Çukurova'da "ayçiçeği" zamanı
Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sağlam:- "Dekar başına ortalama 300 kilogram verimin bu yıl 400 kilograma yükselmesini bekliyoruz" - "Ayçiçeği tarımı son yıllarda yaygınlaşıyor"
OSMANİYE (AA) - Türkiye yağlı tohum üretiminin önemli bölümünün karşılandığı Çukurova'da ekonomik getirisi yüksek olan ayçiçeğinin ekim alanları genişliyor.
Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam, AA muhabirine, çiftçiler için ekonomik getirisi yüksek olan yağlık ayçiçeği tarımının Çukurova'da son yıllarda yaygınlaştığını söyledi.
Yağlık ayçiçeğinin özellikle sulanamayan yamaç ve çorak arazilerde yetiştirildiğini belirten Sağlam, "Yağlı tohumlar arasında önemli bir yeri olan ayçiçeğinin yöremizde hububat ekilemeyen alternatif arazilerde tarımı yapılıyor ve marjinal olarak nitelendirdiğimiz tarım arazilerinin ekonomiye kazandırılması açısından önem taşıyor." dedi.
Yağlık ayçiçeğinin, gelişmiş ülkelerde tarımsal üretimde önemli yer tuttuğunun altını çizen Sağlam, şunları kaydetti:
"Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarımsal destek kapsamında yağlık ayçiçeğine kilogram başına 40 kuruş destek sağlamakta, ayrıca yağlık ayçiçeğinin sulama ve tarımsal ilaç giderleri diğer tarım ürünlerine göre düşük olması nedeniyle son yıllarda çiftçilerimiz tarafından tercih edilmektedir. Geçen yıl 45 bin dekar olan ekim alanı bu yıl 48 bin 800 dekara çıktı. Bu yıl meyve oluşum döneminde havanın yağışlı gitmesi nedeniyle dekar başına ortalama 300 kilogram verimin bu yıl 400 kilograma yükselmesini bekliyoruz."
Yağlık ayçiçeğini, sahip olduğu yüksek ekonomik değeri nedeniyle merkez köylerde ve ilçelerde yaygınlaştırmak için çalışmalara ağırlık verdiklerini anlatan Sağlam, "Ayçiçeklerinin mayıs ayı sonunda açmaya başlamasıyla tarlalar adeta sarıya boyanır, Çukurova haziran ayı boyunca sarıya bürünür." diye konuştu.
Sağlam, temmuz ayında başlayacak hasadın bereketli geçmesini diledi.
AA
Kaynak: