Dijitalleşme Matbaacılığı Bitiriyor

Dijitalleşme Matbaacılığı Bitiriyor

Dijital dönüşüm, matbaa sektörünü derinden etkiliyor. Eskiden yoğun takvim, fatura ve davetiye baskılarıyla dolup taşan matbaalar, bugün işlerin azlığından dolayı küçülmek zorunda kalıyor.

Yılbaşları öncesinde takvim, ajanda ve fatura siparişleriyle dolup taşan matbaacılar, dijitalleşmenin etkisiyle artık eski işlerini mumla arıyor. Sektördeki daralma nedeniyle personel çalıştıramadıklarını belirten matbaa sahipleri, mesleklerinin bitme noktasına geldiğini ifade ediyor.

32 yıldır sektörde olan Adem Şengül, dijitalleşmenin etkilerini şu sözlerle özetledi:
"Eskiden yılbaşlarında 150-200 bin takvim basıyorduk, şimdi 1-2 bin takvim zor yapıyoruz. Fatura basımı tamamen bitti, e-fatura çıktı. Eskiden müşteriler 200 cilt bastırıyordu, şimdi 1-5 cilt zor sipariş alıyoruz. Zamanında 8-10 kişi çalıştırıyorduk, şimdi sadece eşimle çalışıyoruz. Eleman yetişmiyor, nakit akışımız davetiyelerden olurdu ama o da kalmadı. Bizden sonra bu mesleği yapacak kimse görünmüyor. Allah yardımcımız olsun."

Dijitalleşme Matbaacılığı Bitiriyor

“2030’da Matbaa Sektörü Bitebilir”

Yaklaşık 24 yıldır matbaa sektöründe olan Murat Kuduban da dijitalleşmenin ve maliyetlerin sektörü bitirme noktasına getirdiğini vurguladı:

"Eskiden bu zamanlarda takvim yoğunluğu yaşanırdı, şimdi insanlar telefonlarından bakıyor. Maliyetler çok yüksek, bu yüzden vatandaş da yaptıramıyor. Davetiye işi de bitti, herkes sosyal medyada duyuru yapıyor. 2012’de bu işyerini açtığımda yanımda 4-5 kişi çalışıyordu, şimdi tek başıma çalışıyorum. Çırak yetişmiyor, sektör karamsar. Aldığımız bilgilere göre 2030’da matbaa sektörü tamamen bitebilir."

Dijitalleşme Matbaacılığı Bitiriyor

Kuduban, meslekteki en genç isimlerden biri olduğunu ve geleceğe dair umutlu olmadığını da sözlerine ekledi.

“Her Şey Dijital, Baskı Geleneği Kayboldu”

Takvim, fatura ve davetiye basımına olan talebin azalmasıyla birlikte matbaa sektörü, internet ve dijitalleşme karşısında ayakta kalmaya çalışıyor. Matbaa sahipleri, mesleklerini sürdürebilmek için mücadele ederken, gelecek hakkında karamsar tablo çiziyorlar.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.