Doğum depresyonunu nasıl aşabilirsiniz
Doğumun hemen ardından kendinizi yorgun, hüzünlü, depresif ve mutsuz hissediyor olabilirsiniz
Kendinizi daha iyi hissedebilmek için eşinizden ve ailenizden destek almalısınız. Onların yardımı ile yeni hayatınıza kısa sürede adapte olabilirsiniz.
- Yorucu dokuz ayın ardından uzun bir doğumdan çıktınız. Hastanede çok sayıda dostunuz sizleri tebrik etmeye ve bebeğinizi görmeye geliyor. Ancak bu sizi daha da yoruyor ve mutsuz ediyorsa eşinizle konuşup ziyaretçi sayısına kısıtlama getirebilirsiniz. Gelen kişilere anne ve bebek uyuyor, dinleniyor gibi geçerli açıklama yapılarak tebrik ailenin diğer bireyleri tarafından kabul edilebilir.
- Bebeğiniz uyurken mutlaka siz de yatıp dinlenmeye özen gösterin. Emzirirken ya da biberonla beslerken rahat bir pozisyonda ve koltukta kendinize dinlenme fırsatı yaratın.
- Eve çıktıktan sonraki ilk günlerde zamanınızın çoğu evde geçecektir. Fırsat yaratıp bir akşam eşinizle dışarı çıkmaya çalışın. Eğer bebeğinizi bırakamıyorsanız dışarıdan yemek getirtin, eşinizle birlikte keyifli bir ortam hazırlayarak yemek yemeyi deneyin.
- Günlerce dışarı çıkamamış olsanız bile sık sık duş alın, giysilerinizi değiştirin, mümkün olduğunca çabuk gecelikten normal ev kıyafetlerinize geçin. Saçınızı yapmak, eve ziyaretçileriniz geldiğinde makyaj yapmak kendinizi iyi hissettirecektir.
- Evden dışarı çıkmaya, kendinize bir saat de olsa zaman ayırmaya çalışın. Eğer bebeğinizi bırakamıyorsanız onu da alarak yürüyüşe, alışverişe gidin.
- Yeni doğum yapmış başka annelerle iletişime geçmek kendinizi iyi hissettirebilir. Yaşadıklarınızda ve hissettiklerinizde yalnız olmadığınızı farketmenize yardımcı olacaktır.
- Doğum sonrası depresyon hali, uykusuzluk, iştah kaybı, mutsuzluk, yorgunluk, çocuğuna bakamıyor olma endişesi 2 haftadan fazla sürerse hemen bir hekime başvurmanızı öneririz.