Çağın hastalığında devrim
Bilim adamları, kanserli hücreleri azaltmayı başararak çağın hastalığında devrim yarattı
Son yıllarda pek çok araştırma merkezi, hastaların kendi kan hücrelerinin kanserli hücreleri yok etmek üzere programlandığı tedaviler üzerinde çalışıyor. Bu tedavi yönteminde, öncelikle hastanın bağışıklık hücreleri toplanıyor ve hücreler genetik mühendislik teknikleriyle kanser hücreleriyle savaşmaya yönlendiriliyor.
SONUÇ BAŞARILI ÇIKTI
Amerikan Hastanesi'nden Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner "2013'te tıp alanında yeni bir meslek doğdu: Tıp mühendisliği. Bu mühendislik çalışmalar sonunda hastanın kendi hücrelerini kanseri yok etmek için kullanabiliyoruz. Çünkü öncesinde kanser hücreleri kendilerini silikleştiriyor, bağışıklık sisteminin gözünden kaçarak çoğalabiliyordu. Tıp mühendisleri, bağışıklık hücrelerini dışarı alıp, kanserli hücreyi tanımlayabilecek bir yapı kazandırdılar. Daha sonra bu işlenen hücreler, hastaya geri verildi ve sonuçların çok başarılı olduğu görüldü" diye konuştu.
Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Ferhanoğlu ise kanser tedavisinin giderek "kişiye özel" geliştirileceğini söyledi. Kanserin yanı sıra kan hastalıkları ve onların tedavilerine yön verecek yeni moleküllerin olduğunu söyleyen Ferhanoğlu, hastaların kendi bağışıklık hücrelerinin kullanıldığı sistemin önemini vurguladı.
SİYAH KUĞU UMUDU
Uluslararası Miyelom Vakfı'nın Başkanı Susie Novis ise "Siyah Kuğu projesiyle büyük başarılar elde edilse de hiçbir hasta tamamen iyileşemedi. Bu proje sayesinde dünyanın bu alandaki tüm bilim insanları ve ilaç firmaları bir araya geldi. "Siyah kuğu"yu bulmak an meselesi" dedi.