Diş tedavisinde "Tom Cruise" modeli
Ortodonti tedavisinde Hollywood'un ünlü isimlerinden Tom Cruise'un kullanımıyla gündeme gelen şeffaf plaketler artık Türkiye'deki hastalara da uygulanabiliyor- İKÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Uysal: "Sosyal statü bakımından dişler çok önemli, g
İZMİR (AA) - EFSUN YILMAZ - Ortodonti tedavisinde diş tellerinin yarattığı estetik kaygıları gideren ve ünlü sinema oyuncusu Tom Cruise ile tanınan şeffaf plak teknolojisi İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Diş Hekimliği Fakültesinde uygulanmaya başladı.
Fakültenin öğretim üyelerinden Prof. Dr. Tancan Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diş tellerinin çocukların yanı sıra artık güzel gülümsemek isteyen yetişkinler tarafından da sıkça kullanıldığını belirtti.
Geleneksel tedavilerin hayat kalitesini bozabildiğine dikkati çeken Uysal, ortodonti hastalarının rahat konuşmayı engelleyen, yaralara neden olan ve estetik görünmeyen diş telleri nedeniyle sıkıntı çektiğini söyledi.
Çalışan insanların da ortodonti tedavisine ihtiyaç duyduğuna dikkati çeken Tancan Uysal, "Bu insanlar, sosyal yaşamda da aktif rol alıyorlar. Öğretmenlik, şarkıcılık ya da spikerlik yapıyor olabilir. Gülümsediklerinde karşı tarafın algısında olumsuzlukla karşılaşıyorlar, bu da insanları diş tellerinden soğutuyor." diye konuştu.
- Estetik çözüm yolları aranıyor
Hastaların memnuniyetsizliğini gidermek amacıyla arayışa başladığını dile getiren Uysal, dünyada diş hekimlerinin artık "şeffaf plakları" ele aldığını, estetik tedavi sağlayan bu yöntemin ünlü Hollywood yıldızı Tom Cruise ile gündeme geldiğini söyledi.
Braket takmak istemeyen hastaların bu yöntemle dişlerin üstüne takılan şeffaf plaklardan yararlandığını anlatan Prof. Uysal, şunları söyledi:
"Hasta bu plakları ağzına takınca karşıdan fark edilmiyor çünkü şeffaf. Hastanın dişleri 1-1,5 yılda düzelecek duruma geliyor. Dişte gelişme sağlandıkça 15-20 günde bir plakları değiştiriyoruz. Ülkemizde bu tedavi daha yeni uygulanıyor. Ortodonti tedavisinde dünya ile rekabet edebilecek durumdayız. Kliniklerimizde hem lingual hem de şeffaf plakları uygulamaya başladık, yeni tedavilerde biz de varız."
- Yapımı da bakımı da kolay
Şeffaf plakların hijyeni sağlama konusunda da avantaj sağladığına değinen Tancan Uysal, şu değerlendirmede bulundu:
"Tellerle hijyeni tam sağlayamıyoruz çünkü söktüğümüzde dişlerin çevresinde beyaz lekeler görmeye başlıyoruz. İkincisi bu teller ile daha fazla kuvvet uyguluyorduk ve bu da dişlerin köklerinde erimelere neden oluyordu. Sosyal statü bakımından dişler çok önemli, gençlik filmlerine bakarsanız diş teli çirkinlik algısı olarak kullanılıyor. Artık lingual yöntem ve şeffaf plaklar ile başarılı tedaviler gerçekleştirilecek."
Plakların 24 saat hastanın ağzında kaldığını, yemeklerden sonra rahatlıkla çıkarılıp dişlerin fırçalanabildiğini söyleyen Uysal, yeni yöntemle ağızda yaraların oluşmadığını, sadece çok hafif ağrıya yol açabildiğini belirtti.
Şeffaf plakların laboratuvar ücretlerinin 6-7 bin lira civarında olduğu bilgisini veren Uysal, diş hekimi ücretinin de eklenmesiyle yöntemin oldukça pahalıya mal olduğunu, Türkiye'de üretimin başlamasıyla ortodonti tedavisinin hem daha estetik hem de uygun fiyatlı hale geleceğini dile getirdi.
AA
Kaynak: