"Doğal fotoğraf stüdyosu" Stratonikeia

"Doğal fotoğraf stüdyosu" Stratonikeia

Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan antik kent, yıl boyunca çok sayıda yerli ve yabancı fotoğrafçıyı ağırlıyor- Yatağan Belediye Başkan Yardımcısı Oğuz:- "Bu arkadaşlarımızın çalışmaları, Stratonikeia'nın zenginlikleri ve tarihi güzelliklerini tanıtması a

MUĞLA (AA) - BURAK ALPER KUŞ - Muğla'nın Yatağan ilçesinde, yılın dokuz ayı kazı, konservasyon ve restorasyon çalışmalarının sürdüğü Stratonikeia Antik Kenti, tarihi kalıntılarının yanı sıra doğal güzelliğiyle amatör ve profesyonel fotoğrafçılardan yoğun ilgi görüyor.

Eskihisar Mahallesi'nde, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan, "Gladyatörler Şehri" olarak bilinen Stratonikeia Antik Kenti, yılın her günü yerli ve yabancı misafirlerini ağırlıyor.

Antik kent, Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma, Doğu Roma, Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinden kalan yapıları ile doğal güzellikleriyle amatör ve profesyonel fotoğraf sanatçılarına eşsiz kareler sunuyor.

Fotoğrafçılık üzerine kurulan çeşitli dernekler de bölgeye zaman zaman "fotoğraf safarileri" düzenliyor.

Yatağan Belediye Başkan Yardımcısı Tarcan Oğuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Stratonikeia'nın "dünyanın en büyük beyaz mermer kenti" kabul edildiğini ve 3 bin 500 yıllık önemli bir cazibe merkezi olduğunu söyledi.

Kentin doğal yapısının yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra fotoğraf sanatçılarının ilgisini çektiğini anlatan Oğuz, şöyle konuştu:

"Fotoğraf sanatçıları ilçemize gelerek bol bol fotoğraf çekiyor. Bu fotoğraflarla daha sonra Yatağan Belediyesiyle müşterek fotoğraf sergisi açılması planlanıyor. Bu arkadaşlarımızın çalışmaları, Stratonikeia'nın zenginlikleri ve tarihi güzelliklerini tanıtması açısından çok önemli. Arkadaşlarımız turist rehberi gibi çalışıyor. Özverili çalışmalarından dolayı kendilerini kutluyorum."

- "Kente ilgi gün geçtikçe artıyor"

Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Söğüt de bugüne kadar yapılan kazı, konservasyon ve restorasyon çalışmalarıyla bölgede 8 medeniyetin kalıntılarına ulaşıldığını belirtti.

Antik dönemden bugüne, yapıların bir bütün olarak korunduğu başka kent bulunmadığını dile getiren Söğüt, "Kentin her köşesinde farklı bir medeniyetin izine rastlamak mümkün. Bu nedenle kente ilgi gün geçtikçe artıyor. Kente gelen amatör ve profesyonel fotoğrafçılar, saatlerce çeşitli açılardan tarihi yapıları fotoğraflıyor." dedi.

Çiftlerin de düğün ve nişan gibi önemli günlerinde fotoğraf çekimlerini bölgede yaptıklarına işaret eden Söğüt, "Kentin bu şekilde ilgi görüyor olması bizim ve şehrimiz için çok önemli. Tanıtımla kente ilgi daha da artıyor. Fotoğrafçılar da bunun en önemli parçası. Onları kentimizde ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz." diye konuştu.

- "Her gelişimizde hayran kalıyoruz"

Marmaris Fotoğraf Dostları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Koray Ürkmez ise antik kentte, istenilen her dönemden izlerin fotoğraflarının çekilebileceğini belirtti.

Kente her gelişlerinde farklı şeyler öğrenerek, yeni yerler keşfettiklerini kaydeden Ürkmez, "Stratonikeia, fotoğrafçılar için bulunmaz bir stüdyo. Yılın her mevsiminde çok güzel. Buraya her gelişimizde hayran kalıyoruz. Fotoğrafçı arkadaşlarımızla zaman buraya fotoğraf safarileri düzenliyoruz. Burası sadece fotoğrafçıların değil, herkesin görmesi gereken bir yer." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı