Domuz gribi nedir? Domuz gribi belirtileri nelerdir?
İşte Domuz gribine dair tüm bilgiler...Domuz gribinden ölenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Domuz gribi nedir? Domuz gribi belirtileri nelerdir? Domuz gribinden Korunma Yolları gibi önemli bilgiler haberimizde.
Domuz gribi ülkemizde hemen hemen hergün birilerinin ölümüne neden oluyor. Domuz gribi nedeniyle ülkemizde bir dönem tüm dünayda olduğu gibi çok sayıda ölüm oldu. Domuz gribi yeniden mi yayılıyor salgın haline geliyor? Domuz giribi nedir? Domuz gribinin belirtileri nelerdir? Domuz gribinden korunmak için neler yapmalıyız?
Ülke gündemine ve bir çok insanda görülen domuz gribi nedir ve nasıl korunulur? Bu sorunun detaylı cevabı haberimizde.
Domuz gribi nedir?
Domuz gribi, A(H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD'de görülmüş ve daha sonra birçok ülkeye yayılmıştır. Bu virüse "domuz gribi" denmesinin sebebi, domuzlar arasında görülen grip virüslerine çok benzediğinin gösterilmiş olmasıdır. Bu yeni virüs insan, domuz ve kuş virüslerinin bir karışımıdır.
Domuz gribi tedavisi
Domuz gribi (A/H1N1) virüsü bulaşıcı mıdır?
Domuz gribi A(H1N1) virüsü bulaşıcıdır ve insandan insana geçmektedir.
Domuz gribi (A/H1N1) nasıl bulaşmaktadır?
Domuz gribinin de yine mevsimsel griple aynı şekilde yayıldığı düşünülmektedir. Grip virüsleri insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşmaktadır. Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra, eller ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalık bulaşabilir. İçme, kullanma ve havuz sularıyla bulaşma gösterilmemiştir.
KALABALIKTA BULAŞMA ORANI YÜKSEK
Domuz gribi, grip gibi mevsimsel olarak soğuk ve kapalı mekanların yeteri kadar havalanmaması gibi etkenlerden dolayı ortaya çıkabiliyor. Durum böyle olunca da kalabalık ortamlar daha riski olarak görülüyor çünkü, gribin bulaşma oranı bu ortamlarda çok daha yüksek.
Domuz gribinin (A/H1N1) belirtileri nelerdir?
Domuz Gribinin BelirtileriDomuz gribinin belirtileri, insanlarda görülen grip belirtilerine benzerdir. Bunlar: Ateş, Öksürük, Boğaz ağrısı, Yaygın vücut ağrısı, Baş ağrısı, Üşüme veYorgunluk gibi belirtileri içermektedir. Bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebilmektedir.
Domuz Gribi Tanısı
Tanı PCR yöntemi ile konulmaktadır. Test bu konuda özelleşmiş laboratuvarlarda yapılmaktadır.
Domuz gribini tedavi eden ilaçlar var mıdır?
Evet. Domuz gribinin tedavisi veya bu hastalıktan korunmak için doktor kontrolünde kullanılabilecek ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçlar doktor tarafından önerilmedikçe, reçetesiz olarak kesinlikle kullanılmamalıdır.
DOMUZ GRİBİNİN ÇOCUKLARDAKİ ACİL DURUM BELİRTİLERİ
Hızlı nefes alma ya da solunum güçlüğü
Mavimsi cilt rengi
Yeterince sıvı alamama
Uyanamama ya da uyaranlara cevap verememe
Huzursuzluk
Grip benzeri semptomlara ek olarak ateş ve şiddetli öksürük
YETİŞKİNLERDEKİ ACİL DURUM BELİRTİLERİ
Yetişkinlerde acil tıbbi yardım gerektiren durumlar şunlardır:
Solunum güçlüğü veya nefes darlığı
Göğüs ya da karın içinde ağrı veya basınç
Ani baş dönmesi
Şiddetli bulantı ve kusma
SON 50 YILIN EN ÖLÜMCÜL HASTALIĞI
Dünya Sağlık Örgütü tarafından "geniş çaplı salgın" olarak tanımlanan "İnfluenza H1N1" yani domuz gribi, son 50 yılın en önemli salgını olarak kabul ediliyor. 2009 yılının Mart ayında Meksika'da kitlesel bir salgına dönüşerek ortaya çıkan hastalık, domuzlarda görülen bir tür grip virüsünün genetik değişim geçirmesi nedeni ile "domuz gribi" adını almıştır. Salgın hastalık 2009 Mart'ından sonra Latin Amerika ve Amerika'nın ardından tüm dünyaya yayıldı.
Domuz Gribinden Kendimi Nasıl Koruyabilirim?
Domuz Gribinden Nasıl Korunulur
Aşağıdaki önlemleri alarak sadece gripten değil; grip gibi solunum yoluyla bulaşan tüm hastalıklardan kendinizi koruyabilirsiniz:
Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile kapatınız. Mendilinizi kullandıktan sonra çöp sepetine atınız.
Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayınız. Alkol içeren el yıkama antiseptikleri de etkilidir.
Kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayınız.
Domuz gribine yakalanırsanız, belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat ediniz.
Hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durunuz.
Bulunduğunuz mekânı sık sık havalandırınız.
Hastalıktan Korunmak İçin Ellerimi Nasıl Yıkamalıyım?
Ellerinizi 15-20 saniye süreyle su ve sabunla yıkamalısınız. Su ve sabuna ulaşamadığınız yerlerde alkol içeren el antiseptikleri kullanabilirsiniz.
BÜLENT ERSOY DOMUZ GRİBİ Mİ OLDU
Ünlü sanatçı Bülent Ersoy domuz gribi hastalığı için Gaziosmanpaşa Hastanesi'ne başvurdu. Başhekimi sanatçının durumuyla ilgili tedaviye başlanıldığını belirterek şunları söyledi: 'Tahlillerde çıkan duruma göre durumu domuz gribine uyuyor. Şu an görünen o. Tedaviye hemen cevap verdi. Ülkemizde bir domuz gribi durumu var. Bundan dolayı gerekli incelemeler yapıldı. Numuneler incelendi, tahkikler yapıldı. Zaten zatürreye dönmüştü durumu ama şu an bu durum aşıldı. Tehlikede olmasının nedeni de zatürreye çevrilmiş olması. Tahlillerde çıkan duruma göre durumu domuz gribine uyuyor. Hemen tedaviye başladık. Kendisi kontrol altında. Gerekli tetkikleri yapıldı. Durumu biraz ağırdı ancak hayati bir durum söz konusu değil. Şu anda genel durumu çok iyi. Kendisinden sonra annesi ile şoförü de aynı şikayetle hastanemize yatırıldı. Şoförünün durumu daha iyi ancak annesi de biraz ağır" diye konuştu.