara karşı olan burun kanamalarında hem yoğunluk az hem de kısa sürelidir. Kan biraz daha geç duruyorsa bunun altında daha çok sistemik bir hastalık aramak gerekiyor. Yani sistemik hastalığa işaret kanamanın sıklığı, durmaması, yoğun olması, cilt altında kanamaların olması biraz daha sistematik hastalığa işaret ediyor."
Kaynak: