Dağların Hayaleti’ni görüntülemek için Himalaya'da 16 günlük serüven

Dağların Hayaleti’ni görüntülemek için Himalaya'da 16 günlük serüven

Veteriner hekim ve yaban hayatı belgesel yapımcısı Doğanay Vural, Himalaya Dağları'nda 16 günlük zorlu bir keşif sürecinin ardından Kar Leoparı’nı görüntülemeyi başardı. Yolculuk sırasında ölümcül risklerle karşılaşan Vural, bu eşsiz deneyimi anlattı.

Veteriner hekim ve yaban hayatı belgesel yapımcısı Doğanay Vural, nesli tükenmekte olan türlere olan ilgisini belgeseller ve sosyal medya içerikleriyle izleyicilere aktarıyor. "Öldürme, ölümsüzleştir" mottosuyla yola çıkan Vural, Himalaya Dağları’nda 16 günlük zorlu bir keşif süreci sonunda Kar Leoparı’nı görüntülemeyi başardı.

Himalaya Dağları'nın eteklerinde Kar Leoparı’nı aramak için yola çıktıklarını belirten Vural, sürecin oldukça zorlu geçtiğini ifade etti. Ekibiyle birlikte dürbünler, kameralar ve özel ekipmanlarla keşif gerçekleştiren Vural, “Kar Leoparı’nı bulmamız tam 10 gün sürdü. Eksi 35 dereceyi bulan dondurucu soğukta hayatta kalmak için her türlü önlemi aldık ancak sabah uyandığımızda odamızın penceresinin içi bile buz tutmuştu. Su kaynaklarımız donuyor, yemeklerimizi tüketmekte zorlanıyorduk. Yerel mutfaklara da vücudumuz alışık olmadığı için beslenme konusunda ciddi sıkıntılar yaşadık” dedi.

Dağların Hayaleti’ni görüntülemek için Himalaya'da 16 günlük serüven

Hayatını Kaybeden Yerli Rehberin Acısı

Vural, yüksek irtifanın getirdiği fiziksel ve psikolojik zorlukları da anlattı. 5 bin 500 metreye kadar tırmandıklarını belirterek, “Bu yükseklikte oksijen seviyesi düştüğü için baş ağrısı, sırt ağrısı ve çarpıntı gibi sağlık sorunları yaşadık. Yolculuğumuz boyunca 90 derecelik eğimlere sahip tehlikeli yollardan geçtik. Şoförümüz, bir noktada dua etmek için durdu. Çünkü bu yollar, geri dönebilenlerden çok daha fazla insanın hayatını kaybettiği rotalardı” ifadelerini kullandı.

Vural, keşif sırasında acı bir haber aldıklarını da belirterek, “Kar Leoparı’nı arayan yerel rehberlerden biri, kayalıklardan düşerek hayatını kaybetti. Bu haber bizi derinden sarstı ancak görevimize devam etmek zorundaydık” dedi.

Dağların Hayaleti’ni görüntülemek için Himalaya'da 16 günlük serüven

Kar Leoparı ile İlk Karşılaşma: "Eli Ayağıma Dolandı"

Günlerce süren bekleyişin ardından Kar Leoparı ile ilk karşılaşmalarında büyük bir heyecan yaşadıklarını belirten Vural, "Onu göremeyeceğimizi düşünmeye başlamıştık. Bir an dürbünle bakarken bir hareket gördüm ama o kadar iyi kamufle olmuştu ki emin olamadım. Kamerayı çevirdiğimde kaya ile neredeyse birebir bütünleştiğini fark ettim. Daha sonra izleyicilere bu eşsiz anı paylaşırken kimsenin onu fark edemediğini gördüm. Ancak çektiğimiz görüntülerde Kar Leoparı’nın nerede olduğunu açıkça gösterebildik” diye konuştu.

Kar Leoparları Geçtikleri Yolları Nesillerine Aktarıyor

Vural, Kar Leoparlarının GPS hafızasına sahip olduğunu ve genetik olarak geçtikleri yolları sonraki nesillere aktardıklarını da belirtti. "Bugün burada görüntülediğimiz Kar Leoparı, muhtemelen 10 yıl sonra bile aynı patikaları kullanıyor olacak. Biz de bu yolları keşfettik ve gözlemimizi buna göre gerçekleştirdik" dedi.

Dağların Hayaleti’ni görüntülemek için Himalaya'da 16 günlük serüven

"Doğadaki Hayvanları Tanımak ve Korumak Gerekir"

Vural, doğanın korunması için gençlere de önemli mesajlar verdi: “Doğadaki hayvanları tanımamız gerekiyor. Küçük yaşlarda doğaya ilgi duymak, gelecekte bu alanda çalışmaya yön verebilir. Ben de çocukken yaşadığım yerde vaşak olduğunu ve ona ‘Ormanın Hayaleti’ dendiğini öğrendiğimde çok etkilenmiştim. Bu da benim yaban hayatına olan ilgimi artırdı. Herkes küçük gözlemlerle doğaya olan merakını artırabilir ve gelecekte doğanın korunmasına katkı sağlayabilir.”

"Yaban Hayattan Gelir Elde Edilecekse Öldürerek Değil, Yaşatarak Olmalı"

Vural, yaban hayatın korunması gerektiğini vurgulayarak avcılığa karşı olduğunu belirtti. “Yurt dışında ekoturizm adı verilen sistemle yaban hayat korunuyor. Örneğin, bir çobanın koyunu Kar Leoparı tarafından avlandığında, devlet zararını karşılıyor. Böylece hem leopar korunuyor hem de doğal denge bozulmuyor. Türkiye’de de avcılık yerine, bu tür koruma projeleri geliştirilerek yaban hayat rehabilitasyon merkezleri kurulmalı. Böylece hem yaralı hayvanlar doğaya kazandırılabilir hem de veteriner hekimler için yeni iş imkanları oluşturulabilir” dedi.

Vural, Türkiye’de yaban hayatı konusunda istihdam alanlarının artırılması gerektiğini vurgulayarak, "Bu açığı kapatmak için yurt dışındaki başarılı projeleri ülkemize uyarlamak istiyoruz. Yaban hayatı rehabilitasyon merkezleriyle doğada yaralanan veya zarar gören hayvanları tedavi edip tekrar doğaya kazandırabiliriz. Aynı zamanda veteriner hekimler için yeni iş alanları açabiliriz. Bu konuda çalışmalarımız başladı" ifadelerini kullandı.

Kar Leoparı’nı görüntülemek için hayatını riske atan ve doğaya olan sevgisini belgesellerle anlatan Vural, yaban hayatın korunması adına önemli mesajlar vermeye devam ediyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler