Serpil Yalçınkaya

Serpil Yalçınkaya

Dostlara Mektuplar

Sevdiğiniz kimselerden en son ne zaman bir mektup aldınız. Zarfın arkasındaki ismi görüp heyecanlanarak içindekileri büyük bir sevinç ve özlem içerisinde okudunuz. Benim için çok çok uzun yıllar öncesi olurdu cevap…

Şimdilerde telefon, mesaj, watsap, eposta vs. vs. alternatif bir çok yazışma şekli olsa da hiç biri mektubun sağladığı o sıcaklığı, samimiyeti, özü yansıtmıyor.

Mektuplar da eskiye dair özlenenler listesinde yerini almaya başladı artık.

En son yazdığım mektup PTT’nin Cumhuriyetimizin 100. Yılı’nda açılmak üzere başlattığı mektup kampanyasında, yazıldığı zaman henüz  1,5-2 yaşlarında olan, oğlum içindi. 2000’li yıllara henüz girmiştik.

Renkli, hışır hışır kağıtlara özenli bir şekilde yazılan, titizlikle katlanılarak zarfa yerleştirilen, pulu güzelce yapıştırılıp da sevgiliye gönderilen mektuplar…

Asker ocağından ana-babaya, memlekete burnu sızlatan bir hasret eşliğinde yazılan mektuplar…

image002-038.jpg

“ 16 yıl boyunca usanmadan yüzlerce, ne yüzlercesi, binlerce mektup gönderdim. İlk yıllarda, Türkçeyi az bilen dostlarımıza bu mektupların İngilizcelerini de gönderiyordum. Önceleri yılın son haftalarında gönderilen bu mektuplar daha sonraları yeni yılın ilk haftalarında pullanmaya başlandı.

…Niçin mi yazmaya başladım bu mektupları? Bakınız, küçük bir notla bu sorunun cevabını geçiştirivereyim. Efendim, vakt-i saadette, vilâyet-i Erzurum’da iken bir meslektaşım, çalışma odamın kapısını aralayıp, ‘Yahu Saim, benim  -Şu- yazım nerede yayımlanmıştı? Deyivermişti.

O hâllere düşmemek için notlar almaya, onları dosyalamaya başladım. Sonra, bunları beni sevenlerle paylaşmaya karar verdim.”

image004-028.jpg

Bu haftaki kitabımız Dostlara Mektuplar, Prof. Dr. Saim Sakaoğlu tarafından Aralık 1991 yılında yazılmış ilk mektupla başlıyor,  20 Mart 2007’deki onaltıncı ve son mektupla bitiyor.

Neler yok ki bu mektuplarda… Aile efradı ve öğrencilerle ilgili son gelişmeler, o yıl içinde düzenlenen toplantılar, kongreler, , adresler, yurt içi- yurt dışı geziler, son dakika haberleri, telefonlar, şiirler ve buraya sığdıramayacağım daha neler neler…

Saim Sakaoğlu bu mektuplar ile özelde kendisi ve ailesi ile ilgili gerçekleşen olayları anlatırken; şehrimizde, ülkemizde ve dünyada sanat ve edebiyat adına gerçekleşen pek çok etkinliklerden de bahsediyor.

Saim Sakaoğlu’nun hayatı, kitapları, hakkında bilgi veren kaynaklar, madde ve bölüm yazdığı ansiklopediler ile toplu eserler, makaleleri, aldığı ödüller, hakkında hazırlanan bitirme tezleri ve danışmanlığını yaptığı öğrenciler ise kitabın “Ekler” bölümünde yer alıyor.

Buradan seslendiriyorum, bu mektup iletilenler kervanına katılanlardan olma, dileğimi kıymetli büyüğümüze. Teşekkürler   Saim Hocam.

Selametle, ihsanla kalınız.

Kitap Hakkında Bilgiler

image006-017.jpg

Yayın Tarihi: 2010    

Yayınevi:   Kömen Yayınları

Baskı Sayısı: 1.Baskı

Sayfa Sayısı: 237

Temin Adresi: [email protected]

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.