Denizli'de geliştirilen kumaş NASA'ya önerilecek
Teknik tekstil alanında faaliyet gösteren bir şirketin kurduğu ekip, 6 yıllık çalışma sonucu yüzde 100 pamuklu kumaşa sentetik elyaflardaki geç tutuşma, radyasyona karşı koruyuculuk gibi özellikler kazandırmayı başardı- Şirket Genel Müdürü Dal: - "NASA il
DENİZLİ (AA) - SEBAHATDİN ZEYREK - Denizli'de yüksek teknolojili tekstil ürünleri üzerinde faaliyet gösteren bir şirket, 6 yıllık çalışma sonucu yüzde 100 pamuklu kumaşa sentetik elyaflardaki geç tutuşma, radyasyona karşı koruyuculuk gibi özellikler kazandırdı. Geliştirilen kumaş, astronot ve pilotların yanı sıra bebek kıyafetlerinde de kullanılabilecek.
Denizli İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği görevini de yürüten Evteks Yönetim Kurulu Başkanı İsa Dal, 2010 yılından bu yana karides kabuğundan antimikrobiyal tekstil ürünleri, geç tutuşur itfaiye ve hapishane kumaşları, kene kovucu kumaş, hamileleri sivrisineklerden koruyan giysi gibi çok sayıda fonksiyonel ürünü piyasaya sundu.
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik ve Tıp fakülteleriyle birlikte geçen yıl yatalak hastalarda oluşan bası yaralarını engelleyici çarşaf geliştiren Dal'ın şirketi, TOBB'un belirlediği İhracatın Gizli Şampiyonları listesinde yerini aldı.
Dal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada kullanımı giderek artan antimikrobiyal, geç tutuşur, çabuk kuruyan, sinek kovan gibi fonksiyonellere sahip kumaşların sentetik elyaf içerdiğini, bunların getirdiği avantajlara rağmen doğal olmaktan uzak olduğunu ifade etti.
Hem doğal hem fonksiyonel kumaş geliştirme hedefi kapsamında 6 yıllık çalışma sonucunda elde ettikleri ürünleri Pamukkale Üniversitesi laboratuvarlarında test ettiklerini anlatan Dal, sonuçların istedikleri gibi çıkmasının ardından patent başvurusunda bulunduklarını söyledi.
- İnovasyon yarışmasında ilk 3'e kaldı
Henüz patent sürecininin devam etmesi nedeniyle teknik ayrıntıları paylaşamadıklarını aktaran Dal, projenin TİM tarafından düzenlenen İnovaLİG 2017'de ilk 3'e girmeye başardığını, gelecek hafta sonuçlanması beklenen yarışmada iddialı olduklarını ifade etti.
Geliştirdikleri üretim yöntemiyle ekolojik kumaşlara geç tutuşma, radyasyona karşı koruyuculuk gibi özellikler kazandırdıklarını anlatan Dal, "Türk teknolojisi ve hammaddesinden oluşan fonksiyonel doğal kumaş ülkemize ciddi bir katma değer ve prestij sağlayacak. Sentetik ürünlere göre yüzde 20 daha fazla emme özelliğine sahip bu kumaş, özellikle bizleri giderek daha çok tehdit ve tedirgin eden radyasyon içeren elektromanyetik kirliliklere karşı koruyacak. Bu kapsamda özellikle bebek ve çocuk tekstilinde giderek aranan bir kumaş olacak." dedi.
- ABD ile ilk anlaşma
Kumaşı radyasyona maruz kalma ihtimali bulunan meslek gruplarının da tercih edeceğine işaret eden Dal, şu bilgileri verdi:
"Özellikle radyasyona maruz kalan ter ve nemi vücuttan hızla uzaklaştıran antibakteriyel özelliğinden dolayı bu ürünün pilotlar ve astronotlar için uygun olduğuna inanıyoruz. NASA'ya tedarik sağlayan firmalarla görüşmeye başladık. Anlaşabilirsek Denizli'den çıkan kumaş NASA'daki astronotlar tarafından iç giyim olarak kullanılabilecek. Mevcut iç kıyafetlerin sentetik olması nedeniyle konfor açısından bizim tamamen doğal kumaşımızın tercih edileceğini düşünüyoruz. Pilotlarda da geç tutuşma özelliğine sahip mevcut iç kıyafetlere doğal bir alternatif getireceğiz. Sonuçta hiçbir kumaş pamuklu kadar sağlıklı ve konforlu olamaz."
Türkiye'nin dünyada GDO'suz pamuk üretiminin önde gelen merkezlerinden olduğunu, bu kumaşla Türk pamuğuna da değer katacaklarını dile getiren Dal, kumaşla ilgili ABD'li bir firma ile 400 bin dolarlık ilk anlaşmayı yaptıklarını, 2018'de 3 milyon dolarlık bir ciro beklentilerinin olduğunu ifade etti.
AA
Kaynak: