Deprem uzmanından uyarı: Hatay rahatladı, basınç Marmara ve Ege'de birikti

Deprem uzmanından uyarı: Hatay rahatladı, basınç Marmara ve Ege'de birikti

Kahramanmaraş merkezli depremler ve sosyal medyada yayılan asılsız bilgilerin ardından Jeofizik Yüksek Mühendisi Melih Baki’den açıklama geldi.

Jeofizik Mühendisleri Odası Genel Merkez Onur Kurulu Üyesi Jeofizik Yüksek Mühendisi Melih Baki, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Çukurova bölgesinin deprem açısından rahatladığını belirtti. Baki, “Hatay ve Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki depremle birlikte Hatay rahatladı. 4,5 büyüklüğünün altındaki depremler genellikle sorun yaratmaz. Asıl sıkıntı şu anda, Kahramanmaraş, Malatya, Bingöl ve Van'a kadar uzanan Doğu Anadolu Fayı'nın uzantısında. Burada hareket eden ikinci blok yerine oturuncaya kadar artçı sarsıntılar devam edecek. Ortalama 6,3 ve 6,5 arasında yaşanacak bir depremle bu bölge rahatlayacak” şeklinde konuştu.

Kıbrıs, Ege ve Marmara Bölgelerindeki Basınç Birikimi

Baki, depremler açısından Kıbrıs, Ege ve Marmara bölgelerinin dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguladı. “Şu anda asıl sıkıntı Kıbrıs, Ege ve Marmara bölgelerinde. Basınç ve birikim bu bölgelere yöneldi. Bu bölgelerde hareketlenme başladı ve iyi izlenmesi gerekiyor. Televizyonlara çıkarak halkı bilgilendiren bilim insanlarının, yalnızca bilgi vermesi değil, eksik olan deprem öncesi önlemleri konuşmaları gerektiğini düşünüyorum” dedi. Ayrıca, Baki, depreme karşı alınması gereken önlemler konusunda daha fazla bilgi verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yapı Güvenliği ve Yasal Sorumluluklar

Bina yapımında yetkili kişilere yasal sorumluluk getirilmesi gerektiğini belirten Baki, “Meksika 7,4 büyüklüğündeki depremle yerle bir oldu, ancak aldıkları önlemler sayesinde 8,1 büyüklüğündeki depremde büyük sorun yaşamadılar. Şili'nin kuzeyinde yaşanan 7,4 büyüklüğündeki depremde de ciddi bir sorun yaşanmadı. Türkiye'de ise sürekli aynı acılar yaşanıyor. Tek konuşmamız gereken şey, deprem öncesi alınması gereken önlemler. Depremin dinamik kuvvetlerini yerinde ölçüp hesaplamak ve zemin etüdünden bina yapımına kadar sorumlulukları belirlemek sorunu kökünden çözebilir” ifadelerini kullandı.

Baki, sosyal medyada yayılan her açıklamaya itibar edilmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Bilimsel veriler ve uzman görüşlerinin öne çıkarılması gerektiğinin altını çizdi.

Deprem uzmanından uyarı: Hatay rahatladı, basınç Marmara ve Ege'de birikti

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.