Doktorun yemek kitabı öğrencilere burs oldu

Doktorun yemek kitabı öğrencilere burs oldu

Tıp doktorluğunda 32 yılını tamamlayan Prof. Dr. Yorgancıoğlu, beslenmenin önemine dikkati çekmek amacıyla lezzetli ve sağlıklı gıdalardan oluşan yemek tariflerini bir kitapta topladı- "Arzu'nun Mutluluk Reçeteleri" isimli yemek kitabında, Yorgancıoğlu'nd

ANKARA (AA) - YEŞİM SERT KARAASLAN - Tıp doktorluğunda 32 yılını tamamlayan, astım ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) alanında çalışmalar yürüten Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, sağlıklı beslenme bilincini artırmak amacıyla yemek tarifleri kitabı hazırladı. Yorgancıoğlu'nun kaleme aldığı "Arzu'nun Mutluluk Reçeteleri" isimli kitabının tüm geliri, öğrencilere burs olarak verilecek.

Meslek hayatı boyunca özellikle astım ve KOAH alanında çalışmalar yürüten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halen Türk Toraks Derneği Birinci Başkan Yardımcısı, Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Dünya Sağlık Örgütü'nün en önemli kuruluşlarından Global Alliance Against Respiratory Diseases'in (GARD) Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı olduğunu söyledi.

Tıp alanındaki çalışmalarının yanı sıra hobi olarak da dünyadaki farklı kültürlerin mutfağıyla ilendiğini belirten Yorgancıoğlu, yemek yapmanın kendisi için adeta meditasyon anlamına geldiğini dile getirdi.

Yorgancıoğlu, çalışan bir annenin çocuğu olduğunu ve annesiyle birlikte mutfakta çok zaman geçirdiklerini anlattı. Yemek pişirmenin, o dönemlerde kendisi için bir zorunluluk olduğunu ancak zamanla bundan keyif almaya başladığını aktaran Yorgancıoğlu, "Mutfağım mabedim gibi. Orada huzur buluyorum. Yemek yaparken en sevdiğim şarkıları dinliyor, bir fincan kahve ile birlikte yaptığım yemeğin içinde kayboluyorum. Dünya mutfaklarını tanıdıkça adeta bir keşfe çıkıyorum." diye konuştu.

Tıp doktoruluğu yaparken, hem yurt içine hem yurt dışına çok fazla seyahat ettiğini, buralarda farklı kültürlerin mutfağını öğrendiğini anlatan Yorgancıoğlu, şöyle devam etti:

"Dünyanın her yerinden bir şeyler öğrendim. Oralardan çok sayıda tarif edindim, malzeme getirdim. Bir gün çok sevdiğim Türk Toraks Derneği'nden, sosyal paylaşım platformu için tariflerimi paylaşma teklifi geldi. Artık öğretileri evin dışına çıkarma vakti gelmişti. İlk olarak tarifleri derneğin sosyal paylaşım platformuna koydum."

- "Ben bu kitabı görmek istiyorum"

Yorgancıoğlu, hekimlikte de aşçılıkta da diğer tüm mesleklerde olduğu gibi ancak sevilerek yapıldığında başarı elde edilebileceğini vurgulayarak, hekimlik nedeniyle öncelik verdiği sağlıklı beslenme davranış biçimini yemek lezzetleriyle buluşturmak amacıyla bir kitap hazırlama fikrinin ortaya çıktığını belirtti.

Yorgancıoğlu, süreci şöyle anlattı:

"Çok sevgili Avni babam yaşamımın önceki dönemlerinde olduğu gibi yine bana dokundu ve 'Daha fazla bekleme, ben bu kitabı görmek istiyorum.' dedi ve bana cesaret verdi. Yemekler, benim evimin mutfağından 25-30 yıllık tariflerim, bazıları can dostlarımda yediğim, gördüğüm ve sonra minik dokunuşlar yaptığım lezzetler. Hazırlık yaparken anladım ki ne yapılırsa yapılsın aşkla, sevgiyle yapılmalı."

- "Öğrencilere burs olacak"

Sevgiyle ortaya çıkan kitabın yine sevgi içeren bir anlayışla buluşması gerektiğine inandığının altını çizen Yorgancıoğlu, bu nedenle kitabın satışından elde edilecek geliri bir maddi kazanç olarak görmediğini dile getirdi. Yorgancıoğlu, bu gelirin ancak bir çocuğun eğitimine katkıda bulunulması halinde bir anlam kazanacağına inandığını ifade etti.

Yorgancıoğlu, zevkle ortaya koyduğu ürünün aynı zamanda bir sosyal sorumluluk anlamı taşımasını istediğine dikkati çekerek, kitaptan elde edilecek gelir ile ilgili şöyle konuştu:

"Kitabın hazırlanma sürecinde de her tarifimin bir seveni oldu ve tarifi almak için 100 TL bağışladı. Onların aldığı tarif, kitabın ilgili bölümünde de onların ismiyle yer aldı. Kitapta ilgili sayfalarda yeşil yapraklara isimleri yazıldı. Bu gelir, daha kitap çıkmadan 4 üniversiteli kız öğrencimize burs oldu. Satıştan da yazara kalacak pay yine Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'ne (ÇYDD) bağışlanacak ve öğrencilerin eğitimleri için kullanılacak."



AA

Kaynak:Haber Kaynağı