Çeşmeli Kilise'nin fresklerine turist ilgisi

Çeşmeli Kilise'nin fresklerine turist ilgisi

Karaman'daki Çeşmeli Kilise'nin tavanında bulunan freskler, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor- İl Kültür ve Turizm Müdürü Kılıç:- "Kilisenin tavanındaki İncil'de geçen önemli olayların resmedildiği birçok fresk, restorasyon sırasında sıvaların

KARAMAN (AA) - MEHMET ÇETİN - Karaman'daki Çeşmeli Kilise'nin (Surp Asvadzadzin Ermeni Kilisesi) tavanında bulunan freskler, yerli ve yabancı turistlerden ilgi görüyor.

Kentin eski yerleşim yerlerinden Tapucak Mahallesi'nde bulunan kilise, Karadağ'ın eteklerinde yer alan Bizans döneminden kalma "Binbir Kilise"de bulunan bazilikaların küçük bir örneği olarak görülüyor.

Uzunlamasına üç sahınlı kesme taşla inşa edilen yapının kesin olarak ne zaman yapıldığı bilinmese de 17-18 yüzyıllara tarihlendiği düşünülüyor. Kilisenin yerinde daha eski tarihlere ait bir yapının olup olmadığı ise bilinmiyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığına 2007 yılında devredildikten sonra restore edilen kiliseyi her yıl binlerce ziyaretçi geziyor. Kilisenin tavanındaki freskler (duvar resimleri), yerli ve yabancı turistlerden ilgi görüyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rum ve Ermeni kilisesi olan Çeşmeli Kilise'nin uzun yıllar Ortodoks Ermeniler tarafından kullanıldığını söyledi.

Tapucak'ta geçmişte Türk, Ermeni ve Rumların uzun yıllar birlikte kardeşçe yaşadığının bilindiğini belirten Kılıç, "Mahallede bir kilise, 7 cami, 2 hamam, 10'dan fazla tescilli Türk ve Rum evleri var." dedi.

- Sıvayla kapatılan freskler restorasyon yapılırken ortaya çıktı

Kılıç, kilisenin bir dönem cezaevi olarak kullanıldığını, 2007 yılında ise Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildiğini dile getirerek, şunları söyledi:

"Aynı yıl restorasyona başlanmış. Kilisenin tavanındaki İncil'de geçen önemli olayların resmedildiği birçok fresk, restorasyon sırasında sıvaların kazılmasıyla ortaya çıkarıldı. O zamana kadar bunlardan kimsenin haberi yoktu. Bir anlamda yıllarca sıvaların altında mahkum olan tarih ortaya çıkmış oldu. Bu freskler, Karaman'da sadece Çeşmeli Kilise'de var. Bu da kilisenin önemini daha da arttırıyor. Resim sergileri, konferanslar, müzik dinletileri gibi etkinliklere ev sahipliği yapan kilise ziyarete açık. Her yıl yurt içinden ve yurt dışından binlerce kişi bu freskleri görmek için kiliseyi geziyor."

- "Şimdi o çeşme müzemizde bulunuyor"

Ziyaretçilerin kiliseye neden "Çeşmeli" denildiğini merak ettiklerini anlatan Kılıç, şunları kaydetti:

"Eskiden kilisenin bahçesinde tarihi bir çeşme bulunuyordu. Uzun yıllar mahalle halkı ve kilisenin yaşayanları bu çeşmeyi kullanmış. O yüzden 'Çeşmeli Kilise' diye anılıyor. Şimdi o çeşme müzemizde bulunuyor. Tapucak Mahallesi kentsel sit alanı. Burası için hazırlanan çeşitli projeler var. Yakın zamanda camileri, hamamları, kilisesi ve tarihi evleri ile vazgeçilmez bir turizm merkezi olacak. Bu mahalle barındırdığı kültürel varlıklarla sevgi, kardeşlik ve hoşgörünün simgesi durumundadır."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı