Dünya Böbrek Günü
Organ bağışı konusunda yaptıklarıyla dünya çapında tanınan ve Gaziantep'te organ bağışı konusunda yaşadıklarını paylaşan Green'e, oğlunun fotoğrafının işlendiği halının hediye edildi
GAZİANTEP (AA) - İtalya'da, yaklaşık 21 yıl önce silahlı saldırı sonucu oğlunu kaybeden ve o tarihten bu yana organ bağışı için çalışmalar yürüten Reginald Green, başından geçenleri Gaziantep Üniversitesinde (GAÜN) düzenlenen panelde anlattı.
Green, Dünya Böbrek Günü dolayısıyla, GAÜN Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Oditoryumu'nda düzenlenen toplantıda, otomobiline ateş açılması sonucu 7 yaşında yaşamını yitiren ve organlarıyla 7 kişiye hayat veren oğlu Nicholas Green’in, organ bağışının simgesi haline geldiğini söyledi.
Silahlı saldırıya uğradıkları gün yaşadıklarını anlatan Green, şöyle konuştu:
"Oğlumun kalkmasını beklerken, eşim Maggie bana dönüp, 'O artık gitti, organlarını bağışlamayacak mıyız' dedi. Bu teklifle 'mantıksız-duygusuz trajedinin içinden iyi bir şeyler çıkarabiliriz ve birilerine umut olabiliriz' dedik. Çünkü onun artık bedene ihtiyacı yoktu ama biz birçok kişinin o küçük bedenin verebileceği şeylere umutsuzca ihtiyacı olduğunu biliyorduk. Onların yüzlerini ya da kaç yaşında olduklarını tahmin edemesek de çok hasta olduklarını biliyorduk. 7 kişiden 4'ü çok gençti ve bazıları ölümün eşiğindeydi. Şimdi, 20 yıl sonra en genci bile orta yaşa yaklaşıyor."
Reginald Green, oğlunun organlarıyla hayata tutunan bir alıcının o tarihte 19 yaşında olan genç bir kız olduğunu anlattı.
Karaciğer yetmezliği nedeniyle komada olan gencin nakille sağlığına kavuştuğunu anımsatan Green, "Nakilden 2 yıl sonra bir bebeği oldu, adını 'Nicholas' koydular. O şimdi uzun boylu, 19 yaşında yakışıklı bir delikanlı" dedi.
Silahlı saldırıya uğradıkları tarihte İtalya'nın Batı Avrupa'daki en düşük organ bağışı oranına sahip ülke olduğunu dile getiren Reginald Green, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Organ bağışı 10 yıl içerisinde 3 katına çıktı. Bu artış hızına başka hiçbir ülke yaklaşamadı ve ölmüş olabilecek binlerce insan hayatta kaldı. O zamandan beri biz donör ailelerinden yüzlercesiyle tanıştık. Pişman olanı nadiren hatırlıyorum. O yüzden organ nakli konusunda hepimizin yapacakları var. Basın mensuplarının, doktorların, sağlık çalışanlarının, vatandaşların ve tabii ki devletin. İnsanlara bu konunun iyi anlatılması ve insanların zor günlerinde bu konuyu sağlıklı şekilde aktardığımız zaman bağışçı daha da artacaktır."
Konuşmaların ardından GAÜN Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Balat, Green'e oğlu Nicholas'ın fotoğrafının işlendiği halı hediye etti.
Halıyı gördüğünde şaşkınlığını gizleyemeyen Reginald Green, gözyaşlarını tutamadı.
AA
Kaynak: